Εξαγωγή Δοντιού

Εξαγωγή Δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού αποτελεί μία συνήθη οδοντιατρική διαδικασία κατά την οποία το δόντι απομακρύνεται μέσα από το φατνίο (τμήμα της γνάθου μέσα στο οποίο συγκρατείται). Μερικές φορές η εξαγωγή δοντιού είναι απαραίτητη σε ενηλικιωμένα άτομα. Αν και τα δόντια προορίζονται να διαρκέσουν μια ζωή, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση τους. Συνηθισμένοι λόγοι για την εξαγωγή δοντιού είναι το ατύχημα, η φθορά ή η εξαγωγή εγκλείστων δοντιών.

Οι Συνέπειες της Εξαγωγής Δοντιών

Στο παρελθόν, η εξαγωγή του δοντιού αποτελούσε τη λύση πολλών οδοντιατρικών προβλημάτων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνονταν εξαγωγές δοντιών απλά και μόνο επειδή το δόντι πονούσε. Αυτό είχε ως συνέπεια ακόμη και πολύ νεαρά άτομα να έχουν στο στόμα τους εκτεταμένες προσθετικές αποκαταστάσεις ή ακόμη και τεχνητές οδοντοστοιχίες. Πλέον σήμερα η εξαγωγή ενός δοντιού αποτελεί την έσχατη λύση. Πάντα πρέπει να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα θεραπείας και να εξαντλείται κάθε πιθανότητα διατήρησης των φυσικών δοντιών στο στόμα. Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της φυσικής οδοντοφυίας είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη προσθετική αποκατάσταση. Μόνο όταν εξεταστούν όλες οι πιθανότητες θεραπευτικών επιλόγων και δεν υπάρχει ενδεχόμενο διατήρησης του, μόνο τότε καταλήγουμε τελικά στη λύση της εξαγωγής. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν πρέπει να επιλέγουμε την εξαγωγή ως λύση, ακόμη και αν αυτή μας φαίνεται οικονομικότερη ή γρηγορότερη. Οποιοδήποτε δόντι αφαιρεθεί από τον οδοντικό φραγμό πρέπει με κάποιο τρόπο να  αποκατασταθεί, είτε αυτό είναι με κάποιο οδοντικό εμφύτευμα, είτε με κάποια γέφυρα. Η μη αποκατάσταση του θα επηρεάσει και τα γειτονικά σε αυτό δόντια, τα οποία θα  αρχίσουν να στραβώνουν. Παράλληλα ο ανταγωνιστής του (το δόντι με το οποίο έρχεται σε επαφή κατά τη σύγκλειση) στην άλλη γνάθο θα υπερεκφυθεί. Αυτό θα συμβεί καθώς τα δόντια τείνουν να καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται στο στόμα και έτσι ξεκινούν να μετακινούνται.

Σε Ποιες Περιπτώσεις Ένα Δόντι Μπορεί Τελικά να Καταλήξει σε Εξαγωγή;​

Ένα δόντι μπορεί να χρειάζεται εξαγωγή για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Εκτεταμένη τερηδόνα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η τερηδόνα έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του δοντιού και η οδοντική ουσία που έχει απομείνει δεν επαρκεί για οποιαδήποτε προσθετική αποκατάσταση, τότε καταλήγουμε στην εξαγωγή του. Είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των τερηδόνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο και εκείνος  να εντοπίσει ότι χρειάζεται να γίνει κάποιο σφράγισμα. Οι περισσότεροι από εμάς το αμελούν καθώς πιστεύουν ότι αφού δεν τους ενοχλεί δε χρειάζεται να γίνει ή ακόμη χειρότερα ότι ο οδοντίατρος το κάνει για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ενεργή τερηδόνα να συνεχίζει την καταστροφή των οδοντικών ιστών, με αποτέλεσμα το δόντι εκεί που αρχικά να χρειαζόταν ένα απλό σφράγισμα, τελικά να χρειάζεται απονεύρωση ή ακόμη χειρότερα να καταλήγει σε εξαγωγή. Κανένα πρόβλημα ή πόνος στα δόντια, δεν αναχαιτίζεται από μόνο του, ούτε μένει στάσιμο εφόσον έχει ξεκινήσει. Η αναβολή της επίσκεψης στον οδοντίατρο εφ' όσον υπάρχει η οποιαδήποτε ενόχληση ή κλινικά, ακτινογραφικά ανιχνεύσιμη βλάβη, στο μόνο που μπορεί με μαθηματική ακρίβεια να οδηγήσει είναι σε σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν επιπλέον ταλαιπωρία αλλά και πολύ αυξημένο κόστος συγκριτικά με την αρχή.
  • Κατάγματα μύλης ή ρίζας. Περιπτώσεις σοβαρών καταγμάτων που δεν μπορούν να  αντιμετωπιστούν με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)  τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε εξαγωγή του δοντιού.
  • Περιοδοντικά δόντια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η οστική απώλεια των δοντιών λόγω της περιοδοντικής νόσου, είναι τόσο εκτεταμένη που η διατήρηση του δοντιού στο φραγμό καθίσταται αδύνατη.
  • Οδοντικά αποστήματα. Σε περιπτώσεις  οδοντικών αποστημάτων και αποτυχημένων ενδοδοντικών θεραπειών  η έκταση της αλλοίωσης του οστού μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένη με αποτέλεσμα το δόντι τελικά να χρειάζεται να εξαχθεί.
  • Ορθοδοντικοί λόγοι. Στα πλαίσια μιας ορθοδοντικής θεραπείας, πολλές φορές είναι απαραίτητο ορισμένα δόντια να εξαχθούν. Αυτό κρίνεται αναγκαίο συνήθως σε περιπτώσεις συνωστισμών, όπου δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να ισιώσουν τα δόντια και να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται συνήθως εξαγωγές κάποιων δοντιών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος. Το ποια δόντια είναι απαραίτητο να εξαχθούν ανά περίπτωση είναι κάτι το οποίο καθορίζεται από τον ορθοδοντικό ανάλογα με το εκάστοτε σχέδιο της ορθοδοντικής θεραπείας.
  • Έκτοπα δόντια.  Δόντια τα οποία έχουν ανατείλει σε λάθος θέση εκτός του οδοντικού τόξου και δεν μπορούν να αναταχθούν με κάποια ορθοδοντική θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στα παρακείμενα δόντια.
  • Νεογιλά δόντια.  Νεογιλά δόντια τα οποία εμποδίζουν τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν σωστά καλό είναι να εξάγονται έτσι ώστε να αποφεύγονται προβλήματα που θα χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας στο μέλλον.
  • Έγκλειστα δόντια και φρονιμίτες. Μία κατηγορία δοντιών η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει σε εξαγωγή είναι οι φρονιμίτες. Πολλές φορές οι φρονιμίτες δεν ανατέλλουν καθόλου μέσα στη στοματική κοιλότητα και παραμένουν έγκλειστοι μέσα στο οστό της γνάθου. Σε αυτές τις περιπτώσεις με μία απλή πανοραμική ακτινογραφία ελέγχεται η κατάσταση τους. Αν η θέση και η φορά τους μέσα στο οστό είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να ανατείλουν φυσιολογικά, τότε καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική εξαγωγή τους προκειμένου να  αποφευχθούν προβλήματα και στα διπλανά δόντια.

Στην κλινική μας ακολουθώντας αυστηρά όλες τις προδιαγραφές των χειρουργικών αρχών, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και σε αποστειρωμένο περιβάλλον , πραγματοποιούμε πέρα από τις απλές εξαγωγές των δοντιών και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, μερικές από τις οποίες είναι:

  • χειρουργική αφαίρεση τρίτων γομφίων (φρονιμιτών)
  • χειρουργικές εξαγωγές ριζών και εγκλείστων
  • αφαίρεση κύστεων
  • τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Πρήξιμο και Πόνος

Με την κατάλληλη τοπική αναισθησία η εξαγωγή αποτελεί μία ανώδυνη διαδικασία. Μετά το πέρας της επέμβασης δίνονται μετεγχειρητικές οδηγίες στον ασθενή για ταχύτερη επούλωση, προστασία της περιοχής από μικροβιακούς παράγοντες, αλλά και περιορισμό του οιδήματος εφόσον αυτό εμφανιστεί. Όταν παρέλθει η δράση του τοπικού αναισθητικού, εάν ο πόνος είναι έντονος θα λάβετε παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο σας. Μετά από την εξαγωγή ένα ελαφρύ οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Για την αντιμετώπιση του συνιστάται η τοποθέτηση παγοκύστης εξωσωματικά για μια περίπου ώρα, με ενδιάμεσα διαλείμματα ώστε να μην προκαλέσετε έγκαυμα στο πρόσωπο σας. Εάν μετά από 48 ώρες το πρήξιμο επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από πυρετό ή οξύ πόνο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down