Παιδοδοντιατρική - Παιδιατρική Οδοντιατρική

Παιδοδοντία – Παιδοδοντιατρική φροντίδα δοντιών

Τα θεμέλια μιας υγιούς οδοντοστοιχίας χτίζονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γεγονός που δυστυχώς πολλοί γονείς αγνοούν.

Τι Είναι η Παιδοδοντία

Η παιδιατρική οδοντιατρική ή παιδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με παιδιά από τη γέννηση έως την εφηβεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο νωρίς επισκεφθεί το παιδί τον οδοντίατρο, τόσο το καλύτερο. Και αυτό γιατί σε αυτές τις ηλικίες η επίσκεψη τις περισσότερες φορές περιορίζεται σε έναν απλό κλινικό έλεγχο, με αποτέλεσμα το παιδί να εξοικειώνεται με το γιατρό και να χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον.  Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να ελέγξει την κατάσταση της οδοντοστοιχίας, να συστήσει τρόπους πρόληψης της τερηδόνας καθώς επίσης και να εντοπίσει τυχόν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

Στην κλινική μας, είμαστε υπέρμαχοι της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας και ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να φέρνουν τα παιδιά τους σε μία πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο από πολύ μικρή ηλικία. Τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι από νεαρή ηλικία θα διασφαλίσουν ότι το παιδί δε θα υποφέρει από τερηδόνες οι οποίες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στη νεογιλή όσο και στη μόνιμη οδοντοφυία.

Είναι πάρα πολύ σημαντική η εφαρμογή προληπτικού προγράμματος στους μικρούς ασθενείς. Γι' αυτό το λόγο, στην κλινική μας δίνονται συμβουλές από τον παιδοδοντίατρο τόσο στα παιδιά αλλά και στους ίδιους τους γονείς. Αρχικά, δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής προκειμένου το παιδί από μικρή ακόμη ηλικία να εξοικειωθεί με τη σωστή τεχνική, έτσι ώστε το βούρτσισμα να είναι αποτελεσματικό. Οδηγίες όμως δίνονται και στους γονείς με στόχο την επίβλεψη τους, καθώς είναι απαραίτητο ο γονιός να μπορεί να ελέγξει,  να καθοδηγήσει το παιδί, να  επισημάνει τα σημεία στα οποία το παιδί μπορεί να μη τα καταφέρνει. Παράλληλα δίνονται συμβουλές για κατάλληλη δίαιτα, έτσι ώστε οι γονείς να είναι ενήμεροι για το τι είναι καλό να αποφεύγει το παιδί σχετικά με την υγεία των δοντιών του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ένα  μεγάλο ποσοστό των παιδιών καταναλώνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό να  εμφανίζει πολυτερηδονισμό (τερηδόνες σε πολλά δόντια) από πολύ μικρή ακόμη ηλικία.

Υπάρχει ένας αριθμός προληπτικών θεραπειών που η κλινική μας μπορεί να παρέχει για τα παιδιά. Παράδειγμα η εφαρμογή φθορίου αποτελεί έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πως όμως το φθόριο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από την τερηδονική προσβολή και ποιες είναι οι πηγές πρόσληψης του;

Κύριες πηγές φθορίου για τον άνθρωπο είναι το πόσιμο νερό και οι τροφές, ιδιαίτερα  δε ορισμένα θαλασσινά και μερικά είδη από το ζωικό βασίλειο. Αξιόλογες ποσότητες φθορίου μπορούν να ληφθούν και μέσω της χρήσης φθοριούχων σκευασμάτων (π.χ  χορήγηση δισκίων, τροχίσκων  φθορίου).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα άλλη μία πηγή φθορίου η οποία αφορά κυρίως μικρά παιδιά ηλικίας μικρότερης  των 6 ετών. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις φθοριούχες οδοντόκρεμες και τα φθοριούχα στοματοπλύματα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη το αντανακλαστικό της κατάποσης, με αποτέλεσμα το παιδί να καταπίνει μεγάλη ποσότητα του φθοριούχου σκευάσματος. Για αυτό το λόγο συνιστώνται φθοριούχες οδοντόκρεμες ειδικές για παιδιά που περιέχουν μικρότερη ποσότητα φθορίου. Ακόμη, η ποσότητα της οδοντόκρεμας που τοποθετείται στην οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι πολύ μικρή και να διαφοροποιείται όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού.

Στο στάδιο διάπλασης και ενασβεστίωσης των μόνιμων δοντιών όταν αυτά βρίσκονται ακόμη μέσα στα οστά των γνάθων και πρίν ανατείλουν στο στόμα, η λήψη φθορίου μέσω των τροφών, του νερού ή μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων συμβάλλει σημαντικά  στην ενίσχυση της αδαμαντίνης (σμάλτο), αυξάνοντας τη σκληρότητα και την αντοχή της,  με αποτέλεσμα να την καθιστά ανθεκτικότερη απέναντι στην τερηδόνα.

Μετά την ανατολή των μόνιμων  δοντιών στο στόμα, η τοπική εφαρμογή φθορίου μέσω φθοριούχου οδοντόκρεμας ή φθοριούχων στοματοπλυμάτων, βοηθάει στην επανασβεστίωση επιφανειών της αδαμαντίνης που υπέστησαν απασβεστίωση με αποτέλεσμα να αναχαιτίζονται με αυτόν τον τρόπο αρχόμενες τερηδόνες.

Η πρώτη εφαρμογή φθορίου στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 2 ετών, με την ανατολή των νεογιλών. Η συχνότητα των τοπικών εφαρμογών εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Συνήθως, συνίσταται η τοπική εφαρμογή ανά 6μηνο. Ακόμη και αν πραγματοποιηθεί υπερβολικός αριθμός τοπικών εφαρμογών φθορίου στα δόντια, δεν υπάρχει επιβλαβής επίδραση ούτε στα δόντια, αλλά ούτε και στον οργανισμό.

Παράλληλα οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants) είναι μία ακόμη τεχνική που εφαρμόζουμε για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πρόκειται για την επικάλυψη της μασητικής επιφάνειας των οπισθίων δοντιών με  ένα λεπτό στρώμα υλικού που ουσιαστικά μονώνει την επιφάνεια του δοντιού από την επίδραση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και των οξέων που παράγουν.

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών (γομφίων και προγομφίων) δεν είναι επίπεδες, αλλά έχουν πολύ βαθιές αύλακες και σχισμές στις οποίες μπορούν να εισχωρήσουν υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Η οδοντόβουρτσα δεν είναι δυνατόν να εισχωρήσει και να καθαρίσει αυτά τα σημεία και κατ’ επέκταση τα μικρόβια και τα οξέα που αυτά παράγουν να παραμένουν συνεχώς μέσα στις οπές και στις σχισμές προκαλώντας τερηδονισμό του δοντιού.

Η προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών εξομαλύνει την μασητική επιφάνεια των δοντιών αποτρέποντας τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και διευκολύνοντας την απομάκρυνση με το καθημερινό βούρτσισμα. Η χρήση αυτών των προληπτικών εμφράξεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την παιδική ηλικία καθώς τα παιδικά δόντια αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο τερηδονισμού λόγω της συχνής κατανάλωσης γλυκών από τα παιδιά.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down