Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με όλα τα είδη τρόπων λεύκανσης δοντιών και οδηγίες για το πώς να κάνετε μόνος σας λεύκανση δοντιών στο σπίτι φθηνά, χρησιμοποιώντας προϊόντα καθημερινής χρήσης. Καθώς είναι πολλοί εκείνοι που λαχταρούν ένα εμφανισιακά λευκό τέλειο χαμόγελο, χρησιμοποιούν αυτές τις ιδέες για να επιτύχουν την εμφάνιση των διασημοτήτων, ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουν. Πολύ λίγα από αυτά τα tips “φυσικής” λεύκανσης, θα λειτουργήσουν πραγματικά.
Οι 7 επικίνδυνοι τρόποι λεύκανσης στο σπίτι και οι κίνδυνοι για την υγεία
Λεύκανση είναι η διαδικασία με την οποία ο οδοντίατρος επιτυγχάνει την διόρθωση του χρώματος των δοντιών και την αύξηση της φωτεινότητας.
Οι πολλά υποσχόμενες φθηνές λύσεις για ταχεία λεύκανση συνήθως, αργά ή γρήγορα, προκαλούν σημαντική βλάβη στα δόντια σας. Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά σε επτά από τους πιο συνηθισμένους “φυσικούς” τρόπους λεύκανσης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία σας.
1. Λεύκανση δοντιών με αλουμινόχαρτο και σόδα
Σαν μια θαυματουργή συνταγή, σε ιστοτόπους και κοινωνικά μέσα προβάλλεται ευρέως ότι η κάλυψη των δοντιών με αλουμινόχαρτο μετά την εφαρμογή πάστας νερού, αλατιού και μαγειρικής σόδας μπορεί ξαφνικά να κάνει λευκά τα καφετιά δόντια. Αυτό είναι απολύτως ανακριβές. Ο αποχρωματισμός και οι λεκέδες στα δόντια χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθούν και δεν μπορείτε με ένα μαγικό μείγμα από προϊόντα που αγοράζετε στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς σας να τα διορθώσετε. Μπορεί να δείτε βελτίωση στο αρχικό στάδιο, αλλά αν συνεχίσετε τη “θεραπεία” μπορεί επίσης να προκαλέσετε επιπλέον ζημιά, καθιστώντας πιο δύσκολη έως αδύνατη τη λεύκανση των δοντιών στο μέλλον.
Η λεύκανση δοντιών με αλουμίνιο είναι ευρέως διαδεδομένη λόγω ότι αρκετοί δημοφιλείς ιστότοποι συστήνουν στους αναγνώστες να αναμιγνύουν μαγειρική σόδα, αλάτι και νερό για να φτιάξουν μια παχιά πάστα. Στη συνέχεια, προτρέπουν να καλύψετε με αυτήν την πάστα τα δόντια σας και από πάνω να τοποθετήσετε ένα φύλλο αλουμινίου. Μετά από περίπου μία ώρα, να αφαιρέσετε το αλουμίνιο με την πάστα από τα δόντια σας και θα φαίνονται πιο φωτεινά, πιο λευκά και πιο υγιή. Τέτοιου είδους άρθρα ενδέχεται να σας καθοδηγήσουν να επαναλάβετε αυτά τα βήματα αρκετές φορές την εβδομάδα για βέλτιστα αποτελέσματα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα κανένα από τα παραπάνω συστατικά εκτός από το νερό δεν είναι ασφαλές για τα δόντια σας. Σίγουρα μπορείτε να απολαύσετε γευστικά αλάτι ή μαγειρική σόδα στο φαγητό με μέτρο. Αλλά η άμεση εφαρμογή πάνω στα δόντια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων καταστροφή του σμάλτου. Επιπλέον, το αλουμινόχαρτο μπορεί να προκαλέσει πόνο όταν έρχεται σε επαφή με τα δόντια σας, καθώς το φύλλο έχει την τάση να αντιδρά με ορισμένα μέταλλα (όπως σφραγίσματα) και άλλα υλικά, ειδικά όταν βρίσκεται σε ένα υγρό περιβάλλον όπως στο στόμα σας.
Εάν έχετε γέφυρες ή στεφάνες, τα δύο διαφορετικά μέταλλα (το μέταλλο της στεφάνης ή της γέφυρας) προκαλούν χημική αντίδραση με το αλουμίνιο στο στόμα σας. Ερχόμενα τα διαφορετικά μέταλλα σε επαφή μεταξύ τους σε υγρό περιβάλλον, η διαδικασία δημιουργεί κάτι σαν υγρό μπαταρίας στο στόμα σας. Επίσης, όταν δαγκώνετε το αλουμινόχαρτο, το ηλεκτρικό ρεύμα διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στα δόντια σας. Ο εγκέφαλός σας θα ερμηνεύσει την ώθηση ως πόνο και μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο ή ευαισθησία ακόμη και μετά την αφαίρεση των αυτών των υλικών.
Αυτή η λύση βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα έχει επιβλαβείς συνέπειες. Αν δεν προσέξετε, η χρήση αυτής της πάστας αργά ή γρήγορα μπορεί να σας οδηγήσει στον οδοντίατρο. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πληρώσετε έναν λογαριασμό οδοντιατρικής έκτακτης ανάγκης, για την αποκατάσταση της βλάβης.
2. Κουρκουμάς
Στο διαδίκτυο θα διαβάσατε επίσης για την αντικατάσταση της παλιάς οδοντόκρεμας σας με ένα αρωματισμένο έλαιο καρύδας και κουρκουμά. Αυτό το μείγμα συστήνεται ως η απόλυτη πάστα λεύκανσης δοντιών, αποδίδοντας αποτελέσματα μόλις πέντε λεπτά μετά από το μπούκωμα και το ξέβγαλμα.
Ωστόσο, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Ο προβαλλόμενος φυσικός τρόπος λεύκανσης στο σπίτι με κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην εμφάνιση και στην σκληρότητα των κίτρινων δοντιών. Όπως συμβαίνει με τα ρούχα, τα πασχαλινά αυγά ή τα πλακάκια, ο κουρκουμάς πάντα εμποτίζει με χρωστικές ουσίες τα πράγματα. Δεν αφαιρεί λεκέδες από τα δόντια, προσθέτει.
Με άλλα λόγια, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που θα προσθέσουν παραπάνω λεκέδες στα δόντια σας.
3. Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φάρμακο και είδος διατροφής και έχει αναρίθμητες χρήσεις. Η φήμη καθαρισμού και αποστείρωσης πολλαπλών χρήσεων του ξυδιού είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά, και για αυτό δικαίως κέρδισε θέση στους πάγκους κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα οικείο προϊόν σε νοικοκυριά σε όλα τα σπίτια, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται καλό προϊόν για χρήση στη λεύκανση των δοντιών.
Οι όξινες ιδιότητές του καθιστούν το ξύδι ένα εξαιρετικό προϊόν για την αντιμετώπιση της βρωμιάς, της κόλλας, των παρασίτων και του σαπουνιού. Ωστόσο, αυτή η αποτελεσματικότητα δυστυχώς δεν επεκτείνεται στη λεύκανση των δοντιών. Έχει αποδειχθεί ότι το τρίψιμο του ξυδιού στα δόντια σας μπορεί να καταστρέψει σταδιακά το σμάλτο των δοντιών.
Επίσης, το μυλόξυδο φέρνει τα δόντια σας σε άμεση επαφή με μια εξαιρετικά όξινη ουσία, το οξικό οξύ (acetic acid), που μπορεί να βλάψει τη στοματική κοιλότητα προκαλώντας χημικά εγκαύματα.
4. Λεμόνι και μαγειρική σόδα
Μια άλλη εσφαλμένη περίπτωση χρήσης καθαριστικών ουσιών με βάση το οξύ ως λευκαντικό δοντιών είναι ένα μείγμα χυμού λεμονιού και μαγειρικής σόδας. Τεκμηριωμένα, αυτό δεν πρόκειται να κάνει το χαμόγελό σας πιο φωτεινό ή λευκό.
Το οξύ που εμπεριέχει ο χυμός λεμονιού θα διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Κατά συνέπεια, η συνεχής χρήση του ανοίγει την πόρτα για ταχύτερη φθορά των δοντιών. Ενώ είναι αλήθεια ότι κάποιες μάρκες οδοντόκρεμας περιέχουν ελάχιστη περιεκτικότητα (ίχνη) μαγειρικής σόδας, είναι επίσης αλήθεια ότι η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση δεν έδωσε το πράσινο φως σε μια καθαρή οδοντόκρεμα μαγειρικής σόδας.
5. Ενεργός άνθρακας
Η χρήση ενεργού άνθρακα για την απόκτηση λευκών δοντιών είναι πολύ παλιά μέθοδος. Βρίσκεται στις περισσότερες φυσικές θεραπείες των γονέων και των παππούδων μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η θεραπεία στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ούλα και τα δόντια, παρόλο που μπορεί να βοηθήσει στη λεύκανση δοντιών βραχυπρόθεσμα. Η ιδέα ότι το μείγμα ενεργού άνθρακα, μαγειρικής σόδας και καρύδας είναι το κλειδί για ένα τέλειο χαμόγελο, είναι προβληματική. Εκτός από την φθορά του σμάλτου, οι κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση ενεργού άνθρακα προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των ούλων. Στα φαρμακεία θα δείτε οδοντόκρεμες με ενεργό άνθρακα, αλλά αυτές εμπεριέχουν ελάχιστη περιεκτικότητα (ίχνη) της ουσίας, προκειμένου να μην προκαλέσει βλάβη στα δόντια σας.
6. Λάδι καρύδας
Η στοματική πλύση με λάδι (Oil Pulling) στο σπίτι είναι μια πρακτική της παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία (γνωστή ως Αγιουρβέδα) και τα τελευταία χρόνια, χάρη στο διαδίκτυο, έγινε ευρέως γνωστή και στο δυτικό κόσμο, δημιουργώντας μια νέα τάση για όσους αναζητούν μια φυσική τεχνική λεύκανσης δοντιών.
Οι στοματικές πλύσεις με λάδι καρύδας για τη λεύκανση δοντιών προκαλούν μια ποικιλία οδοντικών προβλημάτων, όπως κακοσμία, επιδείνωση των τερηδονισμένων δοντιών και ουλίτιδα. Επίσης, οι επιστημονικές μελέτες δεν βρίσκουν σχέση μεταξύ του ελαίου καρύδας και των διαφημιζόμενων θεραπευτικών δυνατοτήτων του.
Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις που υποστηρίζουν το αντίθετο. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις διαταραχών στομάχου, διάρροιας και αύξηση της τερηδόνας που οφείλονται στη χρήση ελαίου καρύδας.
Αυτή η πρακτική μπορεί να μην αποβεί απαραίτητα επιβλαβής για εσάς. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα καθαρίσει τα δόντια σας ούτε θα θεραπεύσει τίποτα άλλο. Ο λόγος που κάνει τα δόντια κάπως πιο λευκά είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της συσσώρευσης πλάκας στα δόντια σας δεν είναι υδατοδιαλυτό, αλλά λιποδιαλυτό. Αυτό σημαίνει ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να δημιουργήσει μια πιο λευκή εμφάνιση, αλλά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος, καθιστώντας το μόνο μια προσωρινή λύση, αλλά όχι μια πραγματική λύση.
7. Ταινίες λεύκανσης με οξυζενέ
Τέλος, στο διαδίκτυο διαφημίζονται ταινίες λεύκανσης των δοντιών που έχουν ως δραστικό συστατικό το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ευρέως γνωστό ως οξυζενέ και μάλιστα κάποιες από αυτές τις βρίσκετε και στα φαρμακεία. Ωστόσο, σε πρόσφατη επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Stockton τα ευρήματα έδειξαν ότι “η προσθήκη στο κολλαγόνο υπεροξειδίου του υδρογόνου σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με εκείνες που περιέχονται στις λευκαντικές ταινίες είναι αρκετή ώστε να κάνει το κολλαγόνο να εξαφανιστεί, κάτι το οποίο πιθανώς συμβαίνει εξαιτίας του κατακερματισμού της πρωτεΐνης σε πολλά μικρά κομμάτια”, oπότε καλό είναι να αποφύγετε και αυτή τη μέθοδο.
Εν κατακλείδι
Καμία πρακτική μέθοδος λεύκανσης που εφαρμόζετε μόνοι σας στο σπίτι δεν μπορεί να συγκριθεί με την τεχνογνωσία ενός εξειδικευμένου οδοντίατρου όσον αφορά τη λεύκανση των δοντιών. Μην στραφείτε στο διαδίκτυο για “μαγικές” συνταγές λεύκανσης των δοντιών σας, αναζητώντας φθηνές λύσεις, καθώς αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις, ανεπανόρθωτες ζημιές. Αντ’ αυτού, αν ενδιαφέρεστε για λεύκανση δοντιών στο σπίτι απευθυνθείτε σε μια εξειδικευμένη κλινική που θα σας προτείνει τα κατάλληλα για εσάς υλικά και θα σας καθοδηγήσει για την εξασφάλιση μια ασφαλούς μακροπρόθεσμης βιώσιμης λύσης. Στην Advanced Dental Clinics με την πολυετή εμπειρία μας και την τεχνογνωσία των εξειδικευμένων οδοντιάτρων μας προσφέρουμε τις καλύτερες για εσάς μεθόδους λεύκανσης δοντιών για το σπίτι, ώστε να αποκτήσετε ένα λαμπερό όμορφο χαμόγελο σε σύντομο διάστημα και με ασφαλή τρόπο. Αν σας ανησυχεί το κόστος, δείτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε και τις τιμές μας στο άρθρο μας για τη λεύκανση δοντιών και επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε την προσφορά μας ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα οικονομικά σας.