Ασθένεια των ούλων στις γυναίκες

Ασθένεια των ούλων στις γυναίκες

Η περιοδοντική υγεία μιας γυναίκας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες:

Εφηβεία

Κατά την εφηβεία, το αυξημένο επίπεδο ορμονών στις γυναίκες, όπως η προγεστερόνη, προκαλεί αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στα ούλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ευαισθησίας των ούλων τα οποία θα γίνουν πιο ευάλωτα σε συσσώρευση πλάκας. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να προκληθεί οίδημα, ερυθρότητα και ερεθισμός των ούλων.

Έμμηνος Ρύση

Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ουλίτιδα κατά την έμμηνο ρύση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία των ούλων, οίδημα και έντονα κόκκινα ούλα. Η ουλίτιδα της εμμήνου ρύσεως εμφανίζεται συνήθως πριν από την περίοδο της γυναίκας και εξαφανίζεται μόλις ξεκινήσει (πρώτη έμμηνος ρύση).

Εγκυμοσύνη

Όλες οι λοιμώξεις προκαλούν ανησυχία στις εγκύους, επειδή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του μωρού. Συνιστάται στις εγκυμονούσες γυναίκες να ενημερώσουν τον οδοντίατρο τους εάν διαπιστώσουν συμπτώματα περιοδοντίτιδας καθώς εγκυμονούσες γυναίκες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα είναι πιθανότερο να έχουν μια πρόωρη γέννα ή να αποκτήσουν λιποβαρές μωρό.

Εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ή και μετά μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες των ούλων. Μπορεί να παρατηρήσουν δυσφορία στο στόμα, όπως ξηροστομία, πόνο, αίσθημα καύσου ή και αλλοίωση της γεύσης, ιδίως σε αλμυρές, πικάντικες ή όξινες τροφές.

Ωστόσο, η εμμηνοπαυσιακή ουλοστοματίτιδα επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό γυναικών. Τα ούλα εμφανίζουν ξηροστομία, αιμορραγούν εύκολα και αποκτούν ένα ασυνήθιστα ωχρό έως βαθύ κόκκινο χρώμα. Κάποια συμπληρώματα οιστρογόνων βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down