Περιοδοντίτιδα: Θεραπεία, Αιτίες, Στάδια και Κόστος

Περιοδοντίτιδα: Θεραπεία, Αιτίες, Στάδια και Κόστος

Περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και των «πέριξ» των δοντιών ιστών, η οποία χωρίς θεραπεία δύναται να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Συνήθως είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τα ούλα και το οστό της γνάθου και ξεκινά όταν τα βακτήρια από την οδοντική πλάκα συσσωρεύονται και προχωρούν βαθιά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή.

Απεικόνιση της περιοδοντίτιδας

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Με σωστή κλινική και ακτινογραφική εκτίμηση, καθώς και με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, είναι δυνατόν να θεραπευτεί η περιοδοντίτιδα. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται από τον ειδικό οδοντίατρο και ποικίλει. Μέσα στα πλαίσια μιας περιοδοντικής θεραπείας είναι η εκμάθηση σωστής στοματικής υγιεινής, ο επαγγελματικός καθαρισμός και οι τακτικοί επανέλεγχοι. Μπορούμε, επίσης, να συνδυάσουμε τα άνωθι με αντιβιοτική θεραπεία, χειρουργεία επιδιόρθωσης και μετεγχειρητική περιοδοντική θεραπεία.

Ασθενής με περιοδοντίτιδα πριν και μετά τη θεραπεία.

Περιοδοντίτιδα πριν και μετά τη θεραπεία

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που θα σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι μπορεί να πάσχετε από περιοδοντίτιδα. Για παράδειγμα, αιμορραγία από τα ούλα, δόντια που «κουνιούνται», ούλα που έχουν αρχίσει να «υποχωρούν», κακοσμία του στόματος, αίσθηση ότι τα δόντια σας έχουν «μετακινηθεί».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας;

Τα νοσήματα των ούλων, παρόλο που στην πλειοψηφία τους και εάν δεν υπάρχει συστηματικός έλεγχο από τον οδοντίατρο, περνούν απαρατήρητα, εντούτοις, πρόκειται για σοβαρά νοσήματα. Καταρχάς, μία παραμελημένη περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, προβλήματα στη μάσηση, στην ομιλία και στην αισθητική μας εμφάνιση.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νόσοι των ούλων σχετίζονται με ασθένειες όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Καρδιαγγειακά, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Παχυσαρκία αλλά και με επιπλοκές στην κύηση.

Ποια είναι τα στάδια της περιοδοντίτιδας;

Τα στάδια της περιοδοντίτιδας είναι τέσσερα: ουλίτιδα, αρχόμενη περιοδοντίτιδα, μέτρια περιοδοντίτιδα και προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντική νόσος, στην συνηθισμένη της μορφή, είναι μια χρόνια νόσος η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αφεθεί ανεξέλεγκτη οδηγεί σε απώλεια των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Οι βλάβες που προκαλούνται ξεκινούν από απλή φλεγμονή των ούλων και οδηγούν προοδευτικά σε απώλεια δοντιών και οστού της περιοχής με αποτέλεσμα η αποκατάσταση να απαιτεί χρήση πολύπλοκων τεχνικών που αυξάνουν το χρόνο και το τελικό οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Τα στάδια της περιοδοντίτιδας

Ποια είναι τα είδη της περιοδοντίτιδας;

Υπάρχουν πολλά είδη περιοδοντίτιδας. Το πιο συνηθισμένο είδος είναι η χρόνια περιοδοντίτιδα (η οποία έχει και αυτή υποκατηγορίες), όπου βλέπουμε φλεγμονή στους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών και προοδευτική απώλεια οστού. Στη χρόνια περιοδοντίτιδα βλέπουμε επίσης σχηματισμό θυλάκων (βάθυνση ουλοδοντικής σχισμής) και απώλεια πρόσφυσης των ιστών από τα δόντια.

Άλλα είδη περιοδοντίτιδας είναι η επιθετική περιοδοντίτιδα, η περιοδοντίτιδα ως αποτέλεσμα συστηματικών νοσημάτων (γενικής υγείας) και η ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα.

Οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι της Κλινικής μας μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα προαναφερθέντα νοσήματα και να σας προσφέρουν την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση σας.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την περιοδοντίτιδα;

Βασική αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα και η συσσώρευσή της. Υπάρχουν, όμως, πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην έκλυση της νόσου. Τέτοιοι είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, το άγχος, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, το «σφίξιμο» ή «τρίξιμο» των δοντιών, συστηματικά νοσήματα γενικής υγείας, υποσιτισμός και παχυσαρκία.

Επίσης, υπάρχουν νοσήματα τα οποία επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα στοματικά νοσήματα. Ένας σακχαρώδης διαβήτης που δεν είναι καλά ρυθμισμένος μπορεί να προκαλέσει περιοδοντική νόσο. Φροντίζουμε τη γενική και στοματική μας υγεία, καθώς οι προληπτικοί έλεγχοι μπορούν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη των νοσημάτων.

Πως αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα; Απαιτείται χειρουργική επέμβαση;

Με την κατάλληλη θεραπεία που θα μας υποδείξει ο οδοντίατρός μας και τροποποίηση (αν αυτό είναι εφικτό) των επιβαρυντικών παραγόντων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την περιοδοντική νόσο.

Τα διεθνή πρωτόκολλα περιοδοντικής θεραπείας συστήνουν την επίτευξη της υγείας των ούλων με τον λιγότερο επεμβατικό και περισσότερο οικονομικά συμφέρον τρόπο. Δηλαδή, με μη χειρουργική/συντηρητική περιοδοντική θεραπεία.

Κάποιες φορές, η συντηρητική περιοδοντική θεραπεία δεν αρκεί, οπότε και πρέπει να προχωρήσουμε σε χειρουργική θεραπεία προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία των ούλων και του οστού.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται με laser;

Οι έρευνες στον κλάδο της περιοδοντολογίας έχουν δείξει ότι το laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των νοσημάτων των ούλων. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις ότι η παραδοσιακή θεραπεία (αποτρύγωση και ριζική απόξεση) με εργαλεία χειρός και συσκευή υπερήχων, μπορεί να αντικατασταθεί αποκλειστικά και μόνο από το laser. Αυτό που προτείνεται, είναι ένας συνδυασμός θεραπείας με τα «κλασσικά» μέσα μαζί με συσκευή laser, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ενδέχεται να χρειαστεί τοποθέτηση μοσχεύματος ή PRP για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντικών περιστατικών για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Στην ίδια λογική κινείται και η χρήση του PRP (Platelet Rich Plasma – Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) καθώς βοηθάει στη γρήγορη και αποτελεσματική επούλωση των περιοδοντικών ιστών.

Ποια είναι η διαδικασία για τη θεραπεία περιοδοντίτιδας στην Κλινική μας;

Με την πρώτη σας επίσκεψη στην Κλινική μας γίνεται πλήρης οδοντιατρικός και ακτινογραφικός έλεγχος. Ακολουθεί καταγραφή βάθους θυλάκων, απώλειας πρόσφυσης και άλλων παθολογικών ευρημάτων των περιοδοντικών ιστών. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη βαρύτητα του νοσήματος ξεκινάει η θεραπεία είτε από γενικό χειρουργό οδοντίατρο είτε από εξειδικευμένο περιοδοντολόγο. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από συντηρητικές ριζικές αποξέσεις αλλά και από χειρουργικές αποκαταστάσεις ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Στη συνέχεια, μπαίνετε σε σύστημα επανεξετάσεων προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη/αναχαίτιση της νόσου.

Πονάει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Όχι, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας δεν πονάει. Όλες οι θεραπείες γίνονται υπό συνθήκες τοπικής αναισθησίας και σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο συνταγογραφείται παυσίπονη αγωγή.

Πόσα ραντεβού απαιτούνται για τη θεραπεία;

Στόχος μας είναι να γίνει η θεραπεία σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και αποτελεσματικά. Αυτό, συνήθως, μεταφράζεται σε δύο συνεδρίες, ενίοτε και σε μία. Μετά από τέσσερις εβδομάδες από το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας προγραμματίζουμε ένα ραντεβού, οπότε και θα γίνει επαναξιολόγηση του περιστατικού.

Η περιοδοντίτιδα μεταδίδεται σε άλλους;

Όχι, δεν είναι μεταδοτική ασθένεια από άτομο σε άτομο. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι εάν ένα δόντι έχει συσσωρευμένη οδοντική πλάκα μπορεί να επηρεάσει τα γειτονικά δόντια.

Είναι κληρονομική νόσος η περιοδοντίτιδα;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με περιοδοντίτιδα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν το πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στην κληρονομικότητα. Με τη σωστή στοματική υγιεινή μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε στεφάνες, γέφυρες ή εμφυτεύματα;

Πολλές φορές, η φλεγμονή στα ούλα συνδυάζεται με εξέρυθρα και διογκωμένα ούλα. Η περιοδοντική θεραπεία θα επιφέρει υγεία στα ούλα και θα τα επαναφέρει στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Συνήθως, λόγω της περιοδοντικής νόσου υπάρχει και υφίζηση των ούλων. Συνεπώς εάν υπάρχουν προσθετικές εργασίες στο στόμα πιθανό να χρειαστούν αλλαγή, ιδίως εάν τα όρια προσθετικής εργασίας - ούλων είναι εμφανή.

Μπορώ να βάλω σιδεράκια ή να κάνω άλλες ορθοδοντικές θεραπείες αν έχω περιοδοντίτιδα;

Θα πρέπει να υπάρξει περιοδοντολογική εκτίμηση για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ορθοδοντική θεραπεία. Δεδομένου ότι με την ορθοδοντική μέσω δυνάμεων τα δόντια μετακινούνται, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση περιοδοντολόγου και ειδικού ορθοδοντικού ενηλίκων για εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Μπορεί η περιοδοντίτιδα να υποτροπιάσει και να επανεμφανιστεί;

Οι υποτροπές στην περιοδοντική νόσο είναι συχνές όταν δεν τηρούνται τα recall στα ραντεβού. Υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε υποτροπή της νόσου όπως συστηματικά νοσήματα, πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, στρες/άγχος.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με την ηλικία;

Βάσει μελετών, αποδεικνύεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά περιοδοντικών νοσημάτων ανήκουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και πιο συγκεκριμένα σε ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό νοσούντων αγγίζει το 70% (πηγή: American Center for Disease Control and Prevention).
Ωστόσο, υπάρχουν και κατηγορίες περιοδοντίτιδας που αφορούν σε παιδιά, όπως η προεφηβική και η εφηβική περιοδοντίτιδα.

Μπορώ να πάρω αντιβίωση ή φάρμακα για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας βασίζεται στην απομάκρυνση των μικροβίων με τρόπο μηχανικό και όχι χημικό. Δηλαδή, αποσκοπεί στην απομάκρυνση με τη βοήθεια των εργαλείων του οδοντιάτρου και κατόπιν με την καθημερινή στοματική υγιεινή. Όμως, η ιδιομορφία της περιοδοντικής νόσου δικαιολογεί και τη συμπληρωματική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων, όπως για παράδειγμα των αντιβιοτικών, είτε με αγωγή από το στόμα είτε με τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στο θύλακο που σχηματίζεται από τα ούλα γύρω από τα δόντια.

Ωστόσο, μην παίρνετε ποτέ φάρμακα και αντιβιοτικά από μόνοι σας, παρά μόνο με την έγκριση του ιατρού σας. Υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν έντονη διόγκωση των ούλων και συντελούν στο να δημιουργηθεί νόσος των ούλων ή στο να χειροτερεύσει μία ήδη υπάρχουσα περιοδοντική νόσος.

Τα βότανα ή εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η βασική αντιμικροβιακή ουσία που χρησιμοποιείται στην περιοδοντική θεραπεία είναι η χλωρεξιδίνη. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο βότανο ή εναλλακτικό σκεύασμα που να έχει δείξει ισάξια αποτελέσματα. Η θεραπεία στο σπίτι με γιατροσόφια, όπως διαλύματα με αλατόνερο, σόδα κ.ά, δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της περιοδοντίτιδας.

Στην περίπτωση που ακολουθείτε ομοιοπαθητική αγωγή, μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα υποβοηθητικά σκευάσματα που δε θα αντιτίθεντο στην αγωγή που ακολουθείτε.

Ποιες οδοντόκρεμες βοηθούν στην καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας;

Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετές οδοντόκρεμες οι οποίες δρουν συμπληρωματικά στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας αλλά δεν αρκούν για την αντιμετώπισή της εάν δεν ακολουθηθεί και η κατάλληλη θεραπεία στο ιατρείο καθώς και σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή.

Τα συμπληρώματα βιταμινών βοηθούν στην θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Μέχρι στιγμής η μόνη ανεπάρκεια βιταμίνης που έχει συνδεθεί με περιοδοντική νόσο είναι το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C). Συνεπώς, μόνο σε τέτοια περίπτωση ένα συμπλήρωμα θα έχει αποτέλεσμα στην περιοδοντική θεραπεία.

Οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με την περιοδοντίτιδα;

Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση της περιοδοντικής νόσου με την καθημερινή μας δίαιτα. Προς ώρας, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν σύνδεση της περιοδοντικής νόσου με την κατανάλωση αλκοόλ και με το κάπνισμα, αλλά όχι με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Συνδέεται η περιοδοντίτιδα με την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση;

Η περιοδοντική μας υγεία σχετίζεται και με τις ορμόνες. Συνεπώς, σε περιόδους της ζωής μας που υπάρχει αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να παρατηρηθούν και επιπτώσεις στη στοματική μας υγεία και πιο συγκεκριμένα στην υγεία των ούλων. Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, υπάρχει η ουλίτιδα της κύησης, που εμφανίζεται στο δεύτερο τρίμηνο και θεραπεύεται με καθαρισμό της φλεγμονής και ενισχυμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής. Κατά και μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση της οστεοπόρωσης με προβλήματα του περιοδοντίου.

Υπάρχει διαφορετική μέθοδος θεραπείας ανάμεσα στην τοπική και τη γενική περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα κατατάσσεται σε γενικευμένη και εντοπισμένη. Παρ’ όλα αυτά, η θεραπευτική προσέγγιση είναι ίδια. Γίνεται κλινική και ακτινογραφική εξέταση και προτείνουμε ένα σχέδιο θεραπείας που θα περιλαμβάνει απομάκρυνση μικροβίων, οδηγίες στοματικής υγιεινής και επανεξετάσεις.

Υπάρχει ταχεία εξελισσόμενη περιοδοντίτιδα; Μπορώ να κάνω κάτι για να μην χάσω τα δόντια μου;

Οι συχνοί έλεγχοι στον οδοντίατρο και οι τακτικοί καθαρισμοί είναι η μόνη λύση για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Από κει και έπειτα, ναι, υπάρχουν ταχέως εξελισσόμενες περιοδοντίτιδες για τις οποίες υπάρχει θεραπεία.

Ποιο είναι το κόστος θεραπείας της περιοδοντίτιδας; Η τιμή εξαρτάται ανάλογα με την περίπτωση;

Το κόστος της περιοδοντικής θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το περιστατικό (στάδιο περιοδοντικής νόσου, ανάγκη ή μη για χειρουργείο κ.ο.κ.) Ένα εύρος κόστους είναι 450-700 ευρώ.

Οδηγίες μετά την περιοδοντική θεραπεία

Συνήθως, μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας δεν απαιτούνται πολύπλοκες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη σχολαστική στοματική υγιεινή, στην συμπληρωματική χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος, όταν απαιτείται και σε προγραμματισμένους τακτικούς επανελέγχους για την εκτίμηση της πορείας της νόσου και της αποτελεσματικότητας της περιοδοντικής θεραπείας. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσετε το επόμενο ραντεβού σας για επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών στον οδοντίατρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down