Πονόδοντος

Πονόδοντος: Οι αιτίες και τι να κάνετε για να περάσει

Ο πονόδοντος προκαλείται όταν ερεθίζεται το νεύρο στη ρίζα ενός δοντιού ή υπάρχει φλεγμονή στα ούλα που περιβάλουν το δόντι. Η οδοντική λοίμωξη, η τερηδόνα, ο τραυματισμός, η εξαγωγή ή απώλεια δοντιού είναι συχνές αιτίες του πονόδοντου.

Μόνο ο οδοντίατρος σας μπορεί να διαπιστώσει την πραγματική αιτία του πονόδοντου. Ορισμένες φορές ο πόνος προέρχεται από άλλες περιοχές και αντανακλάται στη γνάθο, οπότε δημιουργεί την εντύπωση ότι πονάνε τα δόντια. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που μπορεί να αντανακλούν τον πόνο είναι η κροταφογναθική διάρθρωση της γνάθου (ΚΓΔ), το αυτί, οι ρινικοί κόλποι ή κάποια καρδιακά προβλήματα.

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στο στόμα σας μπορούν να συμβάλλουν στην ασθένεια των ούλων και στην ανάπτυξη τερηδόνας, που προκαλούν πόνο. Ωστόσο, η ασθένεια των ούλων δεν οδηγεί πάντα σε πόνο, ειδικά όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Μπορείτε να προλάβετε την πλειονότητα των οδοντικών προβλημάτων που ευθύνονται για τον πόνο με βούρτσισμα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, νήμα, βουρτσάκια και με επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ο οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει στα δόντια σας ειδικά αποφρακτικά υλικά (sealants) και φθόριο, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα δόντια των παιδιών και συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών.

Αιτίες πονόδοντου

Ο πονόδοντος εμφανίζεται κυρίως από φλεγμονή του κεντρικού τμήματος του δοντιού που ονομάζεται πολφός. Ο πολφός περιέχει νευρικά άκρα που είναι πολύ ευαίσθητα στον πόνο. Η φλεγμονή στον πολφό (πολφίτιδα) μπορεί να προκληθεί από οδοντικές κοιλότητες (τερηδόνα, τραύμα και λοίμωξη. Επίσης, σχετικός πόνος στη γνάθο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πονόδοντου.

Συμπτώματα πονόδοντου

Ο πονόδοντος και ο πόνος στη γνάθο έχουν κοινά συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος κατά την πίεση ή σε καυτά ή κρύα ερεθίσματα. Ο πόνος μπορεί να παραμείνει για περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα μετά την αφαίρεση του ερεθίσματος. Όσο η περιοχή της φλεγμονής αυξάνεται, ο πόνος γίνεται πιο έντονος. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο μάγουλο, στο αυτί ή στη γνάθο. Άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να σας οδηγήσουν να αναζητήσετε φροντίδα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πόνος κατά τη μάσηση
  • Ευαισθησία σε ζεστό ή κρύο
  • Αιμορραγία ή υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων γύρω από ένα δόντι
  • Φλεγμονή γύρω από ένα δόντι ή πρήξιμο της γνάθου
  • Τραυματισμός δοντιού ή τραύμα στην περιοχή

Αυτά τα σημάδια και συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με οδοντική φθορά, κάταγμα δοντιών ή ασθένεια των ούλων (περιοδοντική νόσος). Η οδοντική φθορά (διάβρωση) ή μια περιοχή ερυθρότητας γύρω από τη γραμμή των ούλων των δοντιών μπορεί να δείχνει την πηγή του πόνου. Εάν αγγίξετε ένα μολυσμένο δόντι, μπορεί ο πόνος να ενταθεί περισσότερο. Αυτό το σημάδι μπορεί να υποδεικνύει ένα προβληματικό δόντι, ακόμη και εάν το δόντι φαίνεται κατά τα άλλα φυσιολογικό.

Ο πονόδοντος πρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλες πηγές πόνου στο πρόσωπο από τις οποίες στην πραγματικότητα μπορεί να προέρχεται. Η παραρρινοκολπίτιδα (φλεγμονή των παραρρινικών κοιλοτήτων), ο πόνος στο αυτί ή στο λαιμό ή ένας τραυματισμός στην κροταφογναθική διάρθρωση που συνδέει τη γνάθο με το κρανίο μπορεί να συγχέεται με πονόδοντο. Ο πόνος από μια άλλη πηγή (που ονομάζεται αντανακλαστικός ή αναφερόμενος πόνος) μπορεί να περάσει κατά μήκος του νεύρου και να γίνει αισθητός στη γνάθο ή στο δόντι. Για να εντοπίσετε την πηγή του πόνου και να ανακουφιστείτε, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για πονόδοντο

Θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν υποφέρετε από πονόδοντο όταν:

  • Ο πόνος δεν περνάει με φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, όπως τα απλά παυσίπονα.
  • Αντιμετωπίζετε έντονο πόνο μετά την αφαίρεση ενός δοντιού. Αυτό μπορεί να συμβεί τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά την εξαγωγή των δοντιών. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα διάλυσης ή απόσπασης του θρόμβου που σχηματίζεται αμέσως μετά την εξαγωγή, με αποτέλεσμα το οστό να εκτεθεί έως ότου δημιουργηθεί ένας νέος θρόμβος που θα καλύψει το εκτεθειμένο οστό. Η κατάσταση είναι γνωστή ως φατνιακή οστεΐτιδα ή “σύνδρομο ξηρού φατνίου”. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο εντός 24 ωρών.
  • Ο πόνος σχετίζεται με πρήξιμο των ούλων ή του προσώπου ή έχετε πύο ή άλλες εκκρίσεις γύρω από ένα δόντι. Ο πυρετός είναι ένα σημαντικό σημάδι μόλυνσης σε οδοντικές ασθένειες, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η απλή οδοντική τερηδόνα δεν προκαλεί πυρετό. Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη που περιβάλλει το δόντι, τα ούλα ή το οστό της γνάθου. Ο πυρετός και το πρήξιμο μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία αποστήματος. Τα οδοντικά αποστήματα μπορεί να απαιτούν αντιβιοτικά και χειρουργικό άνοιγμα (παροχέτευση) του αποστήματος. Όταν η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει στο εσωτερικό του δοντιού (ενδοδοντική παροχέτευση), πραγματοποιείται θεραπεία με απονεύρωση του ριζικού καναλιού.
  • Σπασμένα ή τραυματισμένα δόντια εμφανίζονται μετά από ατύχημα και στην περίπτωση αυτή πρέπει να επικοινωνήσετε το συντομότερο με τον οδοντίατρό σας. Τα εμβυθισμένα δόντια και η απώλεια (εκγόμφωση) δοντιών θεωρούνται επείγον οδοντιατρικό περιστατικό. Η απώλεια δοντιών λόγω τραυματισμού (τραυματική απώλεια) αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε παιδιά που έχουν χάσει τα νεογιλά δόντια τους από ότι σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με τραυματισμό στα μόνιμα δόντια τους. Εάν το μόνιμο δόντι ενός παιδιού χτυπήθηκε και έφυγε ολόκληρο από τη θέση του, προσπαθήστε να το ξεπλύνετε απαλά και να το εμφυτεύσετε το συντομότερο δυνατό και να ζητήσετε άμεσα οδοντιατρική φροντίδα. Εάν δεν μπορείτε να το επαναφέρετε στη θέση του, τοποθετήστε το σε μικρή ποσότητα γάλακτος ή ακόμα και σε νερό και ζητήστε οδοντιατρική φροντίδα.
  • Ο πόνος εντοπίζεται στη γωνία της γνάθου σας. Εάν κάθε φορά που ανοίγετε πολύ το στόμα σας πονάτε, είναι πιθανό η κροταφογναθική άρθρωση να έχει τραυματιστεί ή να έχει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό ή απλά μετά από προσπάθεια να φάτε κάτι που είναι πολύ μεγάλο σε όγκο. Ο οδοντίατρός σας θα σας προτείνει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.
  • Πόνος στους φρονιμίτες. Καθώς οι φρονιμίτες (τρίτοι γομφίοι) αναδύονται (ανατέλλουν) στο στόμα προκαλούν φλεγμονή των ούλων γύρω από το ορατό τμήμα του δοντιού. Τα ούλα της περιοχής μπορεί να φλεγμαίνουν. Το δόντι που συνηθέστερα εμπλέκεται σε τέτοια κατάσταση είναι ο τελευταίος τρίτος γομφίος. Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται μέχρι τη γνάθο και το αυτί. Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή και η γνάθος να μην μπορεί να κλείσει σωστά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος στο λαιμό και στο κάτω μέρος του στόματος μπορεί να καταστήσει δύσκολη την κατάποση.

Οποιοδήποτε ιστορικό τραύματος, πόνου στο στήθος ή καρδιακών παθήσεων ή εξανθημάτων μπορεί να υποδηλώνει άλλες αιτίες πόνου που δεν έχουν καθαρά οδοντική προέλευση. Τέτοιου είδους συμπτώματα με πονόδοντο ή πόνο στη γνάθο δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή το τμήμα εκτάκτων περιστατικών ενός νοσοκομείου.

  • Υψηλός πυρετός ή ρίγη: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια πιο διαδεδομένη λοίμωξη που μπορεί να απαιτεί επιπλέον θεραπεία πέρα των αντιβιοτικών.
  • Πρόσφατος τραυματισμός στο κεφάλι ή στο πρόσωπο: Εάν παρουσιάσετε πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, έμετο ή άλλα συμπτώματα που σας αφορούν μετά από τραυματισμό στο πρόσωπο ή το στόμα σας, μπορεί να έχετε σοβαρότερο τραυματισμό εκτός από τη βλάβη που υπέστησαν τα δόντια σας.
  • Εξάνθημα προσώπου που σχετίζεται με πονόδοντο: Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός είναι σε θέση να αποφασίσει ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για εσάς.
  • Οποιοσδήποτε πόνος στη γνάθο που συμβαίνει παράλληλα με πόνο στο στήθος: Παρόλο που ο πόνος στη γνάθο προκαλείται συνήθως από οδοντική νόσο, μερικές φορές ο πόνος προέρχεται από άλλα σημεία του σώματος. Άτομα με καρδιακές παθήσεις, ειδικά άτομα που είχαν τοποθετήσει στεντ, άτομα με διαβήτη ή άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να νιώθουν πόνο στη γνάθο ως σύμπτωμα καρδιακής προσβολής ή στηθάγχης. Εάν ο πόνος στη γνάθο ή το δόντι σας σχετίζεται με ζάλη, εφίδρωση ή δύσπνοια, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.
  • Πρόβλημα κατάποσης ή υπερβολικού πόνου ή αιμορραγίας στα ούλα: Εάν έχετε ιστορικό εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, διαβήτη ή χρήση στεροειδών, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις μπορεί συχνά να είναι πιο σοβαρές και εκτεταμένες ή να προκαλούνται από ασυνήθιστους μικροοργανισμούς. Οι οδοντικές λοιμώξεις και οι λοιμώξεις των ούλων σε άτομα με αυτές τις καταστάσεις μπορεί να απαιτούν πιο επιθετική θεραπεία. Για παράδειγμα, ένα απόστημα μπορεί να χρειάζεται τοποθέτηση χειρουργικής παροχέτευσης ή ενδοφλέβια αντιμικροβιακή αγωγή.

Εξετάσεις και διάγνωση για τον πονόδοντο

Ένα διεξοδικό ιατρικό ιστορικό και μια πλήρης στοματική-οδοντιατρική εξέταση συνήθως οδηγούν στην κατάλληλη διάγνωση.

Μερικές φορές, λαμβάνονται πανοραμικές ακτινογραφίες των δοντιών και της γνάθου. Σπάνια, η ακτινογραφική αξιολόγηση από μόνη της θα βοηθήσει τον γιατρό. Εάν η αιτία οφείλεται σε παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τα δόντια ή τη γνάθο σας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που απευθύνονται στο πρόβλημα. Εάν η κατάσταση κριθεί ότι είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να μεταβείτε σε νοσοκομείο για περαιτέρω φροντίδα.

Θεραπεία πονόδοντου στο σπίτι με παυσίπονα φάρμακα

Παυσίπονα για πόνο στο δόντι:

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο, όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel κ.ά.) ή ιβουπροφαίνη (Algofren) που είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση. Πάρτε αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμακοποιού σας, ενώ παράλληλα κανονίζετε ραντεβού με τον οδοντίατρο σας. Η παρακεταμόλη δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά όπως η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικο οξύ), ιβουπροφένη, Niflamol (νιφλουμικό οξύ) και άλλα έχουν παυσίπονη, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συχνά αντιβιοτικά όπως Amoxil, Augmentin κ.ά. συνιστώνται για πονόδοντο και φλεγμονές στην στοματική κοιλότητα. Να γνωρίζετε ότι όλα τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό σας και να μην τα λαμβάνετε χωρίς προηγουμένως να ρωτήσετε τον ιατρό σας.
  • Αποφύγετε πολύ κρύα ή ζεστά τρόφιμα, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.
  • Μπορεί να ανακουφιστείτε από το δάγκωμα με μια βαμβακερή μπάλα εμποτισμένη με γαριφαλέλαιο. Μη ρίξετε γαριφαλέλαιο απευθείας στην πληγή ή το πονεμένο δόντι. Το γαριφαλέλαιο πωλείται στα περισσότερα φαρμακεία και μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, πριν το πάρετε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας λόγω ότι σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς τη σωστή χρήση ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και νέκρωση του πολφού.

Παυσίπονα για πόνο στη γνάθο:

  • Η ασπιρίνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε ενήλικες για προβλήματα στην άρθρωση της γνάθου.
  • Η παρακεταμόλη (όχι η ασπιρίνη), γνωστή στις Η.Π.Α. ως ακεταμινοφαίνη, πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά και εφήβους.
  • Εάν ο πόνος συμβαίνει κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας ευρέως, η πηγή του πόνου μπορεί να είναι η κροταφογναθική διάρθρωση. Το χασμουρητό ή η λήψη μιας μεγάλης μπουκιάς φαγητού μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Ένα ραντεβού με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας θα σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία.

Πονόδοντος στα παιδιά και παυσίπονα

Σημαντικός αριθμός γονέων συνεχίζουν να χορηγούν ασπιρίνη στα παιδιά κάτω των 12 ετών, σε αντίθεση με τις ιατρικές συμβουλές. Η χρήση ασπιρίνης σε παιδιά αντενδείκνυται επειδή σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες συνδέεται με την εμφάνιση μιας σοβαρής ασθένειας που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Συνιστάται η επιλογή ενός κατάλληλου εναλλακτικού αναλγητικού το οποίο θα συνταγογραφήσει ο οδοντίατρος, ο οποίος θα καθορίσει τη σωστή δοσολογία ανάλογα την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Τα παυσίπονα που συνήθως επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από παιδιά είναι αυτά που βασίζονται στην παρακεταμόλη ή την ιβουπροφένη και μόνον μετά από σύσταση του παιδοδοντιάτρου ή του παιδιάτρου που θα καθορίσει την σωστή δοσολογία ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Για την ανακούφιση από τον πονόδοντο σε πολύ μικρά παιδιά κατά την ανατολή των δοντιών κυκλοφορούν ειδικά τζελ (συνήθως με γαριφαλέλαιο) με τοπική αναλγητική δράση, τα οποία, όπως και κάθε άλλο φάρμακο, πρέπει να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας. Στην Advanced Dental Clinics παρέχουμε έναν αριθμό προληπτικών θεραπειών για τα παιδιά

Οδοντιατρική θεραπεία για πονόδοντο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στο δόντι ή ο πόνος στη γνάθο σημαίνει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν οδοντίατρο.

  • Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας κάνει μια ένεση στην περιοχή του δοντιού για να καταπραΰνει τον πόνο. Εάν υπάρχει φλεγμονή στα ούλα ή στο πρόσωπο ή έχετε πυρετό, ίσως να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
  • Στο οδοντιατρείο, μπορεί να γίνει σφράγισμα, απονεύρωση, εξαγωγή δοντιού ή άλλες διαδικασίες όπως απαιτείται. Η εξαγωγή δοντιών θα είναι η πιο πιθανή διαδικασία σε ένα νεογιλό (παιδικό) δόντι. Σε μόνιμα δόντια εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και το δόντι μπορεί να αποκατασταθεί πραγματοποιείται ενδοδοντική θεραπεία ριζικού σωλήνα (καθαρισμός των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων και σφράγισμα των ριζικών καναλιών του δοντιού) και γενικά διεξάγονται διαδικασίες αποκατάστασης με στεφάνες (θήκες δοντιών). Τέτοιες διαδικασίες γίνονται γενικά σε στάδια, με τον πόνο και τη λοίμωξη να αντιμετωπίζονται αμέσως, και επανορθωτικές διαδικασίες να εκτελούνται αργότερα (εβδομάδες έως μήνες). Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας ενώ αναρρώνετε.
  • Εάν υπάρχει πυρετός ή πρήξιμο της γνάθου, συνήθως συνταγογραφείται ένα αντιβιοτικό. Κάποιες φορές, εφόσον απαιτείται από τη σοβαρότητα του περιστατικού, οι οδοντίατροι και οι γναθοχειρουργοί μπορούν να προγραμματίσουν επιπρόσθετες διαδικασίες την κατάλληλη στιγμή.

Εάν άλλες αιτίες εκτός από τα δόντια ή το σαγόνι είναι υπεύθυνες για τον πόνο, η διαχείριση θα εξαρτηθεί ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

YouTube video

Παρακολούθηση του πονόδοντου μετά τη θεραπεία

Μετά τη θεραπεία πονόδοντου στο οδοντιατρείο, συνεχίστε να ασκείτε καλή στοματική υγιεινή. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η γρήγορη ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος θα σας ανακουφίσουν από τον πονόδοντο γρηγορότερα.

Όταν αποχωρήσετε από το οδοντιατρείο, πάρτε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες και να είστε συνεπείς στο ραντεβού παρακολούθησης. Εάν έχετε κάποια σχετικά σημάδια ή συμπτώματα, καλέστε τον οδοντίατρο σας.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων οδοντικών παθήσεων. Εάν δυσκολεύεστε να σταματήσετε το κάπνισμα, μιλήστε με το γιατρό σας για βοήθεια ή τουλάχιστον ελαττώστε το τσιγάρο.

Πρόληψη πονόδοντου

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν πονόδοντους και σοβαρά οδοντικά προβλήματα με τακτική οδοντιατρική φροντίδα. Να έχετε διαθέσιμο τον αριθμό τηλεφώνου του οδοντιάτρου σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  • Τηρήστε μια υγιεινή διατροφή. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε περιβάλλον όπου υπάρχει ζάχαρη και άμυλο και το χρειάζονται για να εισέλθουν από το σμάλτο μέσα στα δόντια σας. Προσέξτε τι τρώτε και προσέξτε τα τρόφιμα που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σας. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό.
  • Δημιουργήστε ένα καλό πρόγραμμα καθαρισμού των δοντιών στο σπίτι για να αφαιρείτε τα υπολείμματα των τροφίμων. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό να βουρτσίζετε και τα ούλα σας για να διατηρείτε υγιή τη στοματική κοιλότητα. Χρησιμοποιήστε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, όπως συνιστάται από τους οδοντιάτρους. Νήμα και βουρτσάκια μεταξύ των δοντιών καθημερινά. Οι συσκευές καθαρισμού δοντιών με πίεση νερού είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των παγιδευμένων σωματιδίων, αλλά το να ξεπλένετε τα δόντια σας κάνει μια πιο διεξοδική δουλειά όταν γίνεται προσεκτικά. Ξεπλένετε καθημερινά το στόμα με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για να απαλλαγείτε από βακτήρια που προκαλούν πλάκα και πρώιμη ασθένεια των ούλων.
  • Αποτρέψτε τη φθορά των δοντιών με φθόριο. Το φθόριο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών στα παιδιά. Το φθόριο είναι ένα φυσικό στοιχείο και βρίσκεται σε πολλές παροχές νερού και στα λαχανικά. Ελέγξτε και δείτε εάν το νερό της βρύσης είναι φθοριωμένο. Εάν το νερό σας δεν είναι φθοριωμένο, ο οδοντίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει δισκία φθορίου ή συμπληρώματα φθορίου για παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε τα δόντια σας στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τόσο της τερηδόνας όσο και της ασθένειας των ούλων. Οδοντικές ακτινογραφίες μπορεί να απαιτούνται κάθε τρία έως πέντε χρόνια για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών.
  • Διατηρήστε τη γέφυρα ή τις οδοντοστοιχίες σας καθαρές. Ο οδοντίατρος θα σας υποδείξει πως να το κάνετε. Ακόμα κι αν δεν έχετε όλα τα μόνιμα δόντια σας, μπορείτε να προλάβετε νέα οδοντικά προβλήματα εάν τηρήσετε αυτές τις συμβουλές πρόληψης.
  • Εάν έχετε οδοντικά εμφυτεύματα είναι σημαντικό να φροντίζετε όπως κάνετε με τα φυσικά σας δόντια.
  • Εάν είστε αθλητής, φορέστε προστατευτικό οδοντιατρικό νάρθηκα ενώ παίζετε σπορ για να αποφύγετε τραυματισμούς.
  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες οδοντικές παθήσεις.

Με την πρόληψη και την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα προλαμβάνονται οι πιο συχνές αιτίες πονόδοντου. Η σωστή στοματική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα με φθόριο, το νήμα, τα βουρτσάκια, το ξέβγαλμα με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα και οι τακτικοί έλεγχοι από τον οδοντίατρο, συμβάλλουν στην πρόληψη οδοντικών προβλημάτων.

Για καταστάσεις που δεν οφείλονται σε προβλήματα των δοντιών και των γνάθων, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους σας απαλλάσσει από τον πόνο. O πονόδοντος δεν αποτελεί πόνο που πρέπει να αγνοηθεί. Είτε πρόκειται για κάποιο σφράγισμα είτε για κάτι πιο σοβαρό, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας.

Για την άμεση ανακούφιση σας από τον πονόδοντο, επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στην Κλινική μας στη Γλυφάδα στην Αθήνα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down