Ευαίσθητα Δόντια

3d rendered illustration of a painful tooth
Μήπως αισθάνεστε ένα διαξιφιστικό πόνο στα δόντια σας όταν τρώτε ή πίνετε κάτι ζεστό; Μήπως η σκέψη του να δαγκώσετε ένα παγωτό ή ένα κρύο μήλο σας ανατριχιάζει;

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Η οδοντική υπερευαισθησία είναι μία κατάσταση όπου προκαλείται ένας οξύς διαπεραστικός πόνος σε ένα ή περισσότερα δόντια μετά από ένα ερέθισμα κρύου, ζεστού, ξινού ή γλυκού ή κατά την επαφή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί πόνος ακόμη και με την αναπνοή κρύου αέρα.

Η αδαμαντίνη είναι η σκληρή οδοντική ουσία του δοντιού η οποία λειτουργεί σαν κάλυμμα και προστατεύει την ευαίσθητη υποκείμενη οδοντίνη. Στην οδοντίνη υπάρχουν τα οδοντινοσωληνάρια (μικροί οδοντικοί σωλινίσκοι), τα οποία επικοινωνούν με τον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Μέσα  στα οδοντινοσωληνάρια υπάρχουν απολήξεις του πολφού του δοντιού και υγρό. Όταν για οποιοδήποτε λόγο χαθεί το προστατευτικό στρώμα της αδαμαντίνης, η οδοντίνη εκτίθεται στη στοματική κοιλότητα. Τα διάφορα θερμικά ερεθίσματα προκαλούν μετακίνηση του υγρού στα οδοντινοσωληνάρια, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τάση στις νευρικές απολήξεις του δοντιού, πράγμα το οποίο εκδηλώνεται ως  πόνος και ευαισθησία που μπορεί να γίνουν πολύ εντονότερα σε ακραία θερμικά ερεθίσματα. Οι αιτίες της οδοντικής ευαισθησίας είναι οι εξής:

 • Διάβρωση των δοντιών λόγω όξινης δίαιτας  ή από χημικούς παράγοντες: Πώς όμως η κατανάλωση όξινων τροφών (πχ πορτοκάλια, λεμόνια, αναψυκτικά κλπ) μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτου); Το στόμα είναι ένα μη όξινο περιβάλλον. Το ph του σάλιου είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό (περίπου 7,4), δηλαδή εντελώς αντίθετο από το ph των όξινων. Διαλύματα με ph μεγαλύτερο του 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά,  ενώ με μικρότερο του 7 όξινα. Τα αναψυκτικά έχουν περίπου 3,5. Άρα είναι αρκετά όξινα με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν διάβρωση στην αδαμαντίνη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο συνίσταται η μειωμένη κατανάλωση αυτών των κατηγοριών τροφίμων.
 • Αποτριβή των δοντιών λόγω λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος που προκαλεί υφίζηση ούλων και έκθεση της οδοντίνης εξαιτίας οριζόντιων κινήσεων, υπερβολικής δύναμης βουρτσίσματος ή χρήση πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας.
 • Υφίζηση ούλων και περιοδοντίτιδα λόγω των εκτεθειμένων ριζών του δοντιού στη στοματική κοιλότητα.
 • Βρουξισμός ο οποίος προκαλεί φθορά της αδαμαντίνης λόγω τριξίματος των δοντιών.
 • Τερηδόνα η οποία καταστρέφει την αδαμαντίνη και σταδιακά φτάνει στην οδοντίνη, εκθέτοντάς την στο στοματικό περιβάλλον και δημιουργώντας ευαισθησία.
 • Ραγισμένο ή σπασμένο δόντι ή σφράγισμα. Ένα βαθύ σφράγισμα ή σπάσιμο δοντιού που φτάνει στην οδοντίνη προκαλεί πόνο.
 • Απόστημα. Όταν υπάρχει μόλυνση του πολφού (νεύρου) του δοντιού, εκδηλώνεται έντονη ευαισθησία.
 • Λεύκανση. Η αλόγιστη χρήση χημικών λευκαντικών χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη του οδοντιάτρου μπορεί να προκαλέσει έντονη ευαισθησία στα δόντια. Η λεύκανση πρέπει πάντα να γίνεται σύμφωνα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου ώστε να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν ανεπιθύμητα συμβάντα. Η ευαισθησία που μπορεί σε φυσιολογικά πλαίσια να εμφανιστεί με τη λεύκανση, είναι μικρή, δε χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και παρέρχεται με την ολοκλήρωση της θεραπείας.
 • Διάφορες οδοντιατρικές θεραπείες Οδοντιατρικές θεραπείες όπως ο καθαρισμός, η ριζική απόξεση , το σφράγισμα, το τρόχισμα δοντιών για κατασκευή γέφυρας ή στεφάνης (θήκης), μπορεί να δημιουργήσει προσωρινή ευαισθησία στα δόντια, η οποία παρέρχεται πολύ σύντομα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη οδοντική υπερευαισθησία;

Μερικές καλές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε την εμφάνιση υπερευαισθησίας, είναι οι εξής:

 • Να βουρτσίζουμε με σωστό τρόπο και χωρίς την άσκηση δύναμης προκειμένου να αποφύγουμε τις υφιζήσεις των ούλων οι οποίες οδηγούν σε έντονες ευαισθησίες. Το έντονο βούρτσισμα αποτελεί το συνηθέστερο αιτιολογικό παράγοντα δημιουργίας υφιζήσεων των ούλων,  οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου λόγω έκθεσης τμήματος της ρίζας στο στοματικό περιβάλλον. Ο ασθενής αισθάνεται έντονη ενόχληση και πολλές φορές πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια του (πχ τερηδόνα ή ότι κάποιο δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση).
 • Να χρησιμοποιούμε μαλακές ή μέτριες οδοντόβουρτσες και ποτέ σκληρές.
 • Να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ λεμόνια, πορτοκάλια κλπ) και αναψυκτικών καθώς δημιουργούν διάβρωση του σμάλτου. Παράλληλα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο η σημασία του πότε ακριβώς πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια εφ όσον έχουμε καταναλώσει αυτές τις τροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις  συνίσταται να αποφύγουμε να βουρτσίσουμε αμέσως. Καλό θα ήταν να ξεπλύνουμε αρχικά με λίγο νερό. Και αυτό γιατί η κατανάλωση κάτι όξινου μπορεί να μαλακώσει την αδαμαντίνη (σμάλτο), με αποτέλεσμα αυτή να αποτρίβεται πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι οι βλάβες που μπορεί να δημιουργήσει το άμεσο βούρτσισμα μετά την κατανάλωση όξινων τροφών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργούν το έντονο βούρτσισμα ή τα όξινα από μόνα τους, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνδυασμό και των δύο. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επανέλθει το ph του στόματος στα φυσιολογικά του επίπεδα (ουδέτερο ph) και μετά να βουρτσίσουμε. Αυτό θα χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά. Γι αυτό η καταλληλότερη στιγμή για να βουρτσίσουμε είναι σίγουρα μετά από 30 λεπτά αφότου ολοκληρώσαμε την κατανάλωση της όξινης τροφής.
 • Καλή στοματική υγιεινή σε καθημερινή βάση στο σπίτι, συχνοί καθαρισμοί (ανά εξάμηνο στον οδοντίατρο) και τακτικοί έλεγχοι, προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες  τερηδόνες και να αποφευχθούν περιοδοντικά προβλήματα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερευαισθησία;

Αν η υπερευαισθησία οφείλεται σε εκτεθειμένη οδοντίνη αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί:

 • με τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας ενισχυμένης με φθόριο
 • με την τοποθέτηση ειδικού βερνικιού φθορίου στην περιοχή
 • με την προσθετική αποκατάσταση (συνήθως με ρητίνη) των δοντιών που εμφανίζουν το πρόβλημα

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.