Ένθετα – Επένθετα

closeup for dental onlay on a molar tooth shown on a plaster model
Πότε καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε ένθετα επένθετα; Η τερηδόνα αποτελεί το συνηθέστερο οδοντιατρικό πρόβλημα καθώς προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, ενώ πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Χωρίς κάποιος να το γνωρίζει, ένα ή περισσότερα δόντια του μπορεί να έχουν προσβληθεί από τα μικρόβια της τερηδόνας, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και καταστρέφουν τους οδοντικούς ιστούς.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την τερηδόνα;

Το φθόριο αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της τερηδόνας ενισχύει τη δομή της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών, κάνοντάς την πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Γι αυτό ακριβώς το λόγο συνίσταται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, προκειμένου σε κάθε πλύσιμο των δοντιών μας, να ενισχύουμε το σμάλτο με φθόριο.

Πώς προκύπτει η τερηδόνα;

Όταν αμελήσουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή το βούρτσισμά γίνεται με λάθος και αναποτελεσματικό τρόπο, τα βακτήρια της μικροβιακής πλάκας που επικάθεται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών παράγουν οξέα.

Όταν το περιβάλλον στη στοματική κοιλότητα γίνεται όξινο, ξεκινάει η απασβεστίωση της αδαμαντίνης. Η απασβεστίωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία το δόντι χάνει ορισμένα μεταλλικά στοιχεία και κυρίως ασβέστιο. Όταν το ph του στόματος, με τη βοήθεια του σάλιου, επανέλθει στα σωστά επίπεδα (ουδέτερο ph), τότε ξεκινάει η αντίστροφη διαδικασία επαναπρόσληψης του ασβεστίου (επανασβεστίωση) της αδαμαντίνης. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς. Όταν όμως γίνεται επανειλημμένα και εμείς αμελούμε το βούρτσισμα  – με αποτέλεσμα να μην ενισχύουμε τα δόντια μας με φθόριο, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανενόχλητα τα βακτήρια της μικροβιακής πλάκας να παράγουν οξέα –  τότε η αδαμαντίνη των δοντιών, μετά από κάποιο διάστημα εξασθενεί και καταστρέφεται με συνέπεια τη δημιουργία κοιλότητας.

Σε αυτό το σημείο είναι που σε πρώτη φάση γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη τερηδόνας. Η τερηδόνα ξεκινάει συνήθως να δίνει συμπτωματολογία στον ασθενή όταν ξεφύγει από τα όρια της αδαμαντίνης (σμάλτο), και επεκταθεί προς την οδοντίνη η οποία είναι η υποκείμενη της αδαμαντίνης, οδοντική ουσία του δοντιού. Όσο δεν αντιμετωπίζεται, η τερηδόνα θα συνεχίσει να καταστρέφει τους οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα το δόντι να χρειάζεται εκτεταμένη αποκατάσταση και σε χειρότερες ακόμη περιπτώσεις απονεύρωση (αν επεκταθεί μέχρι τα όρια του πολφού) ή ακόμη και εξαγωγή.

Δόντια τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από την τερηδόνα πρέπει να καθαριστούν από αυτήν και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, με στόχο την αναχαίτιση της εξέλιξης της βλάβης. Ο συνηθέστερος τρόπος αποκατάστασης τερηδονισμένων δοντιών είναι τα σφραγίσματα. Στη σύγχρονη όμως αισθητική οδοντιατρική υπάρχει και ένα νέο είδος αποκαταστάσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κάποιες λίγο διαφορετικές περιπτώσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται τα απλά σφραγίσματα. Αυτό το είδος των αποκαταστάσεων, είναι τα επένθετα και τα ένθετα.

Τι είναι τα ένθετα επένθετα και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν;

Τα ένθετα και τα επένθετα αποτελούν δύο είδη συγκολλούμενων οδοντιατρικών αισθητικών αποκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για παρόμοιους λόγους με αυτούς των κοινών σφραγισμάτων. Χρησιμοποιούνται  δηλαδή κυρίως  για να αποκαταστήσουν τερηδονισμένα δόντια με εκτεταμένες βλάβες, σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο κάταγμα στα δόντια καθώς και για να αντικαταστήσουν παλιές εμφράξεις (συνήθως σφραγίσματα αμαλγάματος) Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και ως “σφραγίσματα πορσελάνης ή ρητίνης”, τα οποία κατασκευάζονται από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Προτιμώνται  κυρίως όταν υπάρχει αρκετά μεγάλη φθορά του δοντιού η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με ένα απλό σφράγισμα, αλλά από την άλλη εφαρμόζονται όταν η φθορά δεν είναι και τόσο εκτεταμένη ώστε να χρειάζεται να κατασκευαστεί θήκη. Είναι κατάλληλα για μεγάλες αποκαταστάσεις της μασητικής επιφάνειας των οπισθίων δοντιών (γομφίων και προγομφίων). Τα ένθετα καλύπτουν αποκλειστικά τη μασητική επιφάνεια χωρίς να καλύπτουν τα φύματα των δοντιών, σε αντίθεση με τα επένθετα που καλύπτουν και τα φύματα (κορυφές) των δοντιών.

Ένθετα Επένθετα - Κατασκευή

Τα ένθετα και τα επένθετα δεν ολοκληρώνονται σε ένα ραντεβού όπως τα απλά σφραγίσματα, καθώς η κατασκευή τους γίνεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Στο πρώτο ραντεβού τροχίζεται το δόντι, αφαιρείται η τερηδόνα ή ενδεχόμενη παλιά έμφραξη, και δίνεται το κατάλληλο σχήμα που απαιτείται για την έδραση του ενθέτου/επενθέτου. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος θα πάρει αποτύπωμα, το οποίο θα σταλεί στο εργαστήριο, βάση του οποίου ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το ένθετο/επένθετο. Επίσης σε αυτό το ραντεβού θα φτιαχτεί και μία προσωρινή αποκατάσταση η οποία θα τοποθετηθεί στο δόντι, μέχρι το επόμενο ραντεβού στο οποίο θα γίνει η μόνιμη συγκόλληση του ενθέτου/επενθέτου. Αυτό είναι απαραίτητο σε αυτό το στάδιο, καθώς το τροχισμένο δόντι αν μείνει χωρίς κάποια προσωρινή αποκατάσταση, είναι επικίνδυνο να σπάσει επειδή η απώλεια μεγάλου τμήματος της οδοντικής του ουσίας το καθιστά επιρρεπές σε κατάγματα.

Στο επόμενο ραντεβού παραλαμβάνεται το ένθετο/επένθετο από το εργαστήριο, το οποίο συγκολλείται με μόνιμη κονία (κόλλα) στο δόντι. Παράλληλα γίνονται από τον οδοντίατρο οι απαραίτητες τροποποιήσεις εφόσον απαιτούνται και ελέγχεται και η σύγκλειση.

Ένθετα Επένθετα - Τα πλεονεκτήματα

  • Τα ένθετα και τα επένθετα είναι πιο ασφαλή για το δόντι από τα εκτεταμένα σφραγίσματα τα οποία λόγω των δυνάμεων που ασκούνται πάνω σ αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση των δοντιών.
  • Έχουν πολύ καλύτερη αισθητική απόδοση από τα απλά σφραγίσματα.
  • Δεν παρουσιάζουν μεταβολή στο χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου.
  • Έχουν πολύ καλή αντοχή και διάρκεια ζωής περίπου 10-15 χρόνια.
  • Λειτουργούν προστατευτικά σε δόντια τα οποία έχουν κάποια ρωγμή ,έτσι ώστε ν αποφευχθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενου κατάγματος.
  • Απαιτείται πολύ λιγότερο τρόχισμα των δοντιών σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την κατασκευή στεφανών (θηκών), και έτσι δε χρειάζεται να “θυσιάσουμε” υγιή οδοντικό ιστό.
  • Έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό των στεφάνων.

Ένθετα Επένθετα - Τα μειονεκτήματα

  • Έχουν υψηλότερο κόστος σε σχέση με αυτό των απλών σφραγισμάτων.
  • Απαιτούνται τουλάχιστον δύο ραντεβού για την ολοκλήρωση τους καθώς κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, σε αντίθεση με τα απλά σφραγίσματα που ολοκληρώνονται απευθείας.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.