Κροταφογναθική Διάρθρωση – Βρυγμός

solution dental
Το κροταφογναθικό σύνδρομο (ΚΓΣ) χαρακτηρίζεται από μία πληθώρα παθολογικών και επώδυνων καταστάσεων που αποδίδονται στη δυσλειτουργία τόσο της άρθρωσης (κροταφογναθικής), όσο και των μαλακών ιστών που την περιβάλλουν (μασητήριοι μύες, σύνδεσμοι, περιτονίες).

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

H κροταφογναθική διάρθρωση αποτελεί μία από τις πλέον πολύπλοκες διαρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, και συνδέει την κάτω γνάθο με το κροταφικό οστό εκατέρωθεν της πλάγιας περιοχής του κρανίου, μπροστά ακριβώς από τα αυτιά. Πιο συγκεκριμένα, ενώνει μέσω του διάρθριου δίσκου, τον κόνδυλο της κάτω γνάθου με την κροταφική γλήνη του κροταφικού οστού. Ο διάρθριος δίσκος μπορεί να κινείται ελεύθερα μεταξύ των δύο οστικών τμημάτων της άρθρωσης και χρησιμεύει για την απορρόφηση των κραδασμών και την ομαλή κίνηση της γνάθου κατά τη διάνοιξη και το κλείσιμο του στόματος.

Οι παθολογικές καταστάσεις στις οποίες ταξινομούνται σήμερα οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι οι εξής:

 • Σύνδρομο Μυοπεριτονιακού πόνου. Σ’ αυτόν τον τύπο της διαταραχής εμφανίζεται πόνος στους μασητήριους μύες που συμμετέχουν στη λειτουργία της αρθρώσης, λόγω σπασμού τους.
 • Ενδοαρθρικές Διαταραχές της άρθρωσης. Σ’ αυτόν τον τύπο της διαταραχής ,το πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό της άρθρωσης, και μπορεί να οφείλεται σε μετατόπιση ή βλάβη του διάρθριου δίσκου, καθώς και σε φθορά ή κάταγμα του κονδύλου της κάτω γνάθου.
 • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης. Στη διαταραχή αυτή παρουσιάζονται αλλοιώσεις (αποδομή) των αρθρικών επιφανειών  λόγω αιτιολογικών παραγόντων όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.α.

Πώς μπορούν όλες αυτές οι διαταραχές;

Διάφοροι παράγοντες όπως η κακή σύγκλειση των δοντιών, ο βρουξισμός (σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών), το άγχος και η ψυχολογική πίεση, οι τραυματισμοί της γνάθου και οι κακές συνήθειες, όπως να δαγκώνουμε τα νύχια μας, μολύβια και άλλα αντικείμενα, αποτελούν μερικά από τα αίτια τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση του κροταφογναθικού συνδρόμου.

Πώς αντιλαμβανόμαστε αν πάσχουμε από κάποια διαταραχή της ΚΓΔ;

Τα κυριότερα συμπτώματά του συνδρόμου είναι:

 • πόνος στην άρθρωση ή στο πρόσωπο που συνήθως εκδηλώνεται κατά τη μάσηση , την ομιλία, ή κατά το άνοιγμα του στόματος.
 • ήχοι στην άρθρωση (clicking)
 • κλείδωμα” του στόματος σε ανοιχτή ή κλειστή θέση
 • αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος
 • δυσκολία στη μάσηση
 • πόνοι στη γνάθο, στο πρόσωπο και στα δόντια μετά τον ύπνο
 • πόνοι στο αυτί, στον ώμο ακόμη και στην πλάτη
 • κεφαλαλγία
 • πόνος και οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης
 • ιστορικό τραυματισμού της γνάθου

Αν αναγνωρίζετε κάποιο από τα συμπτώματα ή υποφέρετε με κάποιο από αυτά σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και εφ’ όσον κρίνει αυτός απαραίτητο, μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο ειδικό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διαφορική διάγνωση του κροταφογναθικού συνδρόμου από παθήσεις όπως η νευραλγία του τριδύμου νεύρου, ωτίτιδα, ημικρανίες, παθήσεις σιελογόνων αδένων κ.λπ.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Επειδή οι περισσότερες διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι απλές και δεν επιδεινώνονται, συνήθως εφαρμόζονται συντηρητικές τεχνικές  αντιμετώπισης του προβλήματος οι οποίες περιλαμβάνουν κατασκευή ειδικού νάρθηκα σύγκλεισης, χορήγηση αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, έλεγχο της σωστής σύγκλεισης των δοντιών με εκλεκτικό τροχισμό, αποφυγή έντονων κινήσεων της κάτω γνάθου, χρήση θερμών ή ψυχρών επιθεμάτων στην περιοχή, φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία  κ.α.

Στις περιπτώσεις οι οποίες είναι αρκετά προχωρημένες ή δεν υπάρχει κάποια βελτίωση βάση της συντηρητικής θεραπείας, τότε οδηγούμαστε στη χειρουργική αντιμετώπιση της διαταραχής.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η ιατρική μας ομάδα στη διάθεσή σας

Δείτε Περισσότερα

Online Αξιολόγηση

Δείτε το νέο σας χαμόγελο!

Scroll to Top

Επικοινωνία

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος της ADVANCED DENTAL CLINICS θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι Χρήσης

Η εταιρία «Smile Experts IKE» δύναται να τροποποιεί οποτεδήποτε την παρούσα. Η χρήση της παρούσας ή οιασδήποτε υπηρεσίας υποδηλώνει την ΑΠΟΧΟΔΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.

Οι παρακάτω όροι είναι δεσμευτικοί. Σε περίπτωση μη αποδοχής οποιουδήποτε όρου της παρούσας, απαγορεύεται ρητώς η χρήση του παρόντος ιστότοπου.

Συναίνεση

Δια της παρούσας αποδέχεστε ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχτεί το περιεχόμενο των σελίδων του παρόντος ιστότοπου. Επιπλέον, δεσμεύεστε όπως συμμορφώνεστε με τους κανόνες του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και ειδικά με τις διατάξει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Το www.advanceddentalclinics.gr καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι εμφανιζόμενες εκάστοτε στον διαδικτυακό τόπο πληροφορίες να είναι ακριβείς και αληθείς, ουδεμία όμως ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη ή ελλείψεις που οφείλονται στην πηγή αντλήσεως της πληροφορίας καθώς και για την πληρότητα και επικαιρότητα των παρεχόμενων στοιχείων. Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες/επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξεως αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών/επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης.

Χρήση της υπηρεσίας (Ιστοχώρου)

Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή και με κάθε τρόπο χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας, φωτογραφίας και κάθε είδους αναρτήσεως στο www.advanceddentalclinics.gr

Απαγορεύεται η χρήση της Υπηρεσίας για την άσκηση αθέμιτων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαμορφώνονται στην κοινωνία του INTERNET, όπως λ.χ. οι πρακτικές spamming. Απαγορεύεται η προσφορά προς εκμετάλλευση τμήματος ή συνόλου της Υπηρεσίας.

Απαγορεύεται η χρήση πληροφοριών της Υπηρεσίας για κατασκευή βάσεων δεδομένων (databases) καθώς και η αποθήκευση πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την πρόσβαση σε αυτές από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Άδεια

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr δεν συνεπάγεται την παροχή και μεταβίβαση δικαιωμάτων ή αδειών χρήσης αγαθών ή/και υπηρεσιών του www.advanceddentalclinics.gr

Περιορισμός Ευθύνης

Η χρήση του www.advanceddentalclinics.gr γίνεται με δική σας ευθύνη, αποδεχόμενοι ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται ως έχουν, δίχως εγγύηση ρητή ή έμμεσα δηλωμένη.

Αποκτώντας πρόσβαση σε οιοδήποτε τμήμα – υπηρεσία του www.advanceddentalclinics.gr συμφωνείτε ότι δεν θα αναδιανείμετε οποιαδήποτε πληροφορία εμπεριέχεται στις σελίδες του. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω συνδέσμων (hyperlinks) είναι ανεξάρτητες του Δικαιούχου και χρησιμοποιούνται για τη δική σας εξυπηρέτηση.

Ο Δικαιούχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οιοδήποτε κόστος ή ζημιά προκληθεί από τη χρήση υπηρεσιών στις οποίες αποκτήσατε πρόσβαση μέσω του www.advanceddentalclinics.gr και αφορούν άλλες εταιρίες.

Επιπλέον, συμφωνείτε ότι η Δικαιούχος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οιασδήποτε φύσεως ζημία που τυχόν προκλήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, τις υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις που περιέχονται στο www.advanceddentalclinics.gr ή ανακτήθηκαν μέσω αυτού.

Τέλος, ο Δικαιούχος www.advanceddentalclinics.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από την ενημέρωση που προσφέρει.

Downloads

Τα προγράμματα που περιέχονται στην ενότητα αυτή, και είναι ελεύθερα για χρήση, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δεν μπορούν να αναπαραχθούν παρά μόνο με γραπτή συγκατάθεσή τους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και ο κόμβος δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, η καταστροφή εξοπλισμού ή απώλεια κέρδους ή άλλη άμεση ή τυχαία βλάβη προκληθεί από την εγκατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που υπάρχουν στο σκληρό σας δίσκο πριν την χρησιμοποίησή τους. τα προγράμματα αυτά δεν είναι ελεγμένα από τους υπεύθυνους του κόμβου και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε την ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητά τους.

Newsletters

Για την εγγραφή του επισκέπτη/χρήστη στις λίστες παραληπτών (mailing lists) των Ενημερωτικών Δελτίων (newsletters) του www.advanceddentalclinics.gr ζητούνται τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Επιχείρησης – E-mail και Τηλέφωνο Επικοινωνίας. Το www.advanceddentalclinics.gr μπορεί να διατηρεί αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών για την αποστολή και άλλων μηνυμάτων ενημερωτικού ή οικονομικού χαρακτήρα πέρα από τα Newsletters εκτός αν ο παραλήπτης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Για την εγγραφή μπορεί να ζητούνται και τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Επιχείρησης – Διεύθυνση/Έδρα – ΤΚ – Τηλέφωνο – Πόλη – Χώρα.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται σε τρίτους. Το www.advanceddentalclinics.gr διατηρεί αρχείο με τα ανωτέρω στοιχεία και μπορεί να αποστέλλει στους χρήστες μηνύματα ενημερωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εκτός εάν οι τελευταίοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Αποζημίωση

Ρητώς δηλώνεται από τους χρήστες ότι για οποιαδήποτε ζημία προκαλέσουν στο www.advanceddentalclinics.gr με τη συμπεριφορά τους θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή αποζημίωσης ή οιασδήποτε άλλης δαπάνης.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Οποιοσδήποτε αντιγράψει ή αναπαράγει καθοιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του ιστότοπου θα ευθύνεται αστικά και ποινικά έναντι της εταιρίας «MALO SMILES ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ». Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός του www.advanceddentalclinics.gr αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών του και προστατεύεται από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Απαγορεύεται αντιγραφή του site ή μέρους αυτού ή των καθοιονδήποτε τρόπο περιεχομένων του για οιονδήποτε λόγο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το www.advanceddentalclinics.gr προστατεύεται με κατάλληλες μεθόδους ασφαλείας δεδομένων (Username, Password, SSL, Firewall).

Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή με οποιονδήποτε τρόπο αποκάλυψη του ως άνω κωδικού πρόσβασης και συνθηματικού και υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή να αποκαθιστούν κάθε θετική και αποθετική ζημία του www.advanceddentalclinics.gr

Το www.advanceddentalclinics.gr δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των στοιχείων που καταχωρούνται από τους ενδιαφερόμενους. Παρόλα αυτά, όλες οι προδιαγραφές του συστήματος καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής ή εν γένει παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το σκοπό της προστασίας των στοιχείων που καταχωρούνται.

Κάθε προσπάθεια για παραβίαση της ασφάλειας του συστήματος θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά και αστικά.

Το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν διακοπές ή μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας λόγω κακής λειτουργίας του διαδικτύου ή των ISPs ή άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του.

ΑΠΟΔΟΧΗ

Η χρήση του ιστότοπου του www.advanceddentalclinics.gr προϋποθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν προσεκτικά όλους τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του παρόντος συστήματος και αποδέχονται πλήρως και ανεπιφύλακτα αυτούς. Σε κάθε περίπτωση το www.advanceddentalclinics.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν παραβίαση των όρων λειτουργίας του παρόντος site από τους χρήστες αυτού.

Όσοι καταχωρούν προσωπικά δεδομένα στη βάση δεδομένων του www.advanceddentalclinics.gr, διατηρούν όλα τα δικαιώματα «του υποκείμενου των δεδομένων», όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο Γ’ επομ. του νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση τυχόν διαφορών ορίζονται τα δικαστήρια της Αθήνας. Η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται σύμφωνα με το νόμο 2472/97 και ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.