Στεφάνες (Θήκες Δοντιών) – Γέφυρες Δοντιών

στεφάνες-θήκες-δοντιών-γέφυρες
Οι στεφάνες (θήκες) αποτελούν ένα είδος αποκατάστασης των δοντιών. Οι στεφάνες αυτές καλύπτουν ολόκληρο το τμήμα του δοντιού (μασητική επιφάνεια αλλά και πλάγιες επιφάνειες) που βρίσκεται πάνω από τη γραμμή των ούλων και μιμούνται ουσιαστικά το φυσικό δόντι τόσο σε σχήμα, χρώμα, αισθητική αλλά και λειτουργικότητα.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα δόντι μπορεί να χρειαστεί μια στεφάνη είναι πολλές:

 • Εκτεταμένη Τερηδόνα: Αρκετές φορές δόντια με εκτεταμένη τερηδόνα έχουν υποστεί τόσο μεγάλη απώλεια της οδοντικής τους ουσίας  ώστε η αποκατάσταση με ένα απλό σφράγισμα ή με ένθετα και επένθετα, δε θεωρείται ιδανική λύση λόγω του αυξημένου κινδύνου κατάγματος του δοντιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατασκευή μιας στεφάνης (θήκης) του δοντιού είναι η καταλληλότερη θεραπευτική οδός.
 • Απονευρωμένα Δόντια: Τα δόντια τα οποία έχουν υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι πολύ επιρρεπή σε κατάγματα. Σε περιπτώσεις όπου έχουμε ένα απονευρωμένο δόντι στο οποίο παράλληλα παρατηρείται και απώλεια μεγάλου τμήματος της οδοντικής του ουσίας, τότε η ορθότερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι αντί να το αποκαταστήσουμε με  ένα απλό σφράγισμα, να τοποθετήσουμε μία στεφάνη έτσι ώστε να το προστατέψουμε από ένα ενδεχόμενο κάταγμα, το οποίο μπορεί τελικά να μας οδηγήσει και σε εξαγωγή του δοντιού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση στην κατασκευή της στεφάνης, εφ’ όσον ο οδοντίατρός μας κρίνει ότι αυτή αποτελεί την ενδεδειγμένη αποκατάσταση καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ασθενών οι οποίοι αφού ολοκληρώσουν την απονεύρωση αφήνουν για δεύτερο χρόνο ή τελικά παραμελούν να φτιάξουν τη θήκη είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους, με αποτέλεσμα τελικά το δόντι να υφίσταται κάταγμα και να μη μπορεί να διατηρηθεί πλέον στο στόμα. Έτσι και η ενδοδοντική θεραπεία που πραγματοποιήθηκε πήγε χαμένη και πλέον ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους αποκατάστασης του ελλείποντος δοντιού, όπως εμφύτευμα ή κάποια γέφυρα, με πολύ υψηλότερο κόστος τελικά.
 • Ραγισμένα Δόντια: Δόντια τα οποία έχουν κάποια ρωγμή είναι καλό να τα προστατεύουμε τοποθετώντας θήκη έτσι ώστε η ρωγμή να μην επεκταθεί και να καταλήξει σε κάταγμα, επομένως  και σε πιθανή εξαγωγή.
 • Σπασμένα Δόντια: Δόντια τα οποία έχουν σπάσει και έχουν χάσει ένα μεγάλο τμήμα της μύλης (τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα) τους, δεν μπορούν να αποκατασταθούν με κάποιο σφράγισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά απαιτείται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), τοποθέτηση ενδορριζικού άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η ανασύσταση της μύλης του δοντιού και στη συνέχεια η τοποθέτηση στεφάνης.
 • Αισθητική Αποκατάσταση: Δόντια που παρουσιάζουν αισθητικά προβλήματα όπως δυσχρωμίες, κλίσεις, μικροσπασίματα μπορούν να βελτιωθούν αισθητικά με τοποθέτηση στεφανών. Βέβαια σήμερα πλέον δεν καταφεύγουμε συχνά στη λύση των στεφανών για αισθητικές αποκαταστάσεις, καθώς μπορούμε να διορθώσουμε τέτοια προβλήματα με όψεις ρητίνης (bonding) ή πορσελάνης, χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε εκτεταμένο τρόχισμα δοντιών και άρα μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας.
 • Εμφυτεύματα: Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποκαθιστούν το τμήμα της ρίζας του δοντιού που αντικαθιστούν. Το τμήμα του δοντιού που βρίσκεται πάνω από τα ούλα και είναι ορατό στη στοματική κοιλότητα αποκαθίσταται με την τοποθέτηση στεφάνης η οποία εδράζεται πάνω στο εμφύτευμα.
 • Γέφυρες Δοντιών: Οι γέφυρες οι οποίες αποκαθιστούν δόντια τα οποία λείπουν αποτελούνται ουσιαστικά από στεφάνες οι οποίες είναι κολλημένες μεταξύ τους στις πλάγιες επιφάνειες.

Σήμερα όμως πλέον αν τα παρακείμενα δόντια από αυτό που λείπει είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν προβλήματα όπως τερηδόνες, εκτεταμένα σφραγίσματα ή απώλεια μεγάλου τμήματος της οδοντικής τους ουσίας, δεν προτείνουμε τη λύση της γέφυρας. Και αυτό γιατί δε θέλουμε  να τροχίσουμε ουσιαστικά υγιή δόντια τα οποία πρέπει να αποτελέσουν τα στηρίγματά της γέφυρας αλλά εφόσον το υπάρχον οστό της περιοχής μας το επιτρέπει, προτείνουμε τη λύση της τοποθέτησης εμφυτεύματος.

Τύποι Στεφανών

Οι στεφάνες μπορεί να αποτελούνται είτε από ένα υλικό είτε συνηθέστερα από συνδυασμό δύο. Τα είδη που χρησιμοποιούνται πλέον σήμερα είναι τα εξής:

 • Μεταλλοκεραμικές: Οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες αποτελούνται εσωτερικά από ένα κράμα μετάλλου (τιτάνιο, χρώμιο, νικέλιο, κοβάλτιο κ.α), το οποίο εξωτερικά καλύπτεται από πορσελάνη. Οι στεφάνες αυτές παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή, καλή αισθητική και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση τόσο προσθίων όσο και οπισθίων δοντιών. Είναι οικονομικότερες συγκριτικά με τις ολοκεραμικές και τις στεφάνες ζιρκονίου αλλά μειονεκτούν σημαντικά όσο αφορά την αισθητική απόδοση.
 • Ολοκεραμικές: Οι ολοκεραμικές στεφάνες αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη. Οι στεφάνες αυτές λόγω της διαφάνειας της πορσελάνης προσομοιάζουν σχεδόν τέλεια με το φυσικό δόντι και έτσι έχουν μία εξαιρετική αισθητική απόδοση. Χρησιμοποιούνται κυρίως για αποκαταστάσεις προσθίων δοντιών λόγω της καλής τους αισθητικής. Λόγω όμως της μειωμένης αντοχής της πορσελάνης σε μεγάλες δυνάμεις δεν προτιμώνται στα οπίσθια δόντια στα οποία ασκούνται ισχυρές δυνάμεις κατά τη μάσηση, καθώς επίσης αποφεύγονται και σε ασθενείς με βρυγμό ή τριγμό δοντιών.
 • Ζιρκονίας: Οι στεφάνες αυτές έχουν σκελετό κατασκευασμένο από οξείδιο ζιρκονίου, ο οποίος καλύπτεται εξωτερικά από πορσελάνη. Ο σκελετός ζιρκονίου παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις δυνάμεις της μάσησης, ενώ παράλληλα λόγω του λευκού χρώματός του επιτρέπει στο φως να περνάει μέσα από την πορσελάνη. Γι αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούνται για αποκαταστάσεις τόσο προσθίων όσο και οπισθίων δοντιών, καθώς συνδυάζουν την υψηλή αντοχή των μεταλλοκεραμικών  στεφανών και την άριστη αισθητική των ολοκεραμικών.

Στεφάνες/Γέφυρες - Διαδικασία Κατασκευή

Η διαδικασία για την κατασκευή στεφάνης ή γέφυρας δοντιών απαιτεί 3 ραντεβού.

 • Στο πρώτο ραντεβού τροχίζονται τα δόντια έτσι ώστε να τους δοθεί το σωστό σχήμα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι για την τοποθέτηση των προσθετικών εργασιών (στεφανών ή γεφυρών), ενώ παράλληλα κατασκευάζονται προσωρινές ακρυλικές στεφάνες οι οποίες θα καλύψουν τα κολοβώματα (τροχισμένα δόντια), μέχρι την τελική συγκόλληση των μόνιμων στεφανών.
 • Σε δεύτερο ραντεβού λαμβάνονται τα αποτυπώματα των δοντιών τα οποία αποστέλλονται στον οδοντοτεχνίτη ο οποίος βάση αυτών θα κατασκευάσει τις στεφάνες ή τις γέφυρες.
 • Στο τρίτο ραντεβού γίνεται πρόβα της ημιτελούς εργασίας έτσι ώστε αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή, στην έδραση και στη σύγκλειση να διορθωθούν.
 • Τέλος στο επόμενο ραντεβού συγκολλούνται με μόνιμη κονία (κόλλα) οι προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες).

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.