Σιδεράκια ορθοδοντικής

Πώς λειτουργούν τα σιδεράκια ορθοδοντικής και πόσο κοστίζουν.

Τα σιδεράκια ήταν επί πολλά χρόνια η πιο διαδεδομένη μέθοδος διόρθωσης των κακώς ευθυγραμμισμένων δοντιών και άλλων ορθοδοντικών προβλημάτων, σε ενήλικες και παιδιά, πριν ανακαλυφθούν οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign.

Η ευθυγράμμιση των δοντιών με παραδοσιακά σιδεράκια γίνεται ως εξής:

 • Ο ορθοδοντικός τοποθετεί ειδικές βάσεις-στηρίγματα (brackets) στα δόντια
 • Ο ορθοδοντικός τοποθετεί σύρματα και άγκιστρα πάνω στα brackets συνδέοντας συνήθως όλα τα δόντια μεταξύ τους.

Σε κάθε επίσκεψη, ο ορθοδοντικός προσαρμόζει τα σύρματα για να ευθυγραμμίσει τα δόντια, να διορθώσει την σύγκλειση των δοντιών και να διαμορφώσει το χαμόγελο.

Σιδεράκια πριν και μετά τη θεραπεία ορθοδοντικής

Πόσα είδη από σιδεράκια υπάρχουν;

Τα σιδεράκια διακρίνονται σε 3 κύρια είδη:

Μεταλλικά σιδεράκια

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος μηχανισμός ορθοδοντικής, ειδικά μεταξύ των εφήβων.

Με την πάροδο του χρόνου, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας τα μεταλλικά σιδεράκια έχουν γίνει μικρότερα, πιο άνετα και πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

Υπάρχουν ασημένια ή χρυσά μεταλλικά σιδεράκια.

Ασθενής λαμβάνει θεραπεία ορθοδοντικής με μεταλλικά σιδεράκια

Αν και τα μεταλλικά σιδεράκια στο εμπρόσθιο μέρος των δοντιών δεν παρέχουν την καλύτερη αισθητική, είναι πολύ αποτελεσματικά. Επιπλέον, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, παρέχεται στους ασθενείς η επιλογή να προσθέσουν χρώμα στο χαμόγελό τους με τα λαστιχάκια που συγκρατούν τα ορθοδοντικά σύρματα στις βάσεις τους.

Κορίτσι εφηβικής ηλικίας με μπλε μεταλλικά σιδεράκια

Διάφανα κεραμικά σιδεράκια

Τα διάφανα σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο διακριτικά από τα μεταλλικά σιδεράκια, αλλά δεν είναι αόρατα όπως το Invisalign ή τα εσωτερικά γλωσσικά σιδεράκια που κρύβονται πίσω από τα δόντια.

Ωστόσο, ενώ τα κεραμικά σιδεράκια είναι πιο ελκυστικά οπτικά από τα μεταλλικά, είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και πιο εύθραυστα.

Αυτό σημαίνει ότι η φροντίδα και η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντικός παράγοντας σε όλη τη διαδικασία της θεραπείας!

Θεραπεία ορθοδοντικής με διάφανα κεραμικά σιδεράκια

Γλωσσικά σιδεράκια (εσωτερικά σιδεράκια)

Τα εσωτερικά γλωσσικά σιδεράκια δεν φαίνονται, επειδή τοποθετούνται στο οπίσθιο μέρος των δοντιών. Κατά συνέπεια δεν είναι εύκολα ορατά στο μάτι.

Είναι μια καλή λύση για όσους ενδιαφέρονται για την εμφάνιση τους και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακά σιδεράκια.

Οποιοσδήποτε είναι κατάλληλος να χρησιμοποιήσει παραδοσιακά σιδεράκια μπορεί επίσης να τοποθετήσει γλωσσικά σιδεράκια πίσω από τα δόντια του.

Ασθενής με γλωσσικά σιδεράκια που δεν φαίνονται στο εσωτερικό μέρος των δοντιών.

Ποια είναι η διαδικασία για τα σιδεράκια

Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες παραλλαγές ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, η διαδικασία εφαρμογής τους είναι αρκετά απλή.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

1. Προκαταρκτική Εξέταση

Το πρώτο ραντεβού είναι το πιο σημαντικό.

Ο οδοντίατρος ακούει τις ανησυχίες σας, συζητάτε τις επιλογές θεραπείας και απαντά στις ερωτήσεις σας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

 1. Φωτογραφίες - Συχνά βγαίνουν φωτογραφίες στα πρώτα ραντεβού. Αυτό βοηθά τον ορθοδοντικό να αξιολογήσει τις επιλογές θεραπείας και να παρακολουθήσει την πρόοδό σας.
 2. Ακτινογραφίες – Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μια πανοραμική ακτινογραφία Εάν έχετε κάνει ακτινογραφία από τον οδοντίατρό σας τους τελευταίους 6 μήνες, φροντίστε να την έχετε μαζί σας. Έτσι δεν θα βγάλετε νέα!
 3. 3D ψηφιακή σάρωση - Εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την ορθοδοντική θεραπεία, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μια τρισδιάστατη σάρωση των δοντιών σας με 3D scanner για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός της θεραπείας σας. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει μια άνετη και σύντομη διαδικασία σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αποτυπώματα.
Ορθοδοντικός σχεδιάζει θεραπεία με ενδοστοματικό σαρωτή 3D scanner.

2. Πριν τη θεραπεία

Είναι σημαντικό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία με τα σιδεράκια.

Γι' αυτό θα σας ζητηθεί να κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών σας πριν ξεκινήσετε την ορθοδοντική θεραπεία και να αντιμετωπίσετε τυχόν άλλα οδοντικά προβλήματα, όπως τερηδόνα.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τυχόν προβλημάτων με τα σιδεράκια σας.

O ορθοδοντικός τοποθετεί σιδεράκια σε ασθενή.

3. Η τοποθέτηση

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο ορθοδοντικός και το ιατρικό προσωπικό θα τοποθετήσει σιδεράκια στα δόντια σας.

Θα σας ενημερώσει πώς να φροντίζετε τα νέα σας σιδεράκια και θα σας δώσει όλες τις συμβουλές και τα εργαλεία που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα σιδεράκια σας καθαρά και χωρίς πόνο!

Επίσκεψη στον ορθοδοντικό για έλεγχο θεραπείας με σιδεράκια.

4. Επισκέψεις παρακολούθησης

Οποιαδήποτε επόμενα ραντεβού θα προγραμματιστούν σε διαστήματα 6-10 εβδομάδων, κάτι που δεν προκαλεί αναστάτωση στην καθημερινότητά σας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού, ο ορθοδοντικός θα προσαρμόζει τα σιδεράκια σας για να αρχίσει να ισιώνει τα δόντια σας και να χτίσει το νέο χαμόγελό σας!

Πόσο κοστίζουν τα σιδεράκια ορθοδοντικής;

Όσον αφορά τα σιδεράκια, το κόστος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το ατομικό σχέδιο θεραπείας σας. Στο πρώτο ραντεβού ο ορθοδοντικός θα εξετάσει τα δόντια και το στόμα σας, θα κατανοήσει τους στόχους σας και θα καταλήξει σε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας και κόστος.

Tο κόστος για να βάλετε σιδεράκια σας φαίνεται υψηλό;

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τα σιδεράκια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα δόντια σας αιωρούνται μέσα στα ούλα και τα οστά σας. Δεν είναι απευθείας ενωμένα με το στο των γνάθων.

Τα δόντι συγκρατείται στη θέση του στο οστό της γνάθου κατά μήκος της ρίζας του με συγκρατητικές ίνες (περιοδοντικός σύνδεσμος). Αυτό επιτρέπει στα δόντια σας να μετακινούνται.

Τα σιδεράκια όταν τοποθετούνται χρησιμοποιούν ήπια δύναμη προς μία κατεύθυνση. Αυτή η δύναμη ασκεί πίεση στον περιοδοντικό σύνδεσμο στη μία πλευρά και τον αποσυμπιέζει από την άλλη. Στην πλευρά που ασκείται πίεση, το οστό απορροφάται. Στην αντίθετη πλευρά, που αποσυμπιέζεται, το οστό αναπτύσσεται. Έτσι, στην πραγματικότητα, τα δόντια σας κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουμε ως προϊόν ταυτόχρονης απώλειας οστού και δημιουργίας νέου. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα δόντια σας μετακινούνται στη νέα θέση τους.

Κατά μέσο όρο, η θεραπεία με μεταλλικά σιδεράκια διαρκεί 2 χρόνια. Ωστόσο, κάποια θεραπεία μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο 12 μήνες ή να διαρκέσει έως και 3+ χρόνια. Όλα εξαρτώνται από την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Τόσο το Invisalign όσο και τα παραδοσιακά σιδεράκια εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να μετακινούν τα δόντια σας. Κατά μέσο όρο τα σιδεράκια χρειάζονται 24 μήνες. Το Invisalign συνήθως διαρκεί από 6 έως 18 μήνες.

Επιπλέον, οι νάρθηκες Invisalign είναι αφαιρούμενοι. Έτσι μπορείτε να τους αφαιρείτε για να φάτε οποιαδήποτε τροφή, κάτι που δεν ισχύει με τα παραδοσιακά σιδεράκια επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξεκολλήσουν οι βάσεις (brackets) με διάφορες σκληρές τροφές. Το πλεονέκτημα όμως της αφαίρεσης των διάφανων ναρθήκων μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια της θεραπείας. η οποία εξαρτάται από το πόσες ώρες την ημέρα φοράτε τους διαφανείς νάρθηκες. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας χρησιμοποιώντας το Invisalign, συνιστάται να φοράτε τους νάρθηκες 20-22 ώρες την ημέρα, καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Φορώντας σιδεράκια μπορείτε να τρώτε οποιοδήποτε φαγητό είναι μαλακό. Είναι επίσης καλή ιδέα να κόβετε την τροφή σας σε μικρά κομμάτια, έτσι ώστε να μην καταστρέψετε τα σιδεράκια σας μασουλώντας μεγάλα κομμάτια φαγητού.

Για όσο διάστημα φοράτε σιδεράκια, είναι σημαντικό να μην τρώτε τροφές που μπορούν να τα καταστρέψουν.

 • Σκληρά τρόφιμα: παξιμάδια, μήλα, καρότα, ξηροί καρποί.
 • Τραγανά φαγητά: ποπ κορν, κριτσίνια, πάγος
 • Κολλώδεις τροφές: αποξηραμένα φρούτα, καραμέλες, τσίχλες
 • Σακχαρούχα φαγητά: γλυκά, σακχαρούχα αναψυκτικά

Θα μπορείτε να απολαύσετε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά μόλις αφαιρέσετε τα σιδεράκια σας.

Τα σιδεράκια κινούν ενεργά τα δόντια σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιον πόνο. Μπορεί να νιώσετε δυσφορία ή ακόμα και ελαφρύ πόνο τις πρώτες μέρες μετά την τοποθέτηση. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, θα προσαρμοστείτε στο να τα φοράτε.

Μπορεί επίσης να προκληθεί πόνος εάν τα ίδια τα στηρίγματα και τα σύρματα έρθουν σε επαφή με τα μάγουλά σας. Οι περισσότεροι ασθενείς, μετά από μερικές εβδομάδες διαπιστώνουν ότι οι εσωτερικοί ιστοί του στόματος γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι.Μπορεί να αισθανθείτε μια μέρα ενόχλησης μετά την επίσκεψη για την προσαρμογή τους, αλλά η δυσφορία δεν θα είναι τόσο έντονη όσο όταν τοποθετήσατε τα σιδεράκια.

Γενικότερα, τα ορθοδοντικά σύρματα ασκούν, εμπροσθοβαρώς, μεγαλύτερες δυνάμεις στα δόντια σας κατά την τοποθέτησή τους ή την αλλαγή τους, προκαλώντας κάποιου βαθμού δυσφορία. Συνήθως ένα ορθοδοντικό σύρμα ασκεί δυνάμεις (λειτουργεί) για περισσότερο από 4-6 εβδομάδες, μέχρι να αντικατασταθεί από το επόμενο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τις ορθοδοντικές δυνάμεις που ασκούν οι αυθεντικοί διάφανοι νάρθηκες Invisalign, οι οποίοι εναλλάσσονται εβδομαδιαίως από τον ασθενή, ασκώντας απόλυτα ελεγχόμενες και ήπιες ορθοδοντικές δυνάμεις.

Συνιστούμε στους ασθενείς μας να λαμβάνουν ένα παυσίπονο πριν από το ραντεβού τοποθέτησης ή το ραντεβού προσαρμογής. Είναι πιο εύκολο να αποτρέψετε τον πόνο προσαρμογής, παρά να τον σταματήσετε όταν αρχίσει.

Η χρήση του μηχανισμού συγκράτησης είναι μέρος της ορθοδοντικής σας θεραπείας. Οι συγκρατητές (retainers) βοηθούν στη σταθεροποίηση των δοντιών σας μετά τη θεραπεία με σιδεράκια, ώστε να διατηρούν τη νέα τους ευθυγράμμιση.

Συνιστάται να φοράτε μόνιμη ακίνητη συσκευή συγκράτησης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε καλή οδοντική υγιεινή ανά πάσα στιγμή, αλλά κυρίως όταν φοράτε σιδεράκια. Με τα σιδεράκια, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να διατηρείτε υγιή και καθαρά τα δόντια, τα ούλα και το στόμα σας. Το τακτικό βούρτσισμα θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε οποιαδήποτε τροφή μπορεί να πιαστεί ανάμεσα στα σιδεράκια σας.

Τόσο οι ηλεκτρικές όσο και οι χειροκίνητες κλασσικές οδοντόβουρτσες λειτουργούν για να βουρτσίζετε τα δόντια σας με σιδεράκια. Φυσικά, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα απαιτεί λιγότερη δουλειά.

Το σημαντικό είναι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας με σιδεράκια να φροντίζετε να βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών γύρω από τα ίδια τα σιδεράκια, πάνω και κάτω από τα σύρματα.

Επιπλέον, σας συνιστούμε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με πίεση νερού για να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας, καθώς ο καθαρισμός με νήμα μπορεί να είναι δύσκολος όταν φοράτε σιδεράκια.

Ναι, κάθε 6 μήνες τουλάχιστον! Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι ασθενείς που λαμβάνουν ορθοδοντική θεραπεία να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους. Με τα σιδεράκια, το φαγητό μπορεί να πιαστεί σε μέρη που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσά σας. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση βακτηρίων και μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Το να συμμετέχετε σε ένα άθλημα επαφής μπορεί να απαιτεί κάποια προσαρμογή όταν βάζετε για πρώτη φορά τα σιδεράκια σας, αλλά το να τα φοράτε δεν θα σας εμποδίσει να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε από τις σχολικές σας δραστηριότητες. Εάν παίζετε ένα άθλημα επαφής, συνιστάται να φοράτε ειδικό στοματικό προστατευτικό νάρθηκα για να προστατεύσετε τα σιδεράκια.

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που εξαρτάται από τη δομή του στόματος και των δοντιών σας, καθώς και ποιοι είναι οι στόχοι του χαμόγελου σας. Στο πρώτο ραντεβού, ο ορθοδοντικός θα εξετάσει το στόμα σας ή του παιδιού σας και θα συνομιλήσει μαζί σας, προκειμένου να προτείνει εάν τα σιδεράκια μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους που έχετε για το χαμόγελο σας.

Ορθοδοντικός ή οδοντίατρος; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά δεν είναι. Τόσο οι οδοντίατροι όσο και οι ορθοδοντικοί μπορούν να βάζουν σιδεράκια. Ωστόσο, ένας ορθοδοντικός έχει εξειδικευτεί και έχει εμπειρία επιπλέον κλινικών ωρών εστιασμένων στη θεραπεία με σιδεράκια.

Συνιστάται σε κάθε παιδί να επισκέπτεται έναν ορθοδοντικό για αξιολόγηση στην ηλικία των 7 ή 8 ετών. Σε αυτό το ραντεβού, ο ορθοδοντικός θα συστήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο και χρόνο θεραπείας για το παιδί σας.

Η απάντηση είναι ναι. Τα σιδεράκια τοποθετούνται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων επιλέγει τη λύση με διαφανείς νάρθηκες Invisalign.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Invisalign είναι σημαντικά για τους ενήλικες, λόγω της διακριτικότητας που παρέχει η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες, καθώς και της ευκολίας που προσφέρει όσον αφορά τη διατροφή.

Είτε πρόκειται για σιδεράκια είτε για Invisalign, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μηδαμινές υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Σωστό σχέδιο θεραπείας
 • Άρτιος ορθοδοντικός μηχανισμός
 • Τήρηση των οδηγιών από τον ασθενή

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down