Παιδοδοντία

παιδοδοντία
Τα θεμέλια μιας υγιούς οδοντοστοιχίας χτίζονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γεγονός που δυστυχώς πολλοί γονείς αγνοούν.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο νωρίς επισκεφθεί το παιδί τον οδοντίατρο, τόσο το καλύτερο. Και αυτό γιατί σε αυτές τις ηλικίες η επίσκεψη τις περισσότερες φορές περιορίζεται σε έναν απλό κλινικό έλεγχο, με αποτέλεσμα το παιδί να εξοικειώνεται με το γιατρό και να χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον.  Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να ελέγξει την κατάσταση της οδοντοστοιχίας, να συστήσει τρόπους πρόληψης της τερηδόνας καθώς επίσης και να εντοπίσει τυχόν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

Στην κλινική μας, είμαστε υπέρμαχοι της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας και ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να φέρνουν τα παιδιά τους σε μία πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο από πολύ μικρή ηλικία. Τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι από νεαρή ηλικία θα διασφαλίσουν ότι το παιδί δε θα υποφέρει από τερηδόνες οι οποίες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στη νεογιλή όσο και στη μόνιμη οδοντοφυία.

Είναι πάρα πολύ σημαντική η εφαρμογή προληπτικού προγράμματος στους μικρούς ασθενείς. Γι αυτό το λόγο, στην κλινική μας δίνονται συμβουλές από τον παιδοδοντίατρο τόσο στα παιδιά αλλά και στους ίδιους τους γονείς. Αρχικά, δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής προκειμένου το παιδί από μικρή ακόμη ηλικία να εξοικειωθεί με τη σωστή τεχνική, έτσι ώστε το βούρτσισμα να είναι αποτελεσματικό. Οδηγίες όμως δίνονται και στους γονείς με στόχο την επίβλεψη τους, καθώς είναι απαραίτητο ο γονιός να μπορεί να ελέγξει,  να καθοδηγήσει το παιδί, να  επισημάνει τα σημεία στα οποία το παιδί μπορεί να μη τα καταφέρνει. Παράλληλα δίνονται συμβουλές για κατάλληλη δίαιτα, έτσι ώστε οι γονείς να είναι ενήμεροι για το τι είναι καλό να αποφεύγει το παιδί σχετικά με την υγεία των δοντιών του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ένα  μεγάλο ποσοστό των παιδιών καταναλώνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό να  εμφανίζει πολυτερηδονισμό (τερηδόνες σε πολλά δόντια) από πολύ μικρή ακόμη ηλικία.

Υπάρχει ένας αριθμός προληπτικών θεραπειών που η κλινική μας μπορεί να παρέχει για τα παιδιά. Παράδειγμα η εφαρμογή φθορίου αποτελεί έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πως όμως το φθόριο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από την τερηδονική προσβολή και ποιες είναι οι πηγές πρόσληψης του;

Κύριες πηγές φθορίου για τον άνθρωπο είναι το πόσιμο νερό και οι τροφές, ιδιαίτερα  δε ορισμένα θαλασσινά και μερικά είδη από το ζωικό βασίλειο. Αξιόλογες ποσότητες φθορίου μπορούν να ληφθούν και μέσω της χρήσης φθοριούχων σκευασμάτων (π.χ  χορήγηση δισκίων, τροχίσκων  φθορίου).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα άλλη μία πηγή φθορίου η οποία αφορά κυρίως μικρά παιδιά ηλικίας μικρότερης  των 6 ετών. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις φθοριούχες οδοντόκρεμες και τα φθοριούχα στοματοπλύματα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη το αντανακλαστικό της κατάποσης, με αποτέλεσμα το παιδί να καταπίνει μεγάλη ποσότητα του φθοριούχου σκευάσματος. Για αυτό το λόγο συνιστώνται φθοριούχες οδοντόκρεμες ειδικές για παιδιά που περιέχουν μικρότερη ποσότητα φθορίου. Ακόμη, η ποσότητα της οδοντόκρεμας που τοποθετείται στην οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι πολύ μικρή και να διαφοροποιείται όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού.

Στο στάδιο διάπλασης και ενασβεστίωσης των μόνιμων δοντιών όταν αυτά βρίσκονται ακόμη μέσα στα οστά των γνάθων και πρίν ανατείλουν στο στόμα, η λήψη φθορίου μέσω των τροφών, του νερού ή μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων συμβάλλει σημαντικά  στην ενίσχυση της αδαμαντίνης (σμάλτο), αυξάνοντας τη σκληρότητα και την αντοχή της,  με αποτέλεσμα να την καθιστά ανθεκτικότερη απέναντι στην τερηδόνα.

Μετά την ανατολή των μόνιμων  δοντιών στο στόμα, η τοπική εφαρμογή φθορίου μέσω φθοριούχου οδοντόκρεμας ή φθοριούχων στοματοπλυμάτων, βοηθάει στην επανασβεστίωση επιφανειών της αδαμαντίνης που υπέστησαν απασβεστίωση με αποτέλεσμα να αναχαιτίζονται με αυτόν τον τρόπο αρχόμενες τερηδόνες.

Η πρώτη εφαρμογή φθορίου στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 2 ετών, με την ανατολή των νεογιλών. Η συχνότητα των τοπικών εφαρμογών εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Συνήθως, συνίσταται η τοπική εφαρμογή ανά 6μηνο. Ακόμη και αν πραγματοποιηθεί υπερβολικός αριθμός τοπικών εφαρμογών φθορίου στα δόντια, δεν υπάρχει επιβλαβής επίδραση ούτε στα δόντια, αλλά ούτε και στον οργανισμό.

Παράλληλα οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants) είναι μία ακόμη τεχνική που εφαρμόζουμε για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πρόκειται για την επικάλυψη της μασητικής επιφάνειας των οπισθίων δοντιών με  ένα λεπτό στρώμα υλικού που ουσιαστικά μονώνει την επιφάνεια του δοντιού από την επίδραση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και των οξέων που παράγουν.

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών (γομφίων και προγομφίων) δεν είναι επίπεδες, αλλά έχουν πολύ βαθιές αύλακες και σχισμές στις οποίες μπορούν να εισχωρήσουν υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Η οδοντόβουρτσα δεν είναι δυνατόν να εισχωρήσει και να καθαρίσει αυτά τα σημεία και κατ’επέκταση τα μικρόβια και τα οξέα που αυτά παράγουν να παραμένουν συνεχώς μέσα στις οπές και στις σχισμές προκαλώντας τερηδονισμό του δοντιού.

Η προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών εξομαλύνει την μασητική επιφάνεια των δοντιών αποτρέποντας τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και διευκολύνοντας την απομάκρυνση με το καθημερινό βούρτσισμα. Η χρήση αυτών των προληπτικών εμφράξεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την παιδική ηλικία καθώς τα παιδικά δόντια αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο τερηδονισμού λόγω της συχνής κατανάλωσης γλυκών από τα παιδιά.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.