Στοματική Υγιεινή – Βούρτσισμα & Περιποίηση Δοντιών

Στοματική Υγιεινή – Βούρτσισμα & Περιποίηση Δοντιών

Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Το Σωστό Βούρτσισμα Δοντιών Εξασφαλίζει τη Στοματική Υγιεινή

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η μικροβιακή πλάκα είναι ένα λεπτό αόρατο κολλώδες στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα η οποία μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αν εξαιρέσουμε αυτές των τραυματισμών, η έλλειψη σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής αποτελεί τη βασική γενεσιουργό αιτία των σημαντικότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Αφιερώνοντας λοιπόν λίγα λεπτά κάθε μέρα για τη σωστή στοματική μας υγιεινή, μπορούμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη τα οποία αυτή συνεπάγεται.

Γι' αυτούς τους λόγους, από το πρώτο κιόλας ραντεβού στη κλινική μας, σας δίνονται λεπτομερείς οδηγίες στοματικής υγιεινής όσον αφορά για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος και καθαρισμού των δοντιών, για το πώς να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα καθώς και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα δοντιών και ούλων.

Το βούρτσισμα αποτελεί το κύριο μέσο που διαθέτουμε όλοι για να έχουμε μία καλή στοματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών από όλες τις επιφάνειες των δοντιών, αλλά και της γλώσσας. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται είναι αυτό το οποίο καθορίζει την αποτελεσματικότητά του.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε είτε μια συμβατική οδοντόβουρτσα (είτε μαλακή είτε μέτρια αλλά ΠΟΤΕ σκληρή) είτε ηλεκτρική. Το βούρτσισμα πρέπει πάντα να γίνεται με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις χωρίς άσκηση δύναμης. Η άσκηση έντονης δύναμης όχι μόνο δε συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος αλλά αντίθετα σε συνδυασμό με λανθασμένες κινήσεις δημιουργεί προβλήματα όπως αποτριβές των δοντιών και υφιζήσεις των ούλων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ευαισθησίας και έντονου πόνου στα θερμικά ερεθίσματα. Επομένως, αυτό το οποίο θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος είναι η σωστή τεχνική και όχι η δύναμη που ασκούμε. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται ως εξής:

  1. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται με μια κλήση 45 μοιρών κατά μήκος της γραμμής των ούλων έτσι ώστε οι μισές ίνες της οδοντόβουρτσας να ακουμπούν στα ούλα και οι άλλες μισές να ακουμπούν στα δόντια.
  2. Σε αυτή τη θέση ασκούμε ήπιες μικρές παλινδρομικές κινήσεις για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προχωράμε στα διπλανά δόντια.
  3. Ακολουθούμε την ίδια τεχνική και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.
  4. Στη συνέχεια βουρτσίζουμε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα κάθετα πάνω σε αυτές. Δε ξεχνάμε να βουρτσίζουμε και τις πίσω επιφάνειες των τελευταίων γομφίων.
  5. Αφού ολοκληρώσουμε  το βούρτσισμα των δοντιών στο τέλος δεν παραλείπουμε να βουρτσίσουμε και τη γλώσσα.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όσο σωστό και αποτελεσματικό και να είναι το βούρτσισμα, είναι απαραίτητη και η χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδοντίων βουρτσακίων , καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει και να καθαρίσει τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με το βούρτσισμα καθαρίζουμε μόνο τις 3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι περιοχές στις οποίες εφάπτονται τα δόντια μεταξύ τους μπορούν να καθαριστούν μόνο με τη χρήση νήματος ή μεσοδοντίων.  Έτσι παράλληλα με το σωστό βούρτσισμα πρέπει να χρησιμοποιούμε και μία φορά την ημέρα οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια!

Κάθε Πότε Πρέπει να Πραγματοποιείται Βούρτσισμα;​

Δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ,  αρκούν για να εμποδίσουν το σχηματισμό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας στα δόντια, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας και των υπολοίπων  οδοντιατρικών προβλημάτων. Αν κάποιος θέλει να βουρτσίζει και μία τρίτη φορά μέσα στην ημέρα, αυτό δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί όπως προαναφέραμε το βούρτσισμα να γίνεται πάντα με το σωστό τρόπο και χωρίς την άσκηση δύναμης προκειμένου να αποφεύγονται υφιζήσεις των ούλων και αποτριβές της αδαμαντίνης. Οι ασθενείς οι οποίοι είναι και οι πιο επιμελείς με την καθημερινή τους στοματική υγιεινή είναι και αυτοί οι οποίοι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζουν περισσότερες υφιζήσεις και αποτριβές λόγω του επίμονου βουρτσίσματος. Άρα, δεν παίζει κανένα ρόλο ο αριθμός που βουρτσίζουμε τα δόντια μας μέσα στη μέρα. Με τη σωστή τεχνική δύο φορές είναι αρκετές. Με λάθος τεχνική όμως και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές δυστυχώς δεν αρκούν.

Υιοθετώντας τις σωστές καθημερινές συνήθειες στοματικής υγιεινής θα συμβάλλουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην πρόληψη οδοντιατρικών προβλημάτων. Ό,τι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν δεν τηρούνται οι κανόνες στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση στο σπίτι, δυστυχώς δε θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό είναι ότι το καθημερινό αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι αυτό το οποίο θέτει τα θεμέλια της καλής στοματικής υγείας. Η χρήση μόνο στοματικών διαλυμάτων όπως πολλοί πιστεύουν δεν απομακρύνει την μικροβιακή πλάκα. Τα στοματικά διαλύματα, εφόσον χρησιμοποιούνται, έχουν βοηθητικό ρόλο στο αποτελεσματικό βούρτσισμα και στη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού. Χωρίς στοματικό διάλυμα μπορούμε να έχουμε άψογη στοματική υγιεινή, ενώ χωρίς βούρτσισμα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση. Αντίθετα θα αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα προβλήματα τόσο στα δόντια (τερηδόνες) όσο και στα ούλα και στο περιοδόντιο (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα είναι και ο μεσοδόντιος καθαρισμός ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά σε καθημερινή βάση, κατά προτίμηση με το βούρτσισμα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Καμία οδοντόβουρτσα δε μπορεί να εισχωρήσει και να καθαρίσει ανάμεσα στα δόντια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα προβλήματα να ξεκινάνε από αυτές τις περιοχές. Με το βούρτσισμα καθαρίζουμε μόνο τις 3 από τις 5 επιφάνειες των δοντιών. Οι άλλες δύο μπορούν να καθαριστούν μόνο με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Από αυτό και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του μεσοδόντιου καθαρισμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
chevron-down