Ασθένεια των ούλων στους άντρες

Ασθένεια των ούλων στους άντρες

Η περιοδοντική υγεία για τους άνδρες είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει συνολικά την γενική τους υγεία.

Επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν ότι η περιοδοντίτιδα απαντάται συχνότερα στους άνδρες (56,4%) από ό, τι στις γυναίκες (38,4%). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες επισκέπτονται λιγότερο τον οδοντίατρο ή επειδή έχουν χειρότερους δείκτες περιοδοντικής υγείας από τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης οδοντικής πλάκας, πέτρας και αιμορραγίας κατά την ανίχνευση.

Ωστόσο, η περιοδοντική υγεία για τους άνδρες είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει διάφορους άλλους παράγοντες υγείας.

Υγεία προστάτη

Το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (Prostate Specific Antigen – PSA) είναι ένα ένζυμο που δημιουργείται στον προστάτη και εκκρίνεται συνήθως σε πολύ μικρές ποσότητες. Όταν ο προστάτης έχει φλεγμονή, μολυνθεί ή επηρεαστεί από καρκίνο, τα επίπεδα PSA αυξάνονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με δείκτες περιοδοντικής νόσου όπως ερυθρά, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα καθώς και προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη) έχουν υψηλότερα επίπεδα PSA. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία του προστάτη μπορεί να σχετίζεται με την περιοδοντίτιδα και το αντίστροφο.

Καρδιαγγειακές ασθένειες

Η έρευνα δείχνει ότι η περιοδοντίτιδα και οι καρδιαγγειακές ασθένειες συνδέονται. Η περιοδοντική νόσος μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Και οι δύο ασθένειες είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής είναι η σύνδεση μεταξύ της νόσου των ούλων και των καρδιακών παθήσεων. Δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν ήδη περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από τις γυναίκες, η διατήρηση της περιοδοντικής υγείας είναι ένας άλλος τρόπος για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Στα ίδια πλαίσια συλλογιστικής εντάσσεται και ο αυξημένος κίνδυνος ανικανότητας σε άνδρες με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους περιοδοντικών ιστών, ενώ -τέλος- έχει υπάρξει και συσχέτιση με κακοήθειες νεφρών και παγκρέατος και περιοδοντική νόσο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down