Στοματική Υγιεινή

στοματική-υγιεινή
Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λεπτό αόρατο κολλώδες στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα η οποία μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αν εξαιρέσουμε αυτές των τραυματισμών, η έλλειψη σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής αποτελεί τη βασική γενεσιουργό αιτία των σημαντικότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Αφιερώνοντας λοιπόν λίγα λεπτά κάθε μέρα για τη σωστή στοματική μας υγιεινή, μπορούμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη τα οποία αυτή συνεπάγεται.

Γι αυτούς τους λόγους, από το πρώτο κιόλας ραντεβού στη κλινική μας, σας δίνονται λεπτομερείς οδηγίες στοματικής υγιεινής όσον αφορά για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος και καθαρισμού των δοντιών, για το πώς να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα καθώς και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα δοντιών και ούλων.

Το βούρτσισμα αποτελεί το κύριο μέσο που διαθέτουμε όλοι για να έχουμε μία καλή στοματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών από όλες τις επιφάνειες των δοντιών, αλλά και της γλώσσας. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται είναι αυτό το οποίο καθορίζει την αποτελεσματικότητά του.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε είτε μια συμβατική οδοντόβουρτσα (είτε μαλακή είτε μέτρια αλλά ΠΟΤΕ σκληρή) είτε ηλεκτρική. Το βούρτσισμα πρέπει πάντα να γίνεται με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις χωρίς άσκηση δύναμης. Η άσκηση έντονης δύναμης όχι μόνο δε συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος αλλά αντίθετα σε συνδυασμό με λανθασμένες κινήσεις δημιουργεί προβλήματα όπως αποτριβές των δοντιών και υφιζήσεις των ούλων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ευαισθησίας και έντονου πόνου στα θερμικά ερεθίσματα. Επομένως, αυτό το οποίο θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος είναι η σωστή τεχνική και όχι η δύναμη που ασκούμε. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται ως εξής:

  1. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται με μια κλήση 45 μοιρών κατά μήκος της γραμμής των ούλων έτσι ώστε οι μισές ίνες της οδοντόβουρτσας να ακουμπούν στα ούλα και οι άλλες μισές να ακουμπούν στα δόντια.
  2. Σε αυτή τη θέση ασκούμε ήπιες μικρές παλινδρομικές κινήσεις για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προχωράμε στα διπλανά δόντια.
  3. Ακολουθούμε την ίδια τεχνική και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.
  4. Στη συνέχεια βουρτσίζουμε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα κάθετα πάνω σε αυτές. Δε ξεχνάμε να βουρτσίζουμε και τις πίσω επιφάνειες των τελευταίων γομφίων.
  5. Αφού ολοκληρώσουμε  το βούρτσισμα των δοντιών στο τέλος δεν παραλείπουμε να βουρτσίσουμε και τη γλώσσα.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όσο σωστό και αποτελεσματικό και να είναι το βούρτσισμα, είναι απαραίτητη και η χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδοντίων βουρτσακίων , καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει και να καθαρίσει τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με το βούρτσισμα καθαρίζουμε μόνο τις  3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι περιοχές στις οποίες εφάπτονται τα δόντια μεταξύ τους μπορούν να καθαριστούν μόνο με τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίων.  Έτσι παράλληλα με το σωστό βούρτσισμα πρέπει να χρησιμοποιούμε και μία φορά την ημέρα οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια!

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται βούρτσισμα;

Δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ,  αρκούν για να εμποδίσουν το σχηματισμό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας στα δόντια, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας και των υπολοίπων  οδοντιατρικών προβλημάτων. Αν κάποιος θέλει να βουρτσίζει και μία τρίτη φορά μέσα στην ημέρα, αυτό δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί όπως προαναφέραμε το βούρτσισμα να γίνεται πάντα με το σωστό τρόπο και χωρίς την άσκηση δύναμης προκειμένου να αποφεύγονται υφιζήσεις των ούλων και αποτριβές της αδαμαντίνης. Οι ασθενείς οι οποίοι είναι και οι πιο επιμελείς με την καθημερινή τους στοματική υγιεινή είναι και αυτοί οι οποίοι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζουν περισσότερες υφιζήσεις και αποτριβές λόγω του επίμονου βουρτσίσματος. Άρα, δεν παίζει κανένα ρόλο ο αριθμός που βουρτσίζουμε τα δόντια μας μέσα στη μέρα. Με τη σωστή τεχνική δύο φορές είναι αρκετές. Με λάθος τεχνική όμως και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές δυστυχώς δεν αρκούν.

Υιοθετώντας τις σωστές καθημερινές συνήθειες στοματικής υγιεινής θα συμβάλλουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην πρόληψη οδοντιατρικών προβλημάτων. Ό,τι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν δεν τηρούνται οι κανόνες στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση στο σπίτι, δυστυχώς δε θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό είναι ότι το καθημερινό αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι αυτό το οποίο θέτει τα θεμέλια της καλής στοματικής υγείας. Η χρήση μόνο στοματικών διαλυμάτων όπως πολλοί πιστεύουν δεν απομακρύνει την μικροβιακή πλάκα. Τα στοματικά διαλύματα, εφόσον χρησιμοποιούνται, έχουν βοηθητικό ρόλο στο αποτελεσματικό βούρτσισμα και στη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού. Χωρίς στοματικό διάλυμα μπορούμε να έχουμε άψογη στοματική υγιεινή, ενώ χωρίς βούρτσισμα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση. Αντίθετα θα αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα προβλήματα τόσο στα δόντια (τερηδόνες) όσο και στα ούλα και στο περιοδόντιο (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα είναι και ο μεσοδόντιος καθαρισμός ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά σε καθημερινή βάση,  κατά προτίμηση με το βούρτσισμα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Καμία οδοντόβουρτσα δε μπορεί να εισχωρήσει και να καθαρίσει ανάμεσα στα δόντια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα προβλήματα να ξεκινάνε από αυτές τις περιοχές. Με το βούρτσισμα καθαρίζουμε μόνο τις 3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι άλλες δύο μπορούν να καθαριστούν μόνο με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Από αυτό και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του μεσοδόντιου καθαρισμού.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.