Ουλίτιδα: Θεραπεία, Αιτίες και Συμπτώματα

Αντιμετώπιση και Θεραπεία Ουλίτιδας

Τα ούλα αποτελούνται από μαλακό ιστό παρόμοιο με αυτόν του δέρματος, ο οποίος καλύπτει το οστό της γνάθου που στηρίζει τα δόντια. Όταν αυτά είναι υγιή αποτελούν ασπίδα που περιορίζει τα σημεία στα οποία μπορεί να εισχωρήσουν τα μικρόβια.

Αιτίες που Προκαλούν την Ουλίτιδα

Αιτίες που προκαλούν ουλίτιδα

Τα υγιή ούλα έχουν συνήθως ανοιχτό ρόδινο χρώμα και συμπαγή σύσταση. Ανάλογα με το πάχος του επιθηλίου, την αγγειακή διήθηση και το βαθμό κερατινοποίησης τους, τα ούλα μπορούν να εμφανίσουν διακυμάνσεις στο χρώμα τους. Παράλληλα ανάλογα με το βαθμό εναπόθεσης της μελανίνης, εμφανίζονται λιγότερο (σε άτομα της καυκάσιας φυλής) ή περισσότερο (σε άτομα της αφρικανικής φυλής) μελαγχρωματικά. Κόκκινα και οιδηματώδη ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα, συνήθως υποδηλώνουν φλεγμονή και πάθηση των ούλων γνωστή ως ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα προκαλείται από το σχηματισμό πλάκας κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Η πλάκα απελευθερώνει τοξίνες που ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν φλεγμονή. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να τονιστεί η αναγκαιότητα της αποτελεσματικής καθημερινής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, με σωστό βούρτσισμα και χρήση νήματος ή μεσοδοντίων. Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), είναι αυτό το οποίο θα απομακρύνει την οδοντική μικροβιακή πλάκα και θα εμποδιστεί ο σχηματισμός της και έτσι θα αποφευχθεί η απελευθέρωση τοξινών από τα μικρόβια τα οποία προκαλούν τη φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα).

Όταν η ουλίτιδα αφαιθεί χωρίς θεραπεία (χωρίς δηλαδή να γίνει καθαρισμός στο ιατρείο και χωρίς καθημερινή στοματική υγιεινή στο σπίτι, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα), μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω σε έναν τύπο φλεγμονής γνωστό ως περιοδοντίτιδα, η οποία επηρεάζει τους περιοδοντικούς (στηρικτικούς) ιστούς του δοντιού. Αυτό που συχνά παρατηρείται είναι υποχώρηση των ούλων και αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού. Και η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα αποτελούν διαφορετικές φάσεις της περιοδοντικής νόσου.

Τα Στάδια της Ουλίτιδας και η Εξέλιξή της​

  • Ουλίτιδα. Είναι η πρώιμη φλεγμονή των ούλων που δημιουργείται από τη συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Με σωστό καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα , και τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίων, καθώς και με καθαρισμό στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο, μπορεί ν αντιμετωπιστεί. Σ' αυτή τη φάση τα δόντια δε διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, καθώς το οστό και ο συνδετικός ιστός που τα στηρίζουν, δεν έχουν επηρεαστεί.
  • Περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί το επόμενο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, όταν η ουλίτιδα αφαιθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί. Στη φάση αυτή, δημιουργείται μία σχισμή σαν τσέπη (θύλακος), μεταξύ του δοντιού και του ούλου, η οποία αποτελεί χώρο συσσώρευσης μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών, τα οποία δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν με το απλό βούρτσισμα. Ενεργοποιείται παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει το μικροβιακό παράγοντα. Οι τοξίνες που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας του θυλάκου, σε συνδυασμό με τα κύτταρα της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού προκειμένου ν αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, οδηγούν σε καταστροφή του οστού και του συνδετικού ιστού που στηρίζει τα δόντια. Με την εξέλιξη  της νόσου, μεγαλώνει το βάθος των θυλάκων, τα ούλα υποχωρούν και καταστρέφεται ακόμη περισσότερο τμήμα του οστού και του συνδετικού ιστού. Όσο αυτό επιδεινώνεται τα δόντια χάνουν τελικά τη στήριξή τους και χάνονται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί τον πρώτο αιτιολογικό παράγοντα απώλειας των δοντιών.
Πέρα όμως από τη μικροβιακή πλάκα υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί στην εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Μερικοί από αυτούς είναι:
  • Συστηματικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικά νοσήματα, AIDS κ.α) τα οποία επιδρούν στο ανοσολογικό σύστημα, μειώνουν την άμυνα του οργανισμού με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας.
  • Ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, τη εγκυμοσύνη, και την εμμηνόπαυση κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση ουλίτιδας.
  • Διάφορα φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά ,αντισυλληπτικά  ,μπορούν να έχουν επίδραση στα ούλα
  • Το κάπνισμα το οποίο συντελεί στη γρηγορότερη εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Παράλληλα, οι καπνιστές δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
  • Κακότεχνες προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες, θήκες), οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και εμποδίζουν την αποτελεσματική στοματική υγιεινή μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση περιοδοντικής νόσου.

Θεραπεία Ουλίτιδας​

Στο αρχικό στάδιο της ουλίτιδας, αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί με απλό καθαρισμό στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο, παράλληλα με σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίων.

Στο στάδιο της περιοδοντίτιδας, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, ο περιοδοντολόγος είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για το καταλληλότερο σχέδιο θεραπείας, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό.

Άρα από τα παραπάνω γίνεται κατανοήτο ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια τα δόντια μας, είναι αναγκαία η προστασία της στηρικτικής βάσης αυτών (των ούλων, του οστού και του συνδετικού ιστού). Οι τακτικοί καθαρισμοί στον οδοντίατρο και η στοματική υγιεινή στο σπίτι δε γίνεται ούτε από συνήθεια, ούτε επειδή μας το έμαθαν οι γονείς μας, ούτε για αισθητικούς λόγους. Γίνεται για τη διατήρηση της υγείας των στηρικτικών-περιοδοντικών ιστών και κατ' επέκταση για τη διατήρηση των ίδιων των δοντιών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down