Ευαίσθητα Δόντια – Αιτίες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Ευαίσθητα Δόντια

Μήπως αισθάνεστε ένα διαξιφιστικό πόνο στα δόντια σας όταν τρώτε ή πίνετε κάτι ζεστό; Μήπως η σκέψη του να δαγκώσετε ένα παγωτό ή ένα κρύο μήλο σας ανατριχιάζει;

Οι Αιτίες που Προκαλούν την Οδοντική Ευαισθησία

Η οδοντική υπερευαισθησία είναι μία κατάσταση όπου προκαλείται ένας οξύς διαπεραστικός πόνος σε ένα ή περισσότερα δόντια μετά από ένα ερέθισμα κρύου, ζεστού, ξινού ή γλυκού ή κατά την επαφή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί πόνος ακόμη και με την αναπνοή κρύου αέρα.

Η αδαμαντίνη είναι η σκληρή οδοντική ουσία του δοντιού η οποία λειτουργεί σαν κάλυμμα και προστατεύει την ευαίσθητη υποκείμενη οδοντίνη. Στην οδοντίνη υπάρχουν τα οδοντινοσωληνάρια (μικροί οδοντικοί σωλινίσκοι), τα οποία επικοινωνούν με τον πολφό (νεύρο) του δοντιού. Μέσα  στα οδοντινοσωληνάρια υπάρχουν απολήξεις του πολφού του δοντιού και υγρό. Όταν για οποιοδήποτε λόγο χαθεί το προστατευτικό στρώμα της αδαμαντίνης, η οδοντίνη εκτίθεται στη στοματική κοιλότητα. Τα διάφορα θερμικά ερεθίσματα προκαλούν μετακίνηση του υγρού στα οδοντινοσωληνάρια, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τάση στις νευρικές απολήξεις του δοντιού, πράγμα το οποίο εκδηλώνεται ως  πόνος και ευαισθησία που μπορεί να γίνουν πολύ εντονότερα σε ακραία θερμικά ερεθίσματα. Οι αιτίες της οδοντικής ευαισθησίας είναι οι εξής:

  • Διάβρωση των δοντιών λόγω όξινης δίαιτας  ή από χημικούς παράγοντες: Πώς όμως η κατανάλωση όξινων τροφών (πχ πορτοκάλια, λεμόνια, αναψυκτικά κλπ) μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτου); Το στόμα είναι ένα μη όξινο περιβάλλον. Το ph του σάλιου είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό (περίπου 7,4), δηλαδή εντελώς αντίθετο από το ph των όξινων. Διαλύματα με ph μεγαλύτερο του 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά,  ενώ με μικρότερο του 7 όξινα. Τα αναψυκτικά έχουν περίπου 3,5. Άρα είναι αρκετά όξινα με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν διάβρωση στην αδαμαντίνη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο συνίσταται η μειωμένη κατανάλωση αυτών των κατηγοριών τροφίμων.
  • Αποτριβή των δοντιών λόγω λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος που προκαλεί υφίζηση ούλων και έκθεση της οδοντίνης εξαιτίας οριζόντιων κινήσεων, υπερβολικής δύναμης βουρτσίσματος ή χρήση πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας.
  • Υφίζηση ούλων και περιοδοντίτιδα λόγω των εκτεθειμένων ριζών του δοντιού στη στοματική κοιλότητα.
  • Βρουξισμός ο οποίος προκαλεί φθορά της αδαμαντίνης λόγω τριξίματος των δοντιών.
  • Τερηδόνα η οποία καταστρέφει την αδαμαντίνη και σταδιακά φτάνει στην οδοντίνη, εκθέτοντάς την στο στοματικό περιβάλλον και δημιουργώντας ευαισθησία.
  • Ραγισμένο ή σπασμένο δόντι ή σφράγισμα. Ένα βαθύ σφράγισμα ή σπάσιμο δοντιού που φτάνει στην οδοντίνη προκαλεί πόνο.
  • Απόστημα. Όταν υπάρχει μόλυνση του πολφού (νεύρου) του δοντιού, εκδηλώνεται έντονη ευαισθησία.
  • Λεύκανση. Η αλόγιστη χρήση χημικών λευκαντικών χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη του οδοντιάτρου μπορεί να προκαλέσει έντονη ευαισθησία στα δόντια. Η λεύκανση πρέπει πάντα να γίνεται σύμφωνα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου ώστε να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν ανεπιθύμητα συμβάντα. Η ευαισθησία που μπορεί σε φυσιολογικά πλαίσια να εμφανιστεί με τη λεύκανση, είναι μικρή, δε χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και παρέρχεται με την ολοκλήρωση της θεραπείας.
  • Διάφορες οδοντιατρικές θεραπείες Οδοντιατρικές θεραπείες όπως ο καθαρισμός, η ριζική απόξεση , το σφράγισμα, το τρόχισμα δοντιών για κατασκευή γέφυρας ή στεφάνης (θήκης), μπορεί να δημιουργήσει προσωρινή ευαισθησία στα δόντια, η οποία παρέρχεται πολύ σύντομα.

Πώς Μπορούμε να Αποφύγουμε μια Ενδεχόμενη Οδοντική Υπερευαισθησία;​

Μερικές καλές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε την εμφάνιση υπερευαισθησίας, είναι οι εξής:

  • Να βουρτσίζουμε με σωστό τρόπο και χωρίς την άσκηση δύναμης προκειμένου να αποφύγουμε τις υφιζήσεις των ούλων οι οποίες οδηγούν σε έντονες ευαισθησίες. Το έντονο βούρτσισμα αποτελεί το συνηθέστερο αιτιολογικό παράγοντα δημιουργίας υφιζήσεων των ούλων,  οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου λόγω έκθεσης τμήματος της ρίζας στο στοματικό περιβάλλον. Ο ασθενής αισθάνεται έντονη ενόχληση και πολλές φορές πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια του (πχ τερηδόνα ή ότι κάποιο δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση).
  • Να χρησιμοποιούμε μαλακές ή μέτριες οδοντόβουρτσες και ποτέ σκληρές.
  • Να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ λεμόνια, πορτοκάλια κλπ) και αναψυκτικών καθώς δημιουργούν διάβρωση του σμάλτου. Παράλληλα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο η σημασία του πότε ακριβώς πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια εφ όσον έχουμε καταναλώσει αυτές τις τροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις  συνίσταται να αποφύγουμε να βουρτσίσουμε αμέσως. Καλό θα ήταν να ξεπλύνουμε αρχικά με λίγο νερό. Και αυτό γιατί η κατανάλωση κάτι όξινου μπορεί να μαλακώσει την αδαμαντίνη (σμάλτο), με αποτέλεσμα αυτή να αποτρίβεται πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι οι βλάβες που μπορεί να δημιουργήσει το άμεσο βούρτσισμα μετά την κατανάλωση όξινων τροφών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργούν το έντονο βούρτσισμα ή τα όξινα από μόνα τους, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνδυασμό και των δύο. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επανέλθει το ph του στόματος στα φυσιολογικά του επίπεδα (ουδέτερο ph) και μετά να βουρτσίσουμε. Αυτό θα χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά. Γι αυτό η καταλληλότερη στιγμή για να βουρτσίσουμε είναι σίγουρα μετά από 30 λεπτά αφότου ολοκληρώσαμε την κατανάλωση της όξινης τροφής.
  • Καλή στοματική υγιεινή σε καθημερινή βάση στο σπίτι, συχνοί καθαρισμοί (ανά εξάμηνο στον οδοντίατρο) και τακτικοί έλεγχοι, προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες  τερηδόνες και να αποφευχθούν περιοδοντικά προβλήματα.

Πώς Μπορεί να Αντιμετωπιστεί η Υπερευαισθησία;​

Αν η υπερευαισθησία οφείλεται σε εκτεθειμένη οδοντίνη αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί:

  • με τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας ενισχυμένης με φθόριο
  • με την τοποθέτηση ειδικού βερνικιού φθορίου στην περιοχή
  • με την προσθετική αποκατάσταση (συνήθως με ρητίνη) των δοντιών που εμφανίζουν το πρόβλημα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down