Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων

Η Ορθοδοντική είναι ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την διόρθωση των προβλημάτων της σύγκλεισης, του τρόπου που τα δόντια μας έρχονται σε επαφή. Η διόρθωση αποσκοπεί στην βελτίωση τόσο της λειτουργίας του στόματος όσο και στην αισθητική του χαμόγελού μας.

Η ορθοδοντική σήμερα

Μία στις τέσσερις ορθοδοντικές θεραπείες παρέχεται σε ενήλικες σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία τις Αμερικανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας. Όταν ορθοδοντικά προβλήματα μένουν χωρίς αντιμετώπιση οδηγούν συχνά σε επιπρόσθετα οδοντιατρικά προβλήματα όπως τερηδόνα, νόσους των ούλων και δυσκολία στη μάσηση.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην Ορθοδοντική επιστήμη καθιστούν την θεραπεία περισσότερο άνετη και με ορθοδοντικές συσκευές λιγότερο εμφανείς από ποτέ, ώστε να αποκτήσετε εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσια δόντια.

Προβλήματα που Λύνει η Ορθοδοντική Θεραπεία

Ο ειδικός Ορθοδοντικός χρησιμοποιεί ποικίλες ορθοδοντικές συσκευές που επιτυγχάνουν:

 • Κλείσιμο μεγάλων διαστημάτων μεταξύ των δοντιών
 • Ευθυγράμμιση των κοπτικών άκρων των δοντιών
 • Επαναφορά συνωστισμένων δοντιών στις φυσιολογικές τους θέσεις
 • Βελτίωση της ομιλίας και της μάσησης
 • Διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής και της μακροχρόνιας διατήρησης της υγείας των ούλων
 • Διόρθωση της προβληματικής σύγκλεισης

Με ποιο Τρόπο Λειτουργεί η Ορθοδοντική Θεραπεία

Γενικά, η Ορθοδοντική Μετακίνηση των Δοντιών βασίζεται στην εφαρμογή πίεσης στα δόντια για την αλλαγή της θέσης τους. Ο ορθοδοντικός το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας ειδικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς που πιέζουν τα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Όταν ένα δόντι ωθείται προς μία κατεύθυνση τότε η ρίζα του πιέζει το οστό της γνάθου που την περιβάλει. Η πίεση που ασκείται στο οστό από την ρίζα του δοντιού προκαλεί ελεγχόμενη απορρόφηση οστού στην περιοχή της πίεσης, επιτρέποντας στο δόντι να μετακινηθεί προς την κατεύθυνση που πιέζει η ορθοδοντικός μηχανισμός.

Καθώς το δόντι μετακινείται προς την νέα του θέση, νέο οστό δημιουργείται από την άλλη πλευρά της ρίζας. Έτσι το δόντι σταδιακά μετακινείται σε νέα θέση χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη. Σε κάποιες περιπτώσεις που ο χώρος στην γνάθο είναι πολύ περιορισμένος μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν ένα ή περισσότερα δόντια για να έχουμε αρμονικό αποτέλεσμα. Δείτε παρακάτω στις συχνές ερωτήσεις με ποια διαδικασία επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ορθοδοντικές Συσκευές που Χρησιμοποιούνται Συνήθως σε Ενήλικες

Τα Παραδοσιακά Σιδεράκια

Τα κλασσικά «σιδεράκια» αποτελούνται από μικρά μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά στηρίγματα (brackets) που κολλιούνται πάνω στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών και σύρματα που τοποθετούνται μέσα στα στηρίγματα. Ο συνδυασμός αυτός ασκεί ορθοδοντικές δυνάμεις πάνω στα δόντια τα οποία μετακινούνται προοδευτικά προς τις επιθυμητές θέσεις.

Τα Γλωσσικά Σιδεράκια

Τα γλωσσικά σιδεράκια έχουν αντίστοιχη λογική με τα κλασσικά «σιδεράκια» αλλά τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και είναι λιγότερο ορατά. Το πλάνο θεραπείας και η διατήρηση της στοματικής υγιεινής έχει συνήθως περισσότερες απαιτήσεις.

Invisalign – Αόρατα Σιδεράκια

Είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος για την μετακίνηση των δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία. Αντί για μεταλλικά σύρματα και κολλημένα στηρίγματα στα δόντια, χρησιμοποιούνται ειδικές διάφανες μεμβράνες (νάρθηκες) που ασκούν ήπιες ορθοδοντικές δυνάμεις στα δόντια. Με ειδικά σχεδιασμένη αλληλουχία τέτοιων διάφανων ναρθήκων επιτυγχάνεται το τελικό αποτέλεσμα που έχει σχεδιαστεί ψηφιακά. Με το συνδυασμό Ειδικού Ορθοδοντικού για το σχεδιασμό της θεραπείας, εξειδικευμένου λογισμικού για την ανάλυση των βημάτων που απαιτούνται και του κατάλληλου υλικού κατασκευής των ναρθήκων επιτυγχάνεται άριστο αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις στο μισό χρόνο από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Η εταιρεία Invisalign είναι σήμερα συνώνυμη με αυτόν το τύπο Ορθοδοντικής θεραπείας, ως η πρωτοπόρος στον τομέα. Σίγουρα πρόκειται για την ιδανική μέθοδο ορθοδοντικής. Στην Κλινική μας εδώ και χρόνια εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο και χάρη στην τεχνογνωσία, την εμπειρία μας και τη χρήση των αυθεντικών ναρθήκων εγγυούμαστε το τέλειο αποτέλεσμα. Μάθετε περισσότερα για το πώς θα αποκτήσετε ίσια δόντια με αόρατα σιδεράκια Invisalign.

Ηλικία και Ορθοδοντική Θεραπεία

Η βιολογική διαδικασία της μετακίνησης των δοντιών είναι η ίδια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα δόντια μετακινούνται ως αποτέλεσμα των ορθοδοντικών δυνάμεων που ασκούνται σε αυτά. Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν σε ενήλικες όσο εύκολα είναι και σε παιδιά.

Η μεγαλύτερη διαφορά στην ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων σε σχέση με των παιδιών είναι ότι η ανάπτυξη των οστών των γνάθων στους ενήλικες έχει ολοκληρωθεί. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει ελαφρώς μεγαλύτερο χρόνο στους ενήλικες λόγω της ωριμότητας και της πυκνότητας του οστού γύρω από τις ρίζες των δοντιών.

Στους ενήλικες συχνά συνυπάρχουν παλαιότερα οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν πριν την κατάρτιση του Ορθοδοντικού πλάνου θεραπείας. Σύνηθες τέτοιο πρόβλημα αποτελεί η υγεία των ούλων.

Σε κάποιες ιδιαίτερα πολύπλοκες περιπτώσεις σκελετικών ορθοδοντικών προβλημάτων, όπου δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ανάπτυξη των οστών, απαιτείται συνεργασία ειδικοτήτων για να έχουμε ιδανικό αποτέλεσμα.

Κόστος ορθοδοντικής θεραπείας

Σας προβληματίζει το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας; Μπορείτε και εσείς να αποκτήσετε ένα χολιγουντιανό χαμόγελο με προσιτές τιμές. Ρωτήστε μας σχετικά με τις επιλογές χρηματοδότησης που σας προσφέρουμε για να κάνετε προσιτές πληρωμές, με άτοκες δόσεις ή άλλες λύσεις.

Eπικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στην Κλινική μας στη Γλυφάδα στην Αθήνα και να συζητήσετε τις επιλογές ορθοδοντικής θεραπείας που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και στα οικονομικά σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διαδικασία και πως θα ξέρω αν το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θα είναι το επιθυμητό;

Η πρόβλεψη του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ένα πεδίο που έχει απασχολήσει έντονα τους ειδικούς ορθοδοντικούς τα τελευταία χρόνια. Η προσομοίωση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει με δύο προσεγγίσεις:

 • Η συνήθης βασίζεται στην λήψη απλής φωτογραφίας του χαμόγελού σας και πάνω σε αυτό γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν διάφορες έτοιμες «βιβλιοθήκες» δοντιών. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται ειδικά προγράμματα προσομοίωσης όπου γίνεται φωτογραφική επεξεργασία που βασίζεται στα δικά σας πρόσθια δόντια και προβάλλεται στην φωτογραφία σας. Η οδοντιατρική κλινική μας διαθέτει ένα από τα ποιο εξελιγμένα προγράμματα φωτογραφικής προσομοίωσης και παρέχει αυτήν την υπηρεσία δωρεάν. Αποτελεί μια καλή προσέγγιση, είναι όμως προσομοίωση με όλους τους περιορισμούς που αυτή η προσέγγιση έχει.
 • Με την χρήση του πιο εξελιγμένου ενδοστοματικού σαρωτή (3Shape Trios) που η οδοντιατρική κλινική μας διαθέτει, δημιουργούμε ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο των γνάθων και των δοντιών σας. Το αρχείο που παράγεται, σε συνδυασμό με την πλήρη κλινική, φωτογραφική και ακτινογραφική αξιολόγηση, χρησιμοποιείται για τον ακριβή σχεδιασμό της ορθοδοντικής θεραπείας. Αξιοποιώντας το λογισμικό και την διαδικασία της πιο εξελιγμένης μεθόδου μετακίνησης των δοντιών της Invisalign έχουμε την δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε τις πραγματικές σταδιακές μετακινήσεις των δοντιών σας μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας. Το τελικό αποτέλεσμα που μπορείτε να δείτε αφορά όλα σας τα δόντια (όχι μόνο τα πρόσθια), εμφανίζονται οι πραγματικές τελικές θέσεις των δικών σας δοντιών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση. Η μέθοδος αυτή είναι δεν αποτελεί απλή προσομοίωση αλλά πραγματικό σχεδιασμό της δική σας ορθοδοντικής θεραπείας με την μέθοδο Invisalign. Η υπηρεσία αυτή είναι χρεώσιμη και αφαιρείται από το κόστος της τελικής ορθοδοντικής θεραπείας.

Μετά το τέλος της θεραπείας το αποτέλεσμα θα μείνει σταθερό;

Μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, ανεξαρτήτως της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε ή του μεγέθους του προβλήματος, χρειάζεται σχεδιασμός για την διατήρηση του αποτελέσματος.

Η καθημερινή μας επαφή με ενήλικες που θέλουν βελτιώσουν το χαμόγελό τους μας αποκαλύπτει ότι πολλοί έχουν κάνει στο παρελθόν ορθοδοντική θεραπεία αλλά το αποτέλεσμα υποτροπίασε. Είναι λοιπόν αναγκαία η χρήση τεχνικών για την διατήρηση του αποτελέσματος καθώς τα φυσικά μας δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται με την πάροδο του χρόνου λόγω της λειτουργίας της μάσησης, άσκησης δυνάμεων από χείλη, μάγουλα, γλώσσα κλπ. Συνηθισμένοι τρόποι διατήρησης είναι η χρήση μόνιμου ειδικού ορθοδοντικού σύρματος στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών ή η χρήση ειδικών εξελιγμένων ναρθήκων νυκτός όπως το σύστημα Vivera της Invisalign. Αναλόγως της κάθε περίπτωσης και τον τρόπο ζωής σας θα σχεδιάσουμε μαζί τον τρόπο που θα διατηρήσετε το άριστο αποτέλεσμα που θα σας προσφέρει η ορθοδοντική κλινική μας.

Θα πονάω κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Με την χρήση των εξελιγμένων μεθόδων ορθοδοντικής, όπως είναι η μέθοδος της Invisalign, είναι δυνατή η ελεγχόμενη άσκηση ορθοδοντικών δυνάμεων ξεχωριστά σε κάθε σας δόντι. Τα βήματα της ορθοδοντικής θεραπείας είναι πλέον εβδομαδιαία (αλλάζεται τις ορθοδοντικές μεμβράνες  Invisalign ανά εβδομάδα μόνοι σας στο σπίτι σας) αντί για τα παραδοσιακά σιδεράκια που σας τα αλλάζει ο ορθοδοντικός ανά μήνα. Έτσι, οι δυνάμεις που ασκούνται είναι σαφώς πιο ελεγχόμενες και ηπιότερες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς μας να έχουν ελάχιστη ή πολύ ήπια αίσθηση πίεσης στο ξεκίνημα της θεραπείας. Στη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας μας απασχολεί συνήθως η εξοικείωση με την ορθοδοντική συσκευή, παρά η οποιαδήποτε ελάχιστη ενόχληση.

Τι είναι ο ορθοδοντικός;

Ο Ειδικός Ορθοδοντικός αποτελεί μια επισήμως αναγνωρισμένη ειδικότητα της Οδοντιατρικής. Απαιτεί τριετής σπουδές μετά το πενταετές πρόγραμμα της Οδοντιατρικής και εξετάσεις πιστοποίησης. Είναι ο ειδικός που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία πολύπλοκων οδοντο-σκελετικών προβλημάτων. Όλοι οι Ειδικοί Ορθοδοντικοί είναι και Οδοντίατροι, δεν είναι όμως οι γενικοί οδοντίατροι ορθοδοντικοί, παρόλο που πολλές φορές αναλαμβάνουν απλές θεραπείες.

Τι είναι τα αόρατα ή διαφανή σιδεράκια;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παρερμηνεία γύρω από αυτές τις φράσεις. Πολλοί αναφέρονται στην αντικατάσταση των παραδοσιακών μικρών τετράγωνων μεταλλικών στηριγμάτων που συγκολλούνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών (που όλοι μας γνωρίζουμε) με αντίστοιχα λευκά ή διάφανα που διακρίνονται λιγότερο. Άλλοι αναφέρονται στα σιδεράκια που τοποθετούνται στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών (γλωσσικά σιδεράκια). Τα τελευταία χρόνια ως «αόρατα σιδεράκια» πολλοί χαρακτηρίζουν τους διάφανους νάρθηκες που χρησιμοποιούνται για τις ορθοδοντικές μετακινήσεις. Στην ορθοδοντική μας κλινική χαρακτηρίζουμε ως «αόρατη ορθοδοντική» την θεραπεία με την μέθοδος Invisalign με την οποία αντιμετωπίζουμε με επιτυχία περιπτώσεις με πολύ υψηλές αισθητικές επαγγελματικές απαιτήσεις, όπου η ορθοδοντική συσκευή δεν γίνεται αντιληπτή ακόμα και από άτομα του στενού τους περιβάλλοντος.

Δέχεστε ασφαλιστικά ταμεία;

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην συμπλήρωση και τεκμηρίωση των αιτημάτων αποζημίωσης που τυχόν σας παρέχει το ασφαλιστικό σας ταμείο. Δεν έχουμε απευθείας σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία ως ορθοδοντική κλινική, εάν η ασφάλειά σας καλύπτει οποιοδήποτε τμήμα του κόστους θα σας βοηθήσουμε να το διεκδικήσετε.

Πόσο στοιχίζει η πρώτη επίσκεψη;

Στην πρώτη σας επίσκεψη γίνεται μια διεξοδική ανάλυση των αναγκών σας, γίνεται λήψη φωτογραφιών και όταν απαιτείται ενδοστοματικό σάρωση του στόματός σας. Μετά από ανάλυση των κλινικών και ακτινογραφικών δεδομένων μπορούμε να σας ενημερώσουμε για το χρόνο και το κόστος της θεραπείας σας. Η αρχική αυτή υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.

Η διαδικασία τοποθέτησης των ορθοδοντικών συσκευών γίνεται σε ένα ραντεβού;

Η παράδοση των ορθοδοντικών συσκευών της Invisalign γίνεται σε ένα ραντεβού, που βεβαίως ακολουθεί το διαγνωστικό ραντεβού και την ψηφιακή αποτύπωση του στόματός σας. Συνήθως παραδίδουμε το σύνολο των διάφανων ναρθήκων και δεν απαιτείται η παραδοσιακή μηνιαία σας φυσική παρουσία στην κλινική μας. Αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία είναι δυνατό να σας παρακολουθούμε από απόσταση και να μας επισκέπτεστε όταν αυτό είναι αναγκαίο. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε ασθενείς στο χώρο μας στην έναρξη και στην λήξη της θεραπείας τους. Η μέθοδος ορθοδοντικής ενηλίκων που ακολουθούμε έχει πρακτικά μηδενικές επείγουσες καταστάσεις, όπως πχ έχουν τα ορθοδοντικά σύρματα.

Θα χρειαστεί να κάνω εξαγωγή δοντιού;

Η σύγχρονη αντίληψη για την ορθοδοντική θεραπεία περιορίζει τις εξαγωγές δοντιών σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε ενήλικες ασθενείς, εάν υπάρχει σοβαρή έλλειψη χώρου στις γνάθους για την μετακίνηση των δοντιών σε αρμονικές θέσεις και αφού δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ανάπτυξη των οστών που αξιοποιούμε σε παιδιά, υπάρχουν περιπτώσεις που προτείνουμε εξαγωγή συγκεκριμένου δοντιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμούμε την εξαγωγή δοντιών που είναι ήδη επιβαρυμένα από παλαιότερες οδοντιατρικές παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε εξαγωγή δοντιού αφού έχουμε εξαντλήσει πραγματικά κάθε άλλη λύση. Πλέον με τις ψηφιακή αποτύπωση του στόματος και τα ειδικά σχεδιαστικά προγράμματα γνωρίζουμε με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα και ενεργούμε βάση σχεδίου.

Τι γίνεται με τους φρονιμίτες μου, πρέπει να τους αφαιρέσω πριν ξεκινήσω την ορθοδοντική θεραπεία;

Παλαιότερα η απαίτηση για εξαγωγή των τρίτων γομφίων (φρονιμίτες) αποτελούσε ρουτίνα προ της έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας. Με την ψηφιακή ανάλυση του πλάνου θεραπείας και την αξιολόγηση μιας απλής πανοραμικής ακτινογραφίας θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα εάν ενδείκνυται η εξαγωγή φρονιμίτων για ορθοδοντικούς λόγους, στην δικιά σας περίπτωση. Εάν απαιτείται, το αντιμετωπίζουμε εσωτερικά στο τμήμα στοματικής χειρουργικής της κλινικής μας. Στους ενήλικες η θέση των φρονιμίτων είναι παγιωμένη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται παρέμβαση.

Η ορθοδοντική θεραπεία θα επηρεάσει την ομιλία μου; Σε τι βαθμό και πόσο εύκολα θα προσαρμοστώ;

Στην ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων αποφεύγουμε την χρήση πολύπλοκων ορθοδοντικών συσκευών που μπορεί να επηρεάσουν την ομιλία ή να δυσκολέψουν την προσαρμογή. Γνωρίζουμε ότι οι αισθητικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις συνεχείς και η υπομονή των ενηλίκων ασθενών μας μικρότερη. Η μέθοδος εκλογής είναι συνήθως ή αυθεντική θεραπεία Invisalign. Μετά τις πρώτες ημέρες της χρήσης των διάφανων ναρθήκων το στόμα μας προσαρμόζεται και δεν έχουμε επιπτώσεις στην άρθρωση και ομιλία.

Ποιες παθήσεις/Κατηγορίες ορθοδοντικών προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν και ποιες όχι;

Η ορθοδοντική ενηλίκων προσφέρει άψογα αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις ορθοδοντικών θεμάτων όπου δεν εμπλέκονται σημαντικά σκελετικά προβλήματα, πχ μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ του μεγέθους άνω και κάτω γνάθου. Τέτοιου τύπου προβλήματα, όπου δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση της ανάπτυξης των γνάθων, μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά αλλά για την πλήρη αποκατάσταση συχνά απαιτείται επιπρόσθετος σχεδιασμός και αξιοποίηση της ειδικότητας της Οδοντικής Προσθετικής (εσωτερικό τμήμα) ή ειδικής Ορθογναθικής Χειρουργικής (σε νοσοκομειακό περιβάλλον).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή ορθοδοντική θεραπεία;

Βασική προϋπόθεση για επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων αποτελεί η σωστή ανάλυση της περίπτωσης και των δικών σας αναγκών από Ειδικό Ορθοδοντικό. Υπάρχουν αρκετοί γενικοί οδοντίατροι που παρέχουν και ορθοδοντικές υπηρεσίες, καθώς και ορθοδοντικοί που το 99% των περιστατικών τους αποτελούνται από παιδιά. Τα τριετή απαιτητικά προγράμματα που ακολουθούν οι Ειδικοί Ορθοδοντικοί δύσκολα μπορούν να καλυφθούν με ολιγοήμερα σεμινάρια ορθοδοντικής επιμόρφωσης γενικών οδοντιάτρων. Η ορθοδοντική ενηλίκων έχει επίσης ιδιαίτερες προκλήσεις για τον Ειδικό Ορθοδοντικό και απαιτεί ευρεία εμπειρία για να έχουμε αρμονικά αποτελέσματα που αφορούν συνολικά στο χαμόγελο και στην σύγκλειση των δοντιών και όχι απλώς να «ισιώσουν» κάποια δόντια. Να είστε σκεπτικοί εάν ακούτε για υπερταχείες μεθόδους ή για ορθοδοντική σε μία μόνο γνάθο ή μόνο «στα μπροστινά δόντια». Ακόμα και η μετακίνηση ενός μόνο δοντιού κατά δέκατα του χιλιοστού επηρεάζει όλη την λειτουργία του στόματος με μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις.

Μπορεί ένας ενήλικας να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία;

Η μετακίνηση των δοντιών που πραγματοποιείται κατά την ορθοδοντική θεραπεία συντελείται ανεξαρτήτως ηλικίας, ισχύουν οι ίδιες βιολογικές αρχές. Στις μέρες μας υπάρχουν ορθοδοντικές συσκευές μετακίνησης δοντιών που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενηλίκων. Η ορθοδοντική ενηλίκων είναι προβλέψιμη και βελτιώνει γενικότερα την στοματική υγεία.

Μπορεί μια έγκυος να κάνει ορθοδοντική;

Δεν υπάρχει καμία ιατρική αντένδειξη για ορθοδοντική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δέον να αποφεύγονται ακτινογραφικές εξετάσεις και επεμβατικές θεραπείες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Συνήθως κατά την περίοδο της κύησης απαιτείται ιδιαίτερα καλή στοματική υγιεινή για την διατήρηση άψογης υγείας των ούλων, καθόσον για διάφορους λόγους, η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης χρειάζεται επιπλέον εγρήγορση για να ελεγχθεί.

Ποιες είναι οι αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Πολλοί ασθενείς μας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έχουν ορθοδοντικά προβλήματα. Η απάντηση βεβαίως είναι εξατομικευμένη για τον καθένα αλλά συνήθεις αιτίες αποτελούν:

 • Πρόωρη (εκτός του συνήθους χρονοδιαγράμματος) απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών. Κατά την παιδική ηλικία, εάν κάποιο παιδικό δόντι τερηδονιστεί και χρειαστεί εξαγωγή πολύ πριν από το χρόνο που φυσιολογικά θα αντικατασταθεί από το μόνιμο, τότε χρειάζεται ο οδοντίατρος χρειάζεται να προβεί σε κάποιες ενέργειες διατήρησης του χώρου. Εάν αυτό δεν γίνει μπορεί ο χώρος που μένει μετά την εξαγωγή να κλείσει από τα γειτονικά και τελικά τα μόνιμα να μην μπορούν να βρουν την σωστή τους θέση στο στόμα. Δημιουργείται έτσι μια αλυσίδα συνεπειών που επηρεάζει δυσμενώς τις θέσεις και άλλων δοντιών.
 • Διάφορες συνήθειες της παιδικής ηλικίας που παραμένουν για υπερβολικό χρονικό διάστημα όπως ο θηλασμός του δακτύλου, η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, η δήξη (μάσημα) μολυβιών, νυχιών κλπ. Μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τόσο την μετακίνηση δοντιών όσο και την δημιουργία προβλημάτων στις αναπτυσσόμενες γνάθους με αποτέλεσμα σημαντικά ορθοδοντικά προβλήματα.
 • Κληρονομικοί λόγοι που αφορούν συνήθως στο μέγεθος και την ανάπτυξη των οστών των γνάθων και του μεγέθους των δοντιών. Πχ πολλές φορές κληρονομούμε μικρές γνάθους από ένα γονέα και μεγάλα δόντια από τον άλλον, οπότε προκύπτει σημαντική δυσαρμονία που εξελίσσεται σε μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

Ανεξάρτητα από τις αιτίες που έχουν συμβάλει σε ορθοδοντικά προβλήματα, ο Ειδικός Ορθοδοντικός Ενηλίκων μπορεί να σας προτείνει τρόπους επίλυσης ή βελτίωσης των προβλημάτων.

Ποια είναι τα οφέλη από μια ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία ενηλικών δεν έχει αφορά απλώς την βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου, αν και αυτή είναι η αρχική αιτία που αναζητείται θεραπεία από ασθενείς μας που δεν έχουν ενημερωθεί κατάλληλα από τον οδοντίατρό τους. Με την αρμονική διευθέτηση των δοντιών στις γνάθους επιτυγχάνεται:

 • Βελτιώνεται η λειτουργεία της μάσησης και της ομιλίας
 • Διευκολύνεται η στοματική υγιεινή, ιδιαίτερα στα πρόσθια δόντια με έντονο συνωστισμό. Ελαττώνεται έτσι η εξέλιξη των νόσων των ούλων και ο τερηδονισμός των δοντιών.
 • Καθιστά δυνατή την αποκατάσταση δοντιών που λείπουν. Στις περιοχές που έχουμε απώλεια δοντιών πολλές φορές τα γειτονικά δόντια έχουν μετακινηθεί προς το κενό και είναι δυσχερής ή αδύνατη η αποκατάσταση με προσθετική δοντιών ή εμφυτεύματα. Η ορθοδοντική αποκατάσταση διευκολύνει την αντιμετώπιση αυτών των συχνών καταστάσεων.
 • Ελαττώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης προβλημάτων στην άρθρωση της κάτω γνάθου (κροταφογναθική διάρθρωση). Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο που τα άνω με τα κάτω δόντια έρχονται σε επαφή σε βάθος χρόνου επιβαρύνονται οι αρθρώσεις της περιοχής και δημιουργούνται αυτόνομα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Βελτιώνεται το χαμόγελο με σημαντική επίδραση στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας. Πολλοί ενήλικες ασθενείς μας αποκαλύπτουν ότι «δεν χαμογελάω ποτέ» σε φωτογραφίες και κοινωνικές επαφές. Ακόμα και όταν διορθώσουμε τα ορθοδοντικά προβλήματα οι μύες του προσώπου θέλουν αρκετό χρόνο προσαρμογής για έχουμε ξανά αρμονικό χαμόγελο δίχως τα «σφιγμένα χείλη»

Ποια διατροφή και τι να προσέξω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Όταν χρησιμοποιούνται τα παραδοσιακά «κολλητά» σιδεράκια, είτε μεταλλικά είτε διάφανα είτε γλωσσικά είναι αναγκαία η προσαρμογή της διατροφής κατά την περίοδο της θεραπείας, καθώς πολλές τροφές μπορεί να τα «ξεκολλήσουν».

Κολλώδεις τροφές όπως καραμέλες και τσίχλες, σκληρές τροφές όπως ξηροί καρποί, ολόκληρα μήλα, καρότα κλπ. δεν μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Όταν ξεκολλάνε τα σιδεράκια σύρματα προεξέχουν στο στόμα και τραυματίζουν, καθιστώντας την επίσκεψη στο ορθοδοντικό επείγουσα.

Δεν έχουμε τέτοιου τύπου θέματα με την χρήση των διάφανων, ελαστικών ναρθήκων της Invisalign αφού αφαιρούμε εύκολα τους νάρθηκες από το στόμα και μπορούμε να καταναλώσουμε οποιαδήποτε τροφή. Επίσης, η διατήρηση της στοματικής υγιεινή είναι απλούστατη.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down