Σιδεράκια: Τα 5 είδη ορθοδοντικών μηχανισμών

Επί του παρόντος υπάρχουν τα παρακάτω 5 κύρια είδη:

 1. μεταλλικά σιδεράκια
 2. κεραμικά σιδεράκια
 3. αυτόδετα σιδεράκια
 4. γλωσσικά σιδεράκια
 5. διαφανείς νάρθηκες Invisalign

Μεταλλικά σιδεράκια

Μεταλλικά σιδεράκια

Τα μεταλλικά ή που αλλιώς παραδοσιακά σιδεράκια είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος διόρθωσης ορθοδοντικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Στην αρχή τα σιδεράκια ήταν πολύ ογκώδη και πολύ αντιαισθητικά. Ευτυχώς, σήμερα τα σιδεράκια δεν μοιάζουν καθόλου με πριν από 100 χρόνια. Η επιστημονική έρευνα και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν οδηγήσει σε σιδεράκια:

 • μικρότερα
 • πιο σύντομη θεραπεία
 • πιο άνετα
 • πιο αποτελεσματικά

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι πιο δημοφιλή μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ασθενών. Λειτουργούν με την συγκόλληση ειδικών βάσεων (brackets) στα δόντια πάνω στις οποίες τοποθετούνται τα ειδικά ορθοδοντικά σύρματα. Τα σύρματα συνδέονται με τη βάση χρησιμοποιώντας ελαστικούς ιμάντες (λαστιχάκια) και διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων. Για να μετακινήσετε τα δόντια, ο ορθοδοντικός θα προσαρμόζει τα σύρματα κάθε 4-8 εβδομάδες σε επίσκεψη σας στο ιατρείο.

Σε αντίθεση με τους αφαιρούμενους διαφανείς νάρθηκες όπως το Invisalign, ορισμένοι γονείς και ασθενείς προτιμούν τα μεταλλικά σιδεράκια επειδή δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους να τα φορούν. Ωστόσο, τα μεταλλικά σιδεράκια απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και επιβάλλεται η τήρηση καλής στοματικής υγιεινής καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Κορίτσι εφηβικής ηλικίας με μπλε μεταλλικά σιδεράκια

Μεταλλικά σιδεράκια: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Αποτελεσματικά Δυσκολία στον καθαρισμό
Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ομιλία Αντιαισθητική εμφάνιση
Επισκέψεις κάθε 4-8 εβδομάδες Ακατάλληλο για ασθενείς με ελλιπή στοματική υγιεινή
Προσιτό κόστος βραχυπρόθεσμα Σημαντικό κόστος μακροπρόθεσμα

Πολλές μάρκες προσφέρουν μεταλλικά σιδεράκια

Μερικές από τις πιο γνωστές διεθνώς είναι οι:

 • American Mini Master
 • Damon
 • Dentsply GAC
 • OmniArc
 • Ormo Mini Diamond
 • Speed System
 • Unitek Victory Series
 • WildSmiles

Κεραμικά σιδεράκια

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι σιδεράκια κατασκευασμένα από διαφανές υλικό στο χρώμα των δοντιών. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα μεταλλικά σιδεράκια, αλλά είναι λιγότερο ευδιάκριτα. Οι ειδικές βάσεις που συγκολούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών είναι κατασκευασμένες από κεραμικό υλικό, τα σύρματα που τοποθετούνται στις βάσεις εξακολουθούν να είναι μεταλλικά. Τα κεραμικά σιδεράκια είναι πιο δημοφιλή μεταξύ των ασθενών που πιστεύουν ότι το Invisalign ή τα γλωσσικά σιδεράκια δεν είναι κατάλληλα για αυτούς, και επιθυμούν να ισιώσουν τα δόντια τους με κάπως πιο διακριτικό τρόπο.

Tα κεραμικά σιδεράκια είναι λιγότερο ορατά από τα μεταλλικά, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα σιδεράκια είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτερα σε μέγεθος και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και στον καθαρισμό των δοντιών. Δεν είναι για όλους, αλλά πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να είναι ένας σημαντικός ορθοδοντικός μηχανισμός για παιδιά και ενήλικες.

Αυτόδετα σιδεράκια

Τα αυτόδετα σιδεράκια λειτουργούν παρόμοια με τα μεταλλικά και κεραμικά σιδεράκια και είναι διαθέσιμα σε μεταλλικά ή διαφανή/κεραμικά υλικά. Βασίζονται επίσης σε σιδεράκια και σύρματα για την μετακίνηση των δοντιών. Τα αυτόδετα σιδεράκια διαφέρουν από τα μεταλλικά ή κεραμικά σιδεράκια στο ότι χρησιμοποιούν ειδικούς συνδέσμους (clips or doors) για να συγκρατούν το σύρμα στη θέση του, αντί για λαστιχάκια.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα αυτόδετα σιδεράκια συντομεύουν λίγο τους χρόνους των επισκέψεων επειδή προσαρμόζονται εύκολα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια καλή επιλογή για:

 1. Ασθενείς που είναι πιο ευαίσθητοι στην ενόχληση
 2. Ασθενείς που δεν επιθυμούν να κάθονται στην οδοντιατρική καρέκλα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Γλωσσικά σιδεράκια

Τα γλωσσικά σιδεράκια πίσω από τα δόντια είναι ο πιο εξειδικευμένος και λιγότερο γνωστός μηχανισμός ορθοδοντικής στην αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτούν ένα διαφορετικό σύνολο ορθοδοντικών δεξιοτήτων που λίγοι ορθοδοντικοί αφιερώνουν χρόνο για να βελτιώσουν. Τα γλωσσικά σιδεράκια απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και εμπειρία του ορθοδοντικού.

Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι μια καλή επιλογή για πολλούς ασθενείς, επειδή προσφέρουν πλεονεκτήματα έναντι άλλων τύπων ορθοδοντικών μηχανισμών, όπως απόκρυψη του μηχανισμού πίσω από τα δόντια, πλήρη προσαρμογή των προβληματικών δοντιών και καλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία για συγκεκριμένους ασθενείς.

Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ενήλικες που δεν θέλουν εμφανή σιδεράκια αλλά έχουν και πολύπλοκες ορθοδοντικές ανάγκες. Βλέπουμε επίσης μια αυξανόμενη δημοτικότητα αυτού του μηχανισμού μεταξύ των εφήβων που νοιάζονται για την εμφάνιση τους.

Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στα γλωσσικά σιδεράκια, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε! Επειδή τα γλωσσικά σιδεράκια βρίσκονται πίσω από τα δόντια, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ελαφρές αλλαγές στην ομιλία και φλεγμονή της γλώσσας. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά την τοποθέτηση του μηχανισμού και συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες, καθώς το στόμα συνηθίζει τις νέες συσκευές. Σε γενικές γραμμές η εμπειρία της χρήσης γλωσσικών μηχανισμών δείχνει να ταιριάζει σε ασθενείς με μεγαλύτερη ανεκτικότητα.

Πολλές μάρκες προσφέρουν γλωσσικά σιδεράκια

Από τις πιο γνωστές διεθνώς είναι οι:

 • Alias by Ormco
 • BRIUS
 • Harmony by American Orthodontics
 • Inbrace
 • Incognito nanobraces by 3M
 • Lingual Liberty
 • Suresmile by Dentsply

Invisalign διαφανείς νάρθηκες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down