Ένθετα – Επένθετα

closeup for dental onlay on a molar tooth shown on a plaster model
Πότε καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε ένθετα επένθετα; Η τερηδόνα αποτελεί το συνηθέστερο οδοντιατρικό πρόβλημα καθώς προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, ενώ πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Χωρίς κάποιος να το γνωρίζει, ένα ή περισσότερα δόντια του μπορεί να έχουν προσβληθεί από τα μικρόβια της τερηδόνας, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και καταστρέφουν τους οδοντικούς ιστούς.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την τερηδόνα;

Το φθόριο αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της τερηδόνας ενισχύει τη δομή της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών, κάνοντάς την πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Γι αυτό ακριβώς το λόγο συνίσταται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, προκειμένου σε κάθε πλύσιμο των δοντιών μας, να ενισχύουμε το σμάλτο με φθόριο.

Πώς προκύπτει η τερηδόνα;

Όταν αμελήσουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή το βούρτσισμά γίνεται με λάθος και αναποτελεσματικό τρόπο, τα βακτήρια της μικροβιακής πλάκας που επικάθεται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών παράγουν οξέα.

Όταν το περιβάλλον στη στοματική κοιλότητα γίνεται όξινο, ξεκινάει η απασβεστίωση της αδαμαντίνης. Η απασβεστίωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία το δόντι χάνει ορισμένα μεταλλικά στοιχεία και κυρίως ασβέστιο. Όταν το ph του στόματος, με τη βοήθεια του σάλιου, επανέλθει στα σωστά επίπεδα (ουδέτερο ph), τότε ξεκινάει η αντίστροφη διαδικασία επαναπρόσληψης του ασβεστίου (επανασβεστίωση) της αδαμαντίνης. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς. Όταν όμως γίνεται επανειλημμένα και εμείς αμελούμε το βούρτσισμα  – με αποτέλεσμα να μην ενισχύουμε τα δόντια μας με φθόριο, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανενόχλητα τα βακτήρια της μικροβιακής πλάκας να παράγουν οξέα –  τότε η αδαμαντίνη των δοντιών, μετά από κάποιο διάστημα εξασθενεί και καταστρέφεται με συνέπεια τη δημιουργία κοιλότητας.

Σε αυτό το σημείο είναι που σε πρώτη φάση γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη τερηδόνας. Η τερηδόνα ξεκινάει συνήθως να δίνει συμπτωματολογία στον ασθενή όταν ξεφύγει από τα όρια της αδαμαντίνης (σμάλτο), και επεκταθεί προς την οδοντίνη η οποία είναι η υποκείμενη της αδαμαντίνης, οδοντική ουσία του δοντιού. Όσο δεν αντιμετωπίζεται, η τερηδόνα θα συνεχίσει να καταστρέφει τους οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα το δόντι να χρειάζεται εκτεταμένη αποκατάσταση και σε χειρότερες ακόμη περιπτώσεις απονεύρωση (αν επεκταθεί μέχρι τα όρια του πολφού) ή ακόμη και εξαγωγή.

Δόντια τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από την τερηδόνα πρέπει να καθαριστούν από αυτήν και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, με στόχο την αναχαίτιση της εξέλιξης της βλάβης. Ο συνηθέστερος τρόπος αποκατάστασης τερηδονισμένων δοντιών είναι τα σφραγίσματα. Στη σύγχρονη όμως αισθητική οδοντιατρική υπάρχει και ένα νέο είδος αποκαταστάσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κάποιες λίγο διαφορετικές περιπτώσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται τα απλά σφραγίσματα. Αυτό το είδος των αποκαταστάσεων, είναι τα επένθετα και τα ένθετα.

Τι είναι τα ένθετα επένθετα και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν;

Τα ένθετα και τα επένθετα αποτελούν δύο είδη συγκολλούμενων οδοντιατρικών αισθητικών αποκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για παρόμοιους λόγους με αυτούς των κοινών σφραγισμάτων. Χρησιμοποιούνται  δηλαδή κυρίως  για να αποκαταστήσουν τερηδονισμένα δόντια με εκτεταμένες βλάβες, σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο κάταγμα στα δόντια καθώς και για να αντικαταστήσουν παλιές εμφράξεις (συνήθως σφραγίσματα αμαλγάματος) Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και ως “σφραγίσματα πορσελάνης ή ρητίνης”, τα οποία κατασκευάζονται από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Προτιμώνται  κυρίως όταν υπάρχει αρκετά μεγάλη φθορά του δοντιού η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με ένα απλό σφράγισμα, αλλά από την άλλη εφαρμόζονται όταν η φθορά δεν είναι και τόσο εκτεταμένη ώστε να χρειάζεται να κατασκευαστεί θήκη. Είναι κατάλληλα για μεγάλες αποκαταστάσεις της μασητικής επιφάνειας των οπισθίων δοντιών (γομφίων και προγομφίων). Τα ένθετα καλύπτουν αποκλειστικά τη μασητική επιφάνεια χωρίς να καλύπτουν τα φύματα των δοντιών, σε αντίθεση με τα επένθετα που καλύπτουν και τα φύματα (κορυφές) των δοντιών.

Ένθετα Επένθετα - Κατασκευή

Τα ένθετα και τα επένθετα δεν ολοκληρώνονται σε ένα ραντεβού όπως τα απλά σφραγίσματα, καθώς η κατασκευή τους γίνεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Στο πρώτο ραντεβού τροχίζεται το δόντι, αφαιρείται η τερηδόνα ή ενδεχόμενη παλιά έμφραξη, και δίνεται το κατάλληλο σχήμα που απαιτείται για την έδραση του ενθέτου/επενθέτου. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος θα πάρει αποτύπωμα, το οποίο θα σταλεί στο εργαστήριο, βάση του οποίου ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το ένθετο/επένθετο. Επίσης σε αυτό το ραντεβού θα φτιαχτεί και μία προσωρινή αποκατάσταση η οποία θα τοποθετηθεί στο δόντι, μέχρι το επόμενο ραντεβού στο οποίο θα γίνει η μόνιμη συγκόλληση του ενθέτου/επενθέτου. Αυτό είναι απαραίτητο σε αυτό το στάδιο, καθώς το τροχισμένο δόντι αν μείνει χωρίς κάποια προσωρινή αποκατάσταση, είναι επικίνδυνο να σπάσει επειδή η απώλεια μεγάλου τμήματος της οδοντικής του ουσίας το καθιστά επιρρεπές σε κατάγματα.

Στο επόμενο ραντεβού παραλαμβάνεται το ένθετο/επένθετο από το εργαστήριο, το οποίο συγκολλείται με μόνιμη κονία (κόλλα) στο δόντι. Παράλληλα γίνονται από τον οδοντίατρο οι απαραίτητες τροποποιήσεις εφόσον απαιτούνται και ελέγχεται και η σύγκλειση.

Ένθετα Επένθετα - Τα πλεονεκτήματα

  • Τα ένθετα και τα επένθετα είναι πιο ασφαλή για το δόντι από τα εκτεταμένα σφραγίσματα τα οποία λόγω των δυνάμεων που ασκούνται πάνω σ αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση των δοντιών.
  • Έχουν πολύ καλύτερη αισθητική απόδοση από τα απλά σφραγίσματα.
  • Δεν παρουσιάζουν μεταβολή στο χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου.
  • Έχουν πολύ καλή αντοχή και διάρκεια ζωής περίπου 10-15 χρόνια.
  • Λειτουργούν προστατευτικά σε δόντια τα οποία έχουν κάποια ρωγμή ,έτσι ώστε ν αποφευχθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενου κατάγματος.
  • Απαιτείται πολύ λιγότερο τρόχισμα των δοντιών σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την κατασκευή στεφανών (θηκών), και έτσι δε χρειάζεται να “θυσιάσουμε” υγιή οδοντικό ιστό.
  • Έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό των στεφάνων.

Ένθετα Επένθετα - Τα μειονεκτήματα

  • Έχουν υψηλότερο κόστος σε σχέση με αυτό των απλών σφραγισμάτων.
  • Απαιτούνται τουλάχιστον δύο ραντεβού για την ολοκλήρωση τους καθώς κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, σε αντίθεση με τα απλά σφραγίσματα που ολοκληρώνονται απευθείας.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.