Εμφυτεύματα Δοντιών

Very high resolution 3d rendering of a dental implant
Αναμφισβήτητα τις τελευταίες δεκαετίες η οδοντιατρική επιστήμη έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη σε διάφορους τομείς. Ό,τι πιο εξελιγμένο έχει να μας παρουσιάσει στον τομέα της αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι αυτά που καλούνται να αποκαταστήσουν την έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών ή ακόμη και όλων των δοντιών της άνω ή της κάτω γνάθου.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 69% του πληθυσμού έως την ηλικία των 35-44 ετών έχει χάσει τουλάχιστον ένα δόντι, ενώ μέχρι την ηλικία των 74 ετών ποσοστό της τάξης του 26% έχει χάσει όλα του τα δόντια.

Η χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και αποτελεί, πλέον μια σχετικά απλή και προβλέψιμη θεραπεία με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 100%. Στην Αμερική και στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται εδώ και τριάντα χρόνια και αποτελούν μία πλέον εδραιωμένη απλή και καθημερινή λύση αποκατάστασης των δοντιών. Στη χώρα μας δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει ακόμη. Αυτό οφείλεται στη δυσπιστία που παρουσιάζουν οι ασθενείς λόγω πλημμελούς ενημέρωσης τόσο των ίδιων αλλά και αρκετών οδοντιάτρων οι οποίοι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να αποτρέπουν τους ασθενείς τους από τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Ποιοι μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα;

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πιστεύει πως όταν αφαιρέσει ένα δόντι και έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει και τα έξοδα της επέμβασης, μπορεί σίγουρα να ξεκινήσει τη διαδικασία να τοποθετήσει στο στόμα του εμφυτεύματα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών και η οικονομική ευχέρεια αποτελούν μόνο το ένα κομμάτι των παραγόντων που πρέπει να εξεταστούν. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να επισκεφθεί τον οδοντίατρο μια μέρα και να κανονίσει το ραντεβού της επέμβασης πριν εξεταστούν πρώτα και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Σαφώς, ο γιατρός είναι αυτός ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν ο ασθενής αποτελεί κατάλληλο υποψήφιο για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση. Μπορεί το σχετικά υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων να απασχολεί κατά κύριο λόγο τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, αλλά η κατάσταση της γενικότερης υγείας είναι πολύ σημαντικότερη και είναι αυτή η οποία θα καθορίσει και την εξέλιξη και επιτυχία της όλης διαδικασίας.

Το πρώτο πράγμα που καλείται να ελέγξει ο γιατρός προκειμένου να καθορίσει εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή όχι η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι η κατάσταση της γενικής υγείας του ασθενούς.

Παράγοντες όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, το κάπνισμα, η χρόνια λήψη διφοσφωνικών φαρμάκων, και η θεραπείες με ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, αλλά ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας και έτσι πρέπει να ακολουθήσει πλήρως τις οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Θα πρέπει να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως θα του συσταθεί, καθώς και να φροντίσει την διατήρηση άψογης στοματικής υγιεινής εφόρου ζωής. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την αναγκαιότητα  της καλής  στοματικής υγιεινής, όχι μόνο σε άτομα που λόγω των προαναφερθέντων παραγόντων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απόρριψης των εμφυτευμάτων, αλλά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν οδοντικά εμφυτεύματα.

Η εντύπωση που έχουν αρκετοί ότι τα εμφυτεύματα δεν παθαίνουν τίποτα επειδή δεν είναι φυσικά δόντια είναι απολύτως λανθασμένη. Τα εμφυτεύματα όπως ακριβώς και τα δόντια επηρεάζονται από τις φλεγμονές των ούλων και των περιοδοντικών ιστών, επομένως όσο άριστη δουλειά και να έχει γίνει κατά την τοποθέτησή τους, μία παραμελημένη στοματική υγιεινή από την πλευρά του ασθενούς μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απώλειά τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κατανοήσει πλήρως ο ασθενής ώστε στη συνέχεια να μην επιρρίπτει ευθύνες στο γιατρό που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Αφού εξεταστούν αυτοί οι παράγοντες και ο ασθενής ενημερωθεί πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες και το τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ο γιατρός θα κρίνει τελικά αν θα προχωρήσει ή όχι στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Σε ποιες περιπτώσεις δίνουν λύση τα εμφυτεύματα;

Εκεί όπου παλαιότερα μοναδική λύση αποτελούσαν οι κινητές αποκαταστάσεις (μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες), τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πια αποδεκτά ως η ιδανικότερη θεραπεία. Το γεγονός ότι οι οδοντοστοιχίες εδράζονται πάνω στα ούλα (ολικές οδοντοστοιχίες) ή στηρίζονται με ειδικά άγκιστρα ή συνδέσμους πάνω στα παρακείμενα δόντια (μερικές οδοντοστοιχίες), τους προσδίδει συχνά ένα μεγάλο μειονέκτημα, αυτό της έλλειψης σταθερότητας. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα δεν υφίσταται με τα εμφυτεύματα, καθώς αυτά τοποθετούνται και ενσωματώνονται στο εσωτερικό της γνάθου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί όπως ακριβώς θα έκανε με τα φυσικά του δόντια. Δεν χρειάζεται πλέον να ασχολείται με το να βάζει και να βγάζει μία οδοντοστοιχία αλλά ούτε και με το να τοποθετεί συνεχώς κόλλα προκειμένου να αποκτήσει σταθερότητα στην  οδοντοστοιχία.

Η χρήση των εμφυτευμάτων βρίσκει εφαρμογή στην πλειονότητα των περιπτώσεων έλλειψης ενός ή περισσότερων δοντιών (λόγω τερηδόνας, τραύματος, περιοδοντίτιδας κ.α.), με κάποιους ωστόσο περιορισμούς όπως προαναφέραμε, που αφορούν συνήθως την γενική υγεία του ασθενούς (π.χ. μη ελεγχόμενος διαβήτης).

Από τι είναι φτιαγμένα τα εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα υλικό απόλυτα βιοσυμβατό και φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Αμέσως μετά την τοποθέτηση τους στην φατνιακή ακρολοφία των γνάθων γίνεται η οστεοενσωμάτωση, η συνένωση δηλαδή του εμφυτεύματος με το οστό. Για την επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης, σημαντικό είναι να επιλεχθεί το καταλληλότερο, για την εκάστοτε περίπτωση, πρωτόκολλο τοποθέτησης του εμφυτεύματος. Για να γίνει αυτό, αξιολογείται ένα πλήθος παραγόντων οι οποίοι μπορεί να διαφοροποιούνται μεταξύ των ασθενών, όπως είναι ο χρόνος, η αιτία της εξαγωγής του δοντιού, καθώς και το είδος της προσθετικής αποκατάστασης που θα τοποθετηθεί στην πορεία.

Μπορούν τα εμφυτεύματα να τοποθετηθούν τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια περιοχή του στόματος;

Μία θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόσθια περιοχή (κυρίως της άνω γνάθου), όπου οι αισθητικές απαιτήσεις είναι αυξημένες, αλλά το ίδιο αποτελεσματική και για την οπίσθια, αφού αποκαθίσταται σε πολύ σημαντικό βαθμό η λειτουργική ικανότητα του ασθενούς.

Πρέπει όμως να τονιστεί πως ένα σωστό σχέδιο θεραπείας, η λεπτομερής κλινική και ακτινογραφική εξέταση (με την χρήση ειδικών απεικονίσεων όπως το Dental Scan) καθώς και η γνώση και η εμπειρία του γναθοχειρουργού ή του περιοδοντολόγου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης θεραπείας για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.