Όψεις Πορσελάνης & Όψεις Ρητίνης στην Αισθητική Οδοντιατρική

Όψεις Πορσελάνης & Όψεις Ρητίνης

Όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης; Ένα ερώτημα που απασχολεί όλους όσους επιδιώκουν μια αναβάθμιση του χαμόγελου τους. Οι αισθητικές απαιτήσεις στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πλέον, οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οδοντίατρο δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα πόνου ή απώλειας δοντιών αλλά ενδιαφέρονται και για την εμφάνιση των δοντιών, καθώς το χαμόγελο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αισθητικής του προσώπου.

Οι όψεις πορσελάνης και ρητίνης στην αισθητική οδοντιατρική

Ένα  όμορφο και υγιές  χαμόγελο είναι κάτι το οποίο όλοι επιζητάμε καθώς είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος επάνω μας όταν μιλάμε ή όταν χαμογελάμε. Ένα όμορφο χαμόγελο είναι ανεκτίμητο και συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη τόσο της εμφάνισης όσο και της προσωπικότητας και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα της στοματικής μας υγείας. Ένα λαμπερό χαμόγελο προσδίδει αυτοπεποίθηση και αποτελεί σημαντικό όπλο στο να κερδίσουμε τις εντυπώσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Δυστυχώς κάποιους από εμάς τους έχει προικίσει η φύση με αυτό και δε χρειάζεται να καταβάλλουν καμία προσπάθεια για να το αποκτήσουν. Αν όμως κάποιος δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει το χαμόγελο που ονειρεύεται.

Σήμερα πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της οδοντιατρικής επιστήμης, διάφορες μέθοδοι και τεχνικές είναι διαθέσιμες για την απόκτηση ενός λαμπερού χαμόγελου, μεταξύ των οποίων οι όψεις πορσελάνης και οι όψεις ρητίνης. Υπάρχουν αρκετές εξελιγμένες θεραπείες σήμερα στην αισθητική οδοντιατρική, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν ένα εντυπωσιακό φυσικό αποτέλεσμα, άμεσα και ανώδυνα.

Μεγάλο ποσοστό ασθενών που επισκέπτονται τον οδοντίατρο, αναζητούν αυτές τις αισθητικές υπηρεσίες και όχι τις θεραπευτικές. Επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ιδανικό χαμόγελο, επηρεασμένοι τις περισσότερες φορές και από τα προβαλλόμενα πρότυπα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο οδοντίατρος καλείται να καταλάβει και να αξιολογήσει τις επιθυμίες του κάθε ασθενή, να του προτείνει όλα τα δυνατά σχέδια θεραπείας και στη συνέχεια αυτός να επιλέξει ποιο είναι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του προσδοκίες. Οι όψεις πορσελάνης και οι όψεις ρητίνης αποτελούν σημαντικό όπλο στα χέρια του οδοντιάτρου για την ικανοποίηση των ασθενών του σε αυτές τις περιπτώσεις.

Να επιλέξω πορσελάνη ή ρητίνη;

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αποκτήσουμε το ιδανικό ανά περίσταση χαμόγελο, που ο καθένας μας ονειρεύεται.

Κυρίαρχο ρόλο στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής παίζουν οι όψεις πορσελάνης και οι όψεις ρητίνης, που τα τελευταία είκοσι χρόνια, περίπου, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι επηρεασμένοι από τους αστέρες της τηλεόρασης, χτυπούν την πόρτα του οδοντιάτρου τους, ζητώντας του να αποκτήσουν και αυτοί όψεις, είτε αυτές είναι πορσελάνης, είτε είναι ρητίνης. Με τις όψεις μπορούμε πάρα πολύ εύκολα να βελτιώσουμε την εικόνα του χαμόγελού μας παρεμβαίνοντας στο σχήμα και στο χρώμα των δοντιών, διορθώνοντας δυσχρωμίες, κλείνοντας διαστήματα (κενά) μεταξύ των δοντιών, διευθετώντας ενδεχόμενες κλίσεις των δοντιών που τα κάνουν να φαίνονται στραβά. Συχνά όμως οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: ποιον από τους δύο τύπους όψεων να επιλέξουν, ποιος είναι ο καλύτερος, και ποιες οι διαφορές τους;

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μία γρήγορη και άμεση λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:
  • Μπορούν να γίνουν άμεσα το ιατρείο, σε ένα ραντεβού χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο οδοντοτεχνίτης, πράγμα το οποίο συμβαίνει με τις όψεις πορσελάνης.
  • Μπορούν πολύ εύκολα να επισκευαστούν σε περίπτωση που σπάσει κάποιο τμήμα τους.
  • Αποτελούν μία σημαντικά πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης.
Το μειονέκτημα τους είναι ότι οι όψεις ρητίνης λόγω του υλικού τους, μπορεί να απορροφήσουν χρωστικές με το πέρασμα των χρόνων (και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καπνιστές και άτομα τα οποία καταναλώνουν πολλές τροφές πλούσιες σε χρωστικές όπως καφέ ή τσάι), με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλλαγή. Και σε αυτήν όμως την περίπτωση η αντικατάστασή τους είναι αρκετά εύκολη.

Όψεις πορσελάνης

Η κατασκευή των όψεων πορσελάνης, είναι μία εξαιρετικά λεπτομερής διαδικασία, που απαιτεί πολύ προσοχή και εμπειρία από τον θεράποντα ιατρό. Η προσεκτική κλινική και ακτινογραφική εξέταση του ασθενούς, μαζί με το σωστό σχέδιο θεραπείας, αποτελούν ένα πολύ βασικό κομμάτι. Οι κλινικές ενδείξεις των όψεων είναι αρκετές και δεν περιορίζονται μόνο στην αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων. Χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των οδοντικών καταγμάτων, για το κλείσιμο των διαστημάτων (κενών) μεταξύ των δοντιών, για τη διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών, ειδικά στις πρόσθιες περιοχές, για την διευθέτηση της σωστής σχέσης των δοντιών, καθώς και για την αποκατάσταση των δυσχρωμιών.

Τα σύγχρονα κεραμικά υλικά, δίνουν τη δυνατότητα στον κλινικό να είναι ελάχιστα επεμβατικός ή πολλές φορές να μην χρειάζεται να παρασκευαστεί καθόλου το δόντι (όψεις τύπου luminaires). Το πάχος μίας όψης πορσελάνης κυμαίνεται από 0,2-0,3mm (κεραμικά αστρίου), όσο δηλαδή ένας φακός επαφής. Αυτές οι όψεις απαιτούν πιο συντηρητικές οδοντικές παρασκευές. Τα κεραμικά διπυριτικού λιθίου έχουν μεγαλύτερο πάχος, που μπορεί να φτάσει τα 0,8mm. Τα κεραμικά με βάση το διπυριτικό λίθιο είναι ιδανικά για περιπτώσεις που απαιτούνται εκτεταμένες παρασκευές δοντιών, σε ασθενείς με έντονες παραλειτουργικές έξεις, καθώς και σε ασθενείς με έντονες μασητικές. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της θεραπείας με όψεις πορσελάνης παίζουν και τα σύγχρονα συγκολλητικά που μπορεί να οδηγήσουν στην συγκόλληση της όψης με την οδοντική ουσία σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.

Συμπερασματικά, οι όψεις πορσελάνης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου κλινικού. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο και εντυπωσιακό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο σωστός σχεδιασμός και η σωστή κλινική εξέταση είναι το Α και το Ω για μία επιτυχημένη θεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down