Ασθένεια των ούλων στα παιδιά

Οι ασθένειες των ούλων στα παιδιά

Ασθένειες ούλων που συναντώνται σε παιδικές ηλικίες είναι:

  • η χρόνια ουλίτιδα
  • η επιθετική περιοδοντίτιδα (εντοπισμένη ή γενικευμένη)

Τύποι περιοδοντικών ασθενειών στα παιδιά

Η χρόνια ουλίτιδα είναι συχνή στα παιδιά. Συνήθως προκαλεί οίδημα στα ούλα, τα οποία γίνονται κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα. Η ουλίτιδα μπορεί να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί με τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών στο σπίτι, χρήση νήματος και επισταμένη οδοντιατρική φροντίδα. Η μη αντιμετώπισή της, μπορεί να προχωρήσει σε πιο σοβαρές μορφές περιοδοντικής νόσου.

Η επιθετική περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει νεαρά άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή. Η τοπική επιθετική περιοδοντίτιδα εντοπίζεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και επηρεάζει κυρίως τους πρώτους γομφίους και τα πρόσθια δόντια. Χαρακτηρίζεται από τη σοβαρή απώλεια φατνιακού οστού και, περιέργως, οι ασθενείς γενικά σχηματίζουν πολύ λίγη οδοντική πλάκα ή πέτρα.

Η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα μπορεί να αρχίσει γύρω στην εφηβεία και να εμπλέξει ολόκληρο το στόμα. Σηματοδοτείται από φλεγμονή των ούλων και μεγάλη συσσώρευση πλάκας και πέτρας. Εάν εξελιχθεί μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα και απώλεια των δοντιών.

Συμπτώματα περιοδοντικής νόσου

Τα παρακάτω σημάδια θα σας προειδοποιήσουν για περιοδοντική νόσο στο παιδί σας:

Αιμορραγία:

Αιμορραγία ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών, τη χρήση νήματος ή και αυτόματα.

Οίδημα:

Πρησμένα και έντονα κόκκινα ούλα.

Υφίζηση:

Ούλα που έχουν υποχωρήσει από τα δόντια, εκθέτοντας τις ρίζες των δοντιών στο στόμα.

Κακοσμία:

Συνεχής κακοσμία στόματος που δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος.

Σημασία της καλής στοματικής υγιεινής στην εφηβεία

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία μπορούν να θέσουν τους έφηβους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να εμφανίσουν περιοδοντικές ασθένειες. Κατά την εφηβεία, το αυξημένο επίπεδο ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στα ούλα. Αυτό με τη σειρά του , προκαλεί αύξηση της ευαισθησίας των ούλων και να οδηγεί σε μεγαλύτερη αντίδραση σε οποιοδήποτε ερέθισμα, άρα στην αύξηση της οδοντικής πλάκας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ούλα ενδέχεται να διογκωθούν, να γίνουν ερυθρά και ευαίσθητα.

Κατά την εφηβεία, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του κανονικού βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος, καθώς και της τακτικής οδοντιατρικής φροντίδας. Σε μερικές περιπτώσεις, ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει περιοδοντική θεραπεία για την αποτροπή της βλάβης των ιστών και των οστών που περιβάλλουν τα δόντια. Όσο φτάνει στο τέλος της η εφηβική περίοδος η τάση για διογκώσεις των ούλων ως απάντηση σε ερεθιστικούς παράγοντες θα μειωθεί.

Συμβουλές για γονείς

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα παιδιά να υποβάλλονται σε μια ενδελεχή περιοδοντική εξέταση στο πλαίσιο των καθιερωμένων οδοντιατρικών επισκέψεών τους. Να γνωρίζετε ότι εάν το παιδί σας έχει μια προχωρημένη μορφή περιοδοντικής νόσου, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι κάποιας συστηματικής νόσου. Μια γενική ιατρική αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρή περιοδοντίτιδα, ειδικά εάν αυτή φαίνεται ανθεκτική στη θεραπεία.

Το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης κατά της περιοδοντικής νόσου είναι να δημιουργήσετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής για το παιδί σας. Τα βασικά βήματα πρόληψης για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρεί καλή στοματική υγεία είναι:

  1. Καθιέρωση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής από νωρίς. Όταν το παιδί σας είναι 12 μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια του. Όταν τα κενά ανάμεσα στα δόντια του παιδιού σας κλείσουν, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε το νήμα.
  2. Να αποτελείτε το καλό πρότυπο για το παιδί σας, εφαρμόζοντας στον εαυτό σας καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής.
  3. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για εξέταση, περιοδοντική αξιολόγηση και καθαρισμό - φθορίωση.
  4. Ελέγχετε συχνά το στόμα του παιδιού σας για σημάδια της περιοδοντίτιδας, όπως αιμορραγία των ούλων, πρησμένα και έντονα κόκκινα ούλα, ούλα που υποχωρούν από τα δόντια, κακοσμία.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down