Σφραγίσματα (Εμφράξεις Ρητίνης)

Macro of a tooth with amalgam filling
Με τον όρο εμφράξεις στην οδοντιατρική εννοούμε τα γνωστά σε όλους μας σφραγίσματα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες σφραγισμάτων. Αυτά του αμαλγάματος (μεταλλικού χρώματος- μαύρα σφραγίσματα) και αυτά της σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα). Το σφράγισμα είναι η πιο κοινή επανορθωτική διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου ο οδοντίατρος να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκαλεί η τερηδόνα στα δόντια.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Πώς ένα δόντι καταλήγει στο να χρειάζεται σφράγισμα;

Η τερηδόνα ξεκινάει και καταστρέφει την αρχική επιφάνεια των δοντιών, την αδαμαντίνη. Αυτό είναι το αρχικό στάδιο προσβολής των δοντιών. Αν δεν αναχαιτιστεί έγκαιρα, θα δημιουργήσει κοιλότητα στην αδαμαντίνη  και στη συνέχεια θα επεκταθεί ακόμη βαθύτερα στο υποκείμενο στρώμα του δοντιού, την οδοντίνη. Τα μικρόβια της τερηδόνας, καταστρέφουν τους οδοντικούς ιστούς δημιουργώντας στο δόντι κοιλότητα. Όταν η τερηδόνα φτάσει στο επίπεδο της οδοντίνης είναι εκεί που συνήθως ξεκινάει να δίνει συμπτώματα και να αντιλαμβάνεται ο ασθενής ότι κάτι συμβαίνει στο δόντι του. Αυτό βέβαια είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό καθώς άλλοι ασθενείς είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο ευαίσθητοι στο αίσθημα του πόνου. Αν και σ’ αυτό το σημείο η τερηδόνα δεν αναχαιτιστεί θα συνεχίσει να καταστρέφει το δόντι μέχρι να φτάσει στο βαθύτερο σημείο του, τον πολφό (νεύρο), με αποτέλεσμα το δόντι τελικά να χρειαστεί απονεύρωση. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι όσο δεν αντιμετωπίζεται η τερηδόνα αυτή συνεχίζει και καταστρέφει το δόντι.

Οι ιστοί που καταστρέφει η τερηδόνα δεν αναγεννώνται. Γι’αυτό είναι καλό μόλις εντοπίζουμε κάποια πιθανή βλάβη στα δόντια μας, να απευθυνόμαστε αμέσως στον οδοντίατρο και όχι να περιμένουμε ο πόνος να είναι το έναυσμα το οποίο θα μας στείλει στην οδοντιατρική καρέκλα, καθώς τότε δυστυχώς το πρόβλημα θα είναι πολύ χειρότερο.

Είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των τερηδόνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και ύστερα από μία επίσκεψη στον οδοντίατρο , έστω και αν μας βρει ότι χρειαζόμαστε κάποιο σφράγισμα, πολλοί από εμάς εφόσον δεν έχουμε κάποια ενόχληση πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται να γίνει. Ακόμη χειρότερα, ενδεχομένως να θεωρήσουμε ότι ο οδοντίατρος εντοπίζει ένα πρόβλημα για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ενεργή τερηδόνα να συνεχίζει την καταστροφή των οδοντικών ιστών, με αποτέλεσμα το δόντι εκεί που αρχικά να χρειαζόταν ένα απλό σφράγισμα, τελικά να χρειάζεται απονεύρωση ή ακόμη χειρότερα να καταλήγει σε εξαγωγή. Να επισημάνουμε ότι κανένα πρόβλημα ή πόνος στα δόντια, δεν αναχαιτίζεται από μόνο του, ούτε μένει στάσιμο εφόσον έχει ήδη ξεκινήσει. Η αναβολή της επίσκεψης στον οδοντίατρο εφόσον υπάρχει η οποιαδήποτε ενόχληση, εφόσον υπάρχει κλινικά ή ακτινογραφικά ανιχνεύσιμη βλάβη, στο μόνο που μπορεί με μαθηματική ακρίβεια να οδηγήσει είναι σε σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν επιπλέον ταλαιπωρία αλλά και σημαντικά αυξημένο, συγκριτικά με την αρχή, κόστος.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάνουμε σφράγισμα;

Η τερηδόνα όπως προαναφέραμε καταστρέφει τους οδοντικούς ιστούς. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργεί κοιλότητα (έλλειμμα) στα δόντια. Ο οδοντίατρος πρέπει να καθαρίσει πλήρως το δόντι από την τερηδόνα, έτσι ώστε αυτό που θα απομείνει να είναι πλέον καθαρή οδοντική ουσία. Στη συνέχεια αφού το δόντι έχει καθαριστεί πλήρως και είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα τερηδόνας, πρέπει να  αποκαταστήσουμε αυτό το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί με κάποιο τρόπο. Σ αυτό ακριβώς το σημείο είναι που έρχονται τα εμφρακτικά υλικά των σφραγισμάτων να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί. Ανάλογα με το ποιος  τύπο σφραγίσματος θα χρησιμοποιηθεί, ακολουθείται και διαφορετική διαδικασία.

Μέχρι πριν μερικά ακόμη χρόνια τα κλασσικά σφραγίσματα που χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο οι οδοντίατροι ήταν αυτά που αποτελούνταν από ένα κράμα μετάλλου (αμάλγαμα). Τα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι τα γνωστά σε όλους ως “μαύρα” σφραγίσματα, λόγω του μεταλλικού γκρι χρώματος τους.  Το αμάλγαμα παρόλη την εξαιρετική αντοχή του, υστερεί πάρα πολύ στο θέμα της αισθητικής απόδοσης των αποκαταστάσεων λόγω του χρώματος του. Ακόμη και σε αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών, είναι εμφανές όταν χαμογελάει ο ασθενής.

Τη λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα της αισθητικής απόδοσης των αποκαταστάσεων, ήρθαν να δώσουν οι σύνθετες ρητίνες. Οι σύνθετες ρητίνες είναι πολυμερή υλικά, τα οποία συγκολλούνται με τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς με ειδικούς συγκολλητικούς παράγοντες και στη συνέχεια φωτοπολυμερίζονται προκειμένου να “πήξουν” και να πάρουν την τελική τους μορφή. Είναι ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής απόδοσης υλικά, καθώς μπορούν να μιμηθούν και να αποκαταστήσουν το χρώμα των οδοντικών ιστών σχεδόν στο 100%, με αποτέλεσμα πολλές φορές η διάκρισή τους από το φυσικό δόντι, να δυσκολεύει ακόμη και τον ίδιο τον οδοντίατρο.

Οι ρητίνες είναι απολύτως αξιόπιστες και χρησιμοποιούνται ευρέως. Η εξέλιξη τους σήμερα έχει φτάσει σε σημαντικό επίπεδο, και συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε την εμφάνιση νέων τύπων ρητινών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Μερικά από τα είδη που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο είναι οι μακρόκοκκες, οι υβριδικές, οι μικρουβριδικές και οι νανουβριδικές,. Αναμφίβολα αποτελούν ένα υλικό αποκατάστασης υψηλής αντοχής και άριστης αισθητικής. Επομένως όσοι αναρωτιούνται  για την αντοχή  τους, καθώς στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί ότι δεν έχουν αντοχή στα πίσω δόντια, δε χρειάζεται να ανησυχούν καθώς είναι ισάξιες και πλέον σήμερα καλύτερες από τις παλαιές εμφράξεις αμαλγάματος.

Οι σύνθετες ρητίνες επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν  άφοβα για την αντικατάσταση παλαιών εμφράξεων αμαλγάματος, προκειμένου να επιτύχουμε και αισθητική βελτίωση του χαμόγελου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή όψεων των προσθίων δοντιών (bonding), με στόχο τη βελτίωση τόσο του χρώματος όσο και του σχήματος. Τέλος χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή ενθέτων και επενθέτων, τα οποία αποτελούν ένα είδος προσθετικής αποκατάστασης υψηλότερης αντοχής από τα απλά σφραγίσματα.

Το σφράγισμα, με την απαραίτητη τοπική αναισθησία, αποτελεί μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία καλό θα ήταν να μην αναβάλλεται εφ’ όσον κριθεί αναγκαία, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή του δοντιού που θα είχε ως συνέπεια πιο επεμβατικές και σημαντικά ακριβότερες οδοντιατρικές θεραπείες.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.