Υγιή Ούλα – Γερά Δόντια

υγιή-ούλα-γερά-δόντια
Τα ούλα αποτελούνται από μαλακό ιστό παρόμοιο με αυτόν του δέρματος, ο οποίος καλύπτει το οστό της γνάθου που στηρίζει τα δόντια .Όταν αυτά είναι υγιή αποτελούν ασπίδα που περιορίζει τα σημεία στα οποία μπορεί να εισχωρήσουν τα μικρόβια.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Τα υγιή ούλα έχουν συνήθως ανοιχτό ρόδινο χρώμα και συμπαγή σύσταση. Ανάλογα με το πάχος του επιθηλίου, την αγγειακή διήθηση και το βαθμό κερατινοποίησης τους, τα ούλα μπορούν να εμφανίσουν διακυμάνσεις στο χρώμα τους. Παράλληλα ανάλογα με το βαθμό εναπόθεσης της μελανίνης , εμφανίζονται λιγότερο ( σε άτομα της καυκάσιας φυλής ) ή περισσότερο (σε άτομα της αφρικανικής φυλής) μελαγχρωματικά. Κόκκινα και οιδηματώδη ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα, συνήθως υποδηλώνουν φλεγμονή και πάθηση των ούλων γνωστή ως ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα προκαλείται από το σχηματισμό πλάκας κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Η πλάκα απελευθερώνει τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν φλεγμονή. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να τονιστεί η αναγκαιότητα της αποτελεσματικής καθημερινής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, με σωστό βούρτσισμα και χρήση νήματος ή μεσοδοντίων. Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), είναι αυτό το οποίο θα απομακρύνει την οδοντική μικροβιακή πλάκα και θα εμποδιστεί ο σχηματισμός της και έτσι θα αποφευχθεί η απελευθέρωση τοξινών από τα μικρόβια τα οποία προκαλούν τη φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα).

Όταν η ουλίτιδα αφαιθεί χωρίς θεραπεία (χωρίς δηλαδή να γίνει καθαρισμός στο ιατρείο και χωρίς καθημερινή στοματική υγιεινή στο σπίτι, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα), μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω σε έναν τύπο φλεγμονής γνωστό ως περιοδοντίτιδα, η οποία επηρεάζει τους περιοδοντικούς (στηρικτικούς )ιστούς του δοντιού. Αυτό που συχνά παρατηρείται είναι υποχώρηση των ούλων και αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού. Και η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα αποτελούν διαφορετικές φάσεις της περιοδοντικής νόσου.

Τα στάδια της Περιοδοντικής Νόσου

  • Ουλίτιδα. Είναι η πρώιμη φλεγμονή των ούλων που δημιουργείται από τη συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Με σωστό καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα , και τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίων, καθώς και με καθαρισμό στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο, μπορεί ν αντιμετωπιστεί. Σ’ αυτή τη φάση τα δόντια δε διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, καθώς το οστό και ο συνδετικός ιστός που τα στηρίζουν, δεν έχουν επηρεαστεί.
  • Περιοδοντίτιτδα. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί το επόμενο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, όταν η ουλίτιδα αφαιθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί. Στη φάση αυτή, δημιουργείται μία σχισμή σαν τσέπη (θύλακος), μεταξύ του δοντιού και του ούλου, η οποία αποτελεί χώρο συσσώρευσης μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών, τα οποία δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν με το απλό βούρτσισμα. Ενεργοποιείται παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει το μικροβιακό παράγοντα. Οι τοξίνες που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας του θυλάκου, σε συνδυασμό με τα κύτταρα της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού προκειμένου ν αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, οδηγούν σε καταστροφή του οστού και του συνδετικού ιστού που στηρίζει τα δόντια. Με την εξέλιξη  της νόσου, μεγαλώνει το βάθος των θυλάκων, τα ούλα υποχωρούν και καταστρέφεται ακόμη περισσότερο τμήμα του οστού και του συνδετικού ιστού. Όσο αυτό επιδεινώνεται τα δόντια χάνουν τελικά τη στήριξή τους και χάνονται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί τον πρώτο αιτιολογικό παράγοντα απώλειας των δοντιών.

Πέρα όμως από τη μικροβιακή πλάκα υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί στην εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Συστηματικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικά νοσήματα, AIDS κ.α) τα οποία επιδρούν στο ανοσολογικό σύστημα, μειώνουν την άμυνα του οργανισμού με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας.
  • Ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, τη εγκυμοσύνη, και την εμμηνόπαυση κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση ουλίτιδας.
  • Διάφορα φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά ,αντισυλληπτικά  ,μπορούν να έχουν επίδραση στα ούλα
  • Το κάπνισμα το οποίο συντελεί στη γρηγορότερη εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Παράλληλα, οι καπνιστές δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
  • Κακότεχνες προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες, θήκες), οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και εμποδίζουν την αποτελεσματική στοματική υγιεινή μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση περιοδοντικής νόσου.

Θεραπεία Περιοδοντικής Νόσου

Στο αρχικό στάδιο της ουλίτιδας, αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί με απλό καθαρισμό στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο, παράλληλα με σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίων.

Στο στάδιο της περιοδοντίτιδας, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, ο περιοδοντολόγος είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για το καταλληλότερο σχέδιο θεραπείας, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό.

Άρα από τα παραπάνω γίνεται κατανοήτο ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια τα δόντια μας, είναι αναγκαία η προστασία της στηρικτικής βάσης αυτών (των ούλων, του οστού και του συνδετικού ιστού). Οι τακτικοί καθαρισμοί στον οδοντίατρο και η στοματική υγιεινή στο σπίτι δε γίνεται ούτε από συνήθεια, ούτε επειδή μας το έμαθαν οι γονείς μας, ούτε για αισθητικούς λόγους. Γίνεται για τη διατήρηση της υγείας των στηρικτικών-περιοδοντικών ιστών και κατ’ επέκταση για τη διατήρηση των ίδιων των δοντιών.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.