Δροσερή Αναπνοή

δροσερή-αναπνοή
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού λόγω των αρνητικών επιδράσεων και των εντυπώσεων που αφήνει στους άλλους. Οι αιτίες είναι πολλές και η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής και την εξάλειψη του λόγου που δημιουργεί την κακοσμία του στόματος.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Υπολογίζεται ότι το 80-90% των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος ή δύσοσμης εκπνοής έχει άμεση σχέση με αιτίες που υπάρχουν μέσα στη στοματική κοιλότητα και αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο. Η στοματικής αιτιολογίας κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε:

 • Κακή Στοματική Υγιεινή: Το 90% των περιπτώσεων της στοματικής κακοσμίας οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα. Πλημμελής στοματική υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν υπολείμματα τροφών στο στόμα και να συσσωρεύεται οδοντική πλάκα. Τα βακτήρια του στόματος σε συνδυασμό με το σάλιο και τα υπολείμματα των τροφών παράγουν πτητικές θειούχες ενώσεις οι οποίες δημιουργούν αυτή την έντονα δυσάρεστη οσμή. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι όσο λιγότερο φροντίζουμε την υγιεινή του στόματος και των δοντιών μας, τόσο εντονότερο θα γίνεται το πρόβλημα της κακοσμίας. Άρα η πρώτη απορία που πρέπει να μας δημιουργείται όταν διαπιστώνουμε κακοσμία στο στόμα μας, είναι το κατά πόσο η καθημερινή μας στοματική υγιεινή είναι αποτελεσματική και ύστερα να αρχίσουμε να ερευνούμε άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.
 • Οδοντιατρικά Προβλήματα: Νοσήματα του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), τερηδονισμένα δόντια, περιστεφανίτιδα, φλεγμονές του στόματος, κακές προσθετικές εργασίες αποτελούν μερικούς ακόμη λόγους εμφάνισης κακοσμίας του στόματος. Όλα αυτά τα οδοντιατρικά προβλήματα αποτελούν με τη σειρά τους παράγοντες για συσσώρευση μικροβίων στη στοματική κοιλότητα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις όσο καλή στοματική υγιεινή και να τηρεί ο ασθενής, αν δεν αντιμετωπιστούν οι εστίες αυτές με τις κατάλληλες οδοντιατρικές θεραπείες, το πρόβλημα της κακοσμίας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Πρέπει ενδεχόμενα προβλήματα του περιοδοντίου να θεραπευτούν με περιοδοντικές θεραπείες, τυχόν τερηδονισμένα δόντια να αποκατασταθούν με εμφράξεις ή άλλου είδους προσθετικές εργασίες, εστίες φλεγμονών όπως κύστεις, περιστεφανίτιδες κλπ να αντιμετωπιστούν, καθώς και οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση μικροβιακής πλάκας και καθιστούν πολύ δύσκολη έως και αδύνατη τη στοματική υγιεινή εκ μέρους του ασθενούς, πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα με νέες που θα κατασκευαστούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σέβονται τόσο την υγεία των περιοδοντικών ιστών αλλά και να βοηθούν τον ασθενή να καθαρίζει αποτελεσματικά την περιοχή για να πάψει να αποτελεί εστία συσσώρευσης μικροβιακής πλάκας. Αντιμετωπίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες θα έχουμε αποκλείσει ένα σημαντικό ποσοστό αιτιών εμφάνισης κακοσμίας.
 • Ξηροστομία: Η ξηροστομία οφείλεται στη μειωμένη έκκριση σιέλου και μπορεί να αποτελέσει την αιτία σοβαρών προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα, γι’αυτό χρειάζεται άμεση παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της ξηροστομίας είναι τα ακόλουθα:
  • αίσθημα ξηρότητας στο στόμα
  • δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση και στην ομιλία
  • αίσθημα καύσου (καυσαλγία)
  • κακοσμία του στόματος
  • στοματικά έλκη και άφθες
  • μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας
  • σκασμένα χείλη
  • ερυθρότητα του βλεννογόνου του στόματος
  • ξηρότητα στο λαιμό
  • λεία, ξηρή γλώσσα με ερυθρότητα

Το σάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της στοματικής κοιλότητας, καθώς είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να προστατεύει τόσο το στόμα από ενδεχόμενες μυκητιάσεις, όσο και τα δόντια από τερηδόνες. Παράλληλα παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης όσο και στην πέψη των τροφών. Έτσι καθίσταται αντιληπτό ότι το πρόβλημα της ξηροστομίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όλες αυτές τις λειτουργίες. Η μειωμένη έκκριση σάλιου ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων  άρα κατ’επέκταση συντελεί και στην εμφάνιση κακοσμίας. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν ξηροστομία είναι το κάπνισμα, η λήψη διαφόρων φαρμάκων (π.χ διουρητικά, αντικαταθλιπτικά) καθώς και ορισμένα συστηματικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδης διαβήτης). Πέρα από τους παράγοντες που εντοπίζονται εντός της στοματικής κοιλότητας, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι συμβάλλουν στην εμφάνιση κακοσμίας. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα, αποτελεί έναν ακόμη αιτιολογικό παράγοντα της κακοσμίας του στόματος. Αυτό συνήθως οφείλεται στα παράγωγα του καπνού καθώς η νικοτίνη εν μέρει απεκκρίνεται μέσω των πνευμόνων. Παράλληλα σε πολλούς καπνιστές παρατηρείται υπερτροφία των θηλών της γλώσσας με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκεί κατάλοιπα του καπνού και έτσι να δημιουργείται κακοσμία.
 • Διάφορα Τρόφιμα και καρικεύματα: Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα καρυκευμάτων όπως το κάρυ, το σκόρδο, το κρεμμύδι προκαλούν χαρακτηριστικά δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό οφείλεται στο ότι αυτές οι τροφές εισέρχονται στο κυκλοφορικό και στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων.
 • Διάφορα Συστηματικά Νοσήματα: Διάφορες κατηγορίες συστηματικών νοσημάτων ευθύνονται για κακοσμία της στοματικής κοιλότητας. Ο σακχαρώδης διαβήτης λόγω των κετονών που παράγονται και αποβάλλονται από τους πνεύμονες προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή. Παράλληλα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισης κακοσμίας του στόματος.

Παράλληλα, νοσήματα που σχετίζονται με το στοματοφάρυγγα,  το ρινοφάρυγγα, το αναπνευστικό σύστημα  και τις παραρρίνιες κοιλότητες (ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα),  και το γαστρεντερικό σύστημα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) αποτελούν συνήθως αιτίες εμφάνισης κακοσμίας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την κακοσμία;

Για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα της κακοσμίας πρέπει σε πρώτη φάση να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας που τη δημιουργεί. Αν η κακοσμία οφείλεται στην πλημμελή περιποίηση των δοντιών μας, μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας ένα σχολαστικό πρόγραμμα καθημερινής στοματικής υγιεινής φροντίδας, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού. Παράλληλα, με τις τακτικές  επισκέψεις στον οδοντίατρο, διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της οδοντικής μικροβιακής πλάκας,  η συσσώρευση της οποίας αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα κακοσμίας του στόματος. Αν όμως η κακοσμία οφείλεται σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφίμων, η ξηροστομία και άλλα συστηματικά νοσήματα, τότε η αντιμετώπιση της καθίσταται διαφορετική ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα. Κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούν να συμβάλλουν εν μέρει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροστομίας είναι οι εξής:

 • μάσημα τσίχλας ή πιπίλισμα καραμέλας χωρίς ζάχαρη που ευνοούν τη ροή του σάλιου
 • αύξηση της λήψης υγρών ή ποτών χωρίς ζάχαρη
 • η αποφυγή κατανάλωση καφεΐνης ή παράγωγων αυτής καθώς δημιουργεί ξηροστομία
 • μείωση καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ
 • περιορισμός τροφών με πολλά καρυκεύματα καθώς δημιουργούν πόνο σε ξηρό στόμα
 • χρήση υγραντήρων αέρα στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει
 • αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής (εφ όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν) σε περίπτωση κατά την οποία η ξηροστομία οφείλεται στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.