Εμφυτεύματα δοντιών

Very high resolution 3d rendering of a dental implant
Αναμφισβήτητα τις τελευταίες δεκαετίες η οδοντιατρική επιστήμη έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη σε διάφορους τομείς. Ό,τι πιο εξελιγμένο έχει να μας παρουσιάσει στον τομέα της αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι αυτά που καλούνται να αποκαταστήσουν την έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών ή ακόμη και όλων των δοντιών της άνω ή της κάτω γνάθου.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 69% του πληθυσμού έως την ηλικία των 35-44 ετών έχει χάσει τουλάχιστον ένα δόντι, ενώ μέχρι την ηλικία των 74 ετών ποσοστό της τάξης του 26% έχει χάσει όλα του τα δόντια.

Η χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και αποτελεί, πλέον μια σχετικά απλή και προβλέψιμη θεραπεία με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 100%. Στην Αμερική και στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται εδώ και τριάντα χρόνια και αποτελούν μία πλέον εδραιωμένη απλή και καθημερινή λύση αποκατάστασης των δοντιών. Στη χώρα μας δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει ακόμη. Αυτό οφείλεται στη δυσπιστία που παρουσιάζουν οι ασθενείς λόγω πλημμελούς ενημέρωσης τόσο των ίδιων αλλά και αρκετών οδοντιάτρων οι οποίοι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να αποτρέπουν τους ασθενείς τους από τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Ποιοι μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα;

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πιστεύει πως όταν αφαιρέσει ένα δόντι και έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει και τα έξοδα της επέμβασης, μπορεί σίγουρα να ξεκινήσει τη διαδικασία να τοποθετήσει στο στόμα του εμφυτεύματα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών και η οικονομική ευχέρεια αποτελούν μόνο το ένα κομμάτι των παραγόντων που πρέπει να εξεταστούν. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να επισκεφθεί τον οδοντίατρο μια μέρα και να κανονίσει το ραντεβού της επέμβασης πριν εξεταστούν πρώτα και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Σαφώς, ο γιατρός είναι αυτός ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν ο ασθενής αποτελεί κατάλληλο υποψήφιο για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση. Μπορεί το σχετικά υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων να απασχολεί κατά κύριο λόγο τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, αλλά η κατάσταση της γενικότερης υγείας είναι πολύ σημαντικότερη και είναι αυτή η οποία θα καθορίσει και την εξέλιξη και επιτυχία της όλης διαδικασίας.

Το πρώτο πράγμα που καλείται να ελέγξει ο γιατρός προκειμένου να καθορίσει εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή όχι η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι η κατάσταση της γενικής υγείας του ασθενούς.

Παράγοντες όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, το κάπνισμα, η χρόνια λήψη διφοσφωνικών φαρμάκων, και η θεραπείες με ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, αλλά ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας και έτσι πρέπει να ακολουθήσει πλήρως τις οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Θα πρέπει να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως θα του συσταθεί, καθώς και να φροντίσει την διατήρηση άψογης στοματικής υγιεινής εφόρου ζωής. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την αναγκαιότητα  της καλής  στοματικής υγιεινής, όχι μόνο σε άτομα που λόγω των προαναφερθέντων παραγόντων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απόρριψης των εμφυτευμάτων, αλλά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν οδοντικά εμφυτεύματα.

Η εντύπωση που έχουν αρκετοί ότι τα εμφυτεύματα δεν παθαίνουν τίποτα επειδή δεν είναι φυσικά δόντια είναι απολύτως λανθασμένη. Τα εμφυτεύματα όπως ακριβώς και τα δόντια επηρεάζονται από τις φλεγμονές των ούλων και των περιοδοντικών ιστών, επομένως όσο άριστη δουλειά και να έχει γίνει κατά την τοποθέτησή τους, μία παραμελημένη στοματική υγιεινή από την πλευρά του ασθενούς μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απώλειά τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κατανοήσει πλήρως ο ασθενής ώστε στη συνέχεια να μην επιρρίπτει ευθύνες στο γιατρό που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Αφού εξεταστούν αυτοί οι παράγοντες και ο ασθενής ενημερωθεί πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες και το τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ο γιατρός θα κρίνει τελικά αν θα προχωρήσει ή όχι στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Σε ποιες περιπτώσεις δίνουν λύση τα εμφυτεύματα;

Εκεί όπου παλαιότερα μοναδική λύση αποτελούσαν οι κινητές αποκαταστάσεις (μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες), τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πια αποδεκτά ως η ιδανικότερη θεραπεία. Το γεγονός ότι οι οδοντοστοιχίες εδράζονται πάνω στα ούλα (ολικές οδοντοστοιχίες) ή στηρίζονται με ειδικά άγκιστρα ή συνδέσμους πάνω στα παρακείμενα δόντια (μερικές οδοντοστοιχίες), τους προσδίδει συχνά ένα μεγάλο μειονέκτημα, αυτό της έλλειψης σταθερότητας. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα δεν υφίσταται με τα εμφυτεύματα, καθώς αυτά τοποθετούνται και ενσωματώνονται στο εσωτερικό της γνάθου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί όπως ακριβώς θα έκανε με τα φυσικά του δόντια. Δεν χρειάζεται πλέον να ασχολείται με το να βάζει και να βγάζει μία οδοντοστοιχία αλλά ούτε και με το να τοποθετεί συνεχώς κόλλα προκειμένου να αποκτήσει σταθερότητα στην  οδοντοστοιχία.

Η χρήση των εμφυτευμάτων βρίσκει εφαρμογή στην πλειονότητα των περιπτώσεων έλλειψης ενός ή περισσότερων δοντιών (λόγω τερηδόνας, τραύματος, περιοδοντίτιδας κ.α.), με κάποιους ωστόσο περιορισμούς όπως προαναφέραμε, που αφορούν συνήθως την γενική υγεία του ασθενούς (π.χ. μη ελεγχόμενος διαβήτης).

Από τι είναι φτιαγμένα τα εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα υλικό απόλυτα βιοσυμβατό και φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Αμέσως μετά την τοποθέτηση τους στην φατνιακή ακρολοφία των γνάθων γίνεται η οστεοενσωμάτωση, η συνένωση δηλαδή του εμφυτεύματος με το οστό. Για την επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης, σημαντικό είναι να επιλεχθεί το καταλληλότερο, για την εκάστοτε περίπτωση, πρωτόκολλο τοποθέτησης του εμφυτεύματος. Για να γίνει αυτό, αξιολογείται ένα πλήθος παραγόντων οι οποίοι μπορεί να διαφοροποιούνται μεταξύ των ασθενών, όπως είναι ο χρόνος, η αιτία της εξαγωγής του δοντιού, καθώς και το είδος της προσθετικής αποκατάστασης που θα τοποθετηθεί στην πορεία.

Μπορούν τα εμφυτεύματα να τοποθετηθούν τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια περιοχή του στόματος;

Μία θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόσθια περιοχή (κυρίως της άνω γνάθου), όπου οι αισθητικές απαιτήσεις είναι αυξημένες, αλλά το ίδιο αποτελεσματική και για την οπίσθια, αφού αποκαθίσταται σε πολύ σημαντικό βαθμό η λειτουργική ικανότητα του ασθενούς.

Πρέπει όμως να τονιστεί πως ένα σωστό σχέδιο θεραπείας, η λεπτομερής κλινική και ακτινογραφική εξέταση (με την χρήση ειδικών απεικονίσεων όπως το Dental Scan) καθώς και η γνώση και η εμπειρία του γναθοχειρουργού ή του περιοδοντολόγου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης θεραπείας για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.